Hyppää pääsisältöön

Pikku Kakkosessa annetaan kaikille kehon osille nimi ja opetellaan uimapukusääntö

Kehotunnekasvatus: paperinuket
Kehotunnekasvatus: paperinuket Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Väestöliitto

Miten lapsi oppisi kunnioittamaan omaa ja toisen kehoa? Voiko turvataidoista puhua säikyttämättä lasta turhaan? Missä iässä turvataidoista voisi alkaa puhua? Väestöliiton mukaan lasten kehotunnekasvatus on tavallisten käytöstapojen harjoittelua ja omien oikeuksien opettelua. Se tarkoittaa myös sopivuussääntöjä ja itsemääräämisoikeutta. Lapsen kehotunnekasvatus tukee myönteistä kehonkuvaa. Samalla lapsi oppii arvostamaan kaikenlaisia kehoja ja ymmärtämään ihmisen yksilöllisyyden ja jokaisen ainutlaatuisuuden.

Lapselle tulee opettaa turvataitoja jo ihan pienestä pitäen

Turvataidot kannattaa opettaa lapselle varhain, jo 3-6 -vuotiaana. Kun lapsen kanssa harjoitellaan ja opetellaan keinoja toimia ikävissä tilanteissa, saa lapsi tiedon ja taidon. Se antaa myös turvaa: minun vanhempani tietävät, miten pitää toimia. Asioiden käsittely avaa aikuisen ja lapsen välille puheyhteyden: lapsi saa puhua ja kysyä kehosta, turvataidoista ja kurjista kokemuksista

Lapsi tarvitsee yksinkertaiset tiedot ja ohjeet siitä, että on olemassa ikäviä juttuja ja että mitä silloin pitää tehdä. Lapsi tietää ja oppii muistakin vaaroista, kuten myrkkysienistä ja -marjoista tai että eläin voi purra. Kuten liikenteessä kulkiessakin, myös joskus ihmisten kanssa pitää olla varovainen. Mutta vaikka on vaaroja, on myös keinoja suojata itseä ja vältellä vaaroja. Kuitenkin yleensä eläimet, polkupyörät, autot ja ihmiset ovat turvallisia.

Juttele etukäteen

Anna lapselle tietoa, taitoja ja myönteinen, itseä arvostava ja suojaava asenne omaan kehoon. Jos kehoon liittyvistä asioista on lapsen kanssa puhuttu, hän pystyy helpommin tunnistamaan oudon tilanteen ja saattaa muistaa tärkeän taidon: nyt pitää sanoa ei ja lähteä heti pois! Tämän taidon voi lapselle opettaa jo pienenä.

Kun lapsella on sanoja ja tietoa, hän myös uskaltaa paremmin kertoa, jos jotakin ikävää on tapahtunut.

Lapsi oppii, että loukkaavasta tai pelottavasta kosketuksesta voi puhua. Lapsi saattaa tuntea häpeää ja syyllisyyttä, jos jotakin outoa on jo tapahtunut, ja hän on ollut siinä mukana. Harjoittele lapsen kanssa ein sanomista myös aikuiselle.

Turvataidot ja lapsen keho

Väestöliitto on tuottanut Turvataidot ja lapsen keho -julisteen, jonka aikuinen voi ottaa tueksi helpottamaan asian puheeksi ottamista.

Julisteessa opetetaan neljä tärkeää taitoa. Kun niitä käy usein läpi lapsen kanssa, hän oppii ne. Samalla lapsi saa myönteisen ja vahvistavan kuvan kehostaan ja itsestään.

Väestöliiton Turvataidot ja lapsen keho -juliste
Väestöliiton Turvataidot ja lapsen keho -juliste Kuva: Väestöliitto Pikku Kakkonen,Väestöliitto

Kun lapsi osaa kaikki neljä taitoa, voi asiaa laajentaa koskemaan myös aikuisia. Aikuisillekin saa sanoa ei ja aikuisetkaan eivät väkisin halaa, pussaa tai koske.

1. Nimet ihmiskehon eri osille.
Kerro lapselle kaikkien kehon osien nimet.

2. Uimapukusääntö
Opeta lapselle, että omassa kehossa on yksityisiä ja arvokkaita paikkoja, jotka ovat uikkareiden alla. Tästä erityisen arvokkaiden paikkojen nimeämisestä voi tehdä lapsen kanssa hauskan, toistuvan harjoittelun, Oma Keho Ikioma!

Puhu lapselle siitä, että ikiomiin yksityisiin paikkoihin ei kukaan saa koskettaa ilman hyvää syytä ja lapsen lupaa. Mikään kosketus ei saa jättää kurjaa oloa eikä kosketus saa olla salaisuus.

3. Kosketuksen sääntö
Ystävyyden, omien rajojen ja koskettamisen taitoja tarvitaan päivittäin. Turvataidot ovat käyttökelpoisia myös lapsen arjessa ja leikeissä ikätovereiden välillä. Kaikkeen koskettamiseen täytyy aina liittyä turvallisuus ja tasavertaisuus. Tämä tarkoittaa, ettei kukaan saa koskaan vaatia, painostaa tai pakottaa johonkin kosketukseen tai katsomiseen. Isommat eivät koskettele pienempiään tai isolla joukolla ei aleta koskemaan yhtä lasta.

4. Kolmen kohdan sääntö
Kerro lapselle, että on olemassa ihmisiä, jotka haluavat katsoa tai koskettaa lasta pimppiin, pippeliin tai peppuun tavalla, joka ei tunnu oikealta tai hyvältä. Jos joku aikuinen tai lapsi pyytää sellaista tai alkaa vaan kosketella, täytyy heti sanoa kovalla äänellä ei, lähteä pois, eikä jäädä kuuntelemaan mitään selityksiä. Sen jälkeen pitää mennä luotettavan aikuisen luo ja kertoaa ikävästä tilanteesta. Jos tuntuu kurjalta, vaaralliselta tai pelottaa jonkun muun ihmisen seurassa, saa ja pitää omaa tunnetta uskoa.

Puhukaa turvataidoista toistuvasti

Lapselle voi sanoa, että vaikka jotakin olisi tapahtunut jo aikaisemmin, siitä kannattaa silti puhua. Lapsihan saattaa tajuta vasta jälkeenpäin, että hänen olisi pitänyt toimia, tai että tilanne ei ollut kiva. Jos joku toinen tekee tällaista, se ei ole lapsen vika.

Ein sanomista aikuisille voi lapsen antaa harjoitella vanhempien, isovanhempien ja muiden läheisten ja turvallisten aikuisten kanssa. Aluksi se ei ole välttämättä helppoa.

Lasta ei kannata säikyttää

Harjoittele kertomaan turvataidoista ja vaaroista ilman, että lietsot pelkoa. Puhu aiheesta rohkaisten ja kannustavasti. Lapsi omaksuu sinulta asenteen: luottavaisen olon tai paniikin tunteen.

Aikuisen hätä tai pelko näkyy ja kuuluu äänestä ja se pelottaa lasta eniten! Pelkoa ei kannata opettaa, sillä pelottava asia vain pelottaa, eikä sitä uskalla silloin edes ajatella. Varottelu ja pelottelu voi olla haitallista, jos vaan hoetaan ”Muista varoa, ole varovainen!” Siitä lapsi ei saa voimaa, hyvää asennetta tai taitoja, vaan lapsi saattaa säikähtää.

Pysy itse rauhallisena. Kun turvataidoista on lapsen kanssa puhuttu ja niitä harjoiteltu ennakkoon, lapsi pystyy tarvittaessa helpommin tunnistamaan oudon tilanteen ja osaa toimia. Se antaa rohkeutta sekä luottamusta siihen, että asioihin voi vaikuttaa.

Lapsi saattaa tällöin muistaa tärkeät sanat: ”Nyt pitää sanoa ei, lähteä heti pois ja kertoa turvalliselle aikuiselle!”

Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Väestöliiton kanssa.

Väestöliitto: Tulostettava Turvataidot ja lapsen keho -juliste
Väestöliitto: Lapsi ja seksuaalisuus
Väestöliitto: Maailman terveysjärjestön (WHO) seksuaalikasvatuksen standardit Euroopassa

Tulostettavat paperinuket

Pikku Kakkosen keskiviikkoilloissa 9.6.2021 alkaen esiintyvät paperinuket tulostettavina versioina. Klikkaa kuva auki, niin tulostettava versio avautuu.

Pikku Kakkosen paperinukke
Pikku Kakkosen paperinukke Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,askartelu,Paperinukke
Tulostettava paperinukke
Tulostettava paperinukke Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,askartelu,Väestöliitto

Muokattu 31.3. Lisätty 2021 tiedot.