Hyppää pääsisältöön

Prisma: Hevosen tarina – Miten ihmisen ja uljaan eläimen erityinen suhde on syntynyt?

Ihmisen ja hevosen suhde on muovautunut erityiseksi.
Hevoskouluttaja Jimmy Anderson harjoittelee kaksivuotiaan Shiverin kanssa Kanadan Albertassa. Ihmisen ja hevosen suhde on muovautunut erityiseksi. Yle TV1,Prisma: Hevosen tarina

TV1 keskiviikkoisin 12.6. - 1.7.2019 klo 19.00 - 19.50, uusinta sunnuntaisin klo 12.00 ja maanantaisin klo 22.50, Areenassa

Kautta maailman ihminen on rakentanut hyvinvointiaan hevosvoimalla. Miten piskuinen alkuhevonen kesytettiin ja kuinka siitä muodostui suurikokoinen nykyhevonen, joita on yli 400 erilaista rotua?

Antropologi Niobe Thompson analysoi dokumenttisarjassa Prisma: Hevosen tarina hevosen historiaa, ihmisen ja hevosen erityistä suhdetta sekä sen seurauksia.

Kolmiosainen dokumenttisarja vierailee muun muassa Mongoliassa, Arabian niemimaalla sekä Siperiassa, joissa kohdataan paljon upeita, uljaita hevosia.

Ihmisen ja hevosen suhde on muovautunut erityiseksi.
Paimentolaisia hevosineen Mongolian Altai-vuoristossa. Ihmisen ja hevosen suhde on muovautunut erityiseksi. Yle TV1,Prisma: Hevosen tarina

Miten hevonen kesytettiin?

Sarjan aloitusjaksossa käydään lävitse hevosen ja ihmisen pitkää suhdetta.

Mistä nykyhevonen kehittyi, ja kuinka eläin kesytettiin ihmisen avuksi ja ystäväksi? Evoluutiobiologit ja 3D-tekniikka luovat mallinnuksen alkuhevosen fossiilista 45 miljoonan vuoden takaa.

Toisessa jaksossa perehdytään uusiin tutkimuksiin, joiden mukaan hevonen kesytettiin ratsuksi ensimmäisen kerran Kazakstanin aroilla. Alueelta löytynyt fossiili haastaa tietomme hevosen ja ihmisen suhteesta, jolla on ollut myös varjopuolia.

Aroilla kasvatetaan edelleen upeita hevosia, joita on nähty tv-sarjoissa, kuten Game of Thrones.

Ihmisen ja hevosen suhde on muovautunut erityiseksi.
Jakutianhevosia Siperian Oimjakonissa, jossa on mitattu pohjoisen pallonpuoliston pakkasennätyksiä. Ihmisen ja hevosen suhde on muovautunut erityiseksi. Yle TV1,Prisma: Hevosen tarina

Hevosia äärimmäisissä olosuhteissa

Maailmassa on noin 400 hevosrotua, joista osa selviytyy hyvin ankarissa luonnonoloissa.

Dokumenttisarjan päätösjaksossa tutustaan Siperiassa elävään jakutianhevoseen, joka kestää kylmää, sekä arabialaiseen, joka elää kuumalla aavikolla.

Upea täysiverinen on yksi nopeimmista maaeläimistä, mutta miten syntyy sen lennokas askellus? Entä mihin perustuu ihmisen ja hevosen lämmin suhde?

Equus: Story of The Horse. Tuotanto: Handful Films/WNET/CBC, Kanada, 2018.

Keskustele