Hyppää pääsisältöön

Kaikissa sateenkaaren väreissä – Teeman Pride-viikko 2019

Sateenkaarilippu liehuu Pride-tapahtumassa Helsingissä 2018
Sateenkaarilippu liehuu Pride-tapahtumassa Helsingissä 2018 Helsinki Pride,pride-kulkueet

Teema ja Areena sekä TV2 tarjoavat runsaasti monipuolista ohjelmaa Pride-viikon ajan tiistaista sunnuntaihin 24.–30.6.2019 elokuvien ja dokumenttien muodossa. Viikko huipentuu suoraan lähetykseen Helsingin Pride-kulkueesta lauantaina 29.6.

Tänä vuonna Pride-teemana on New Yorkin historiallisten Stonewall-mielenosoitusten 50-vuotispäivä, jota vietetään lauantaina 29.6. Teemalla nähdään Stonewallin tapahtumista kertova ohjelma, joka samalla aloittaa historiasarjan Soundtracks: musiikki elää historiassa. Lauantaina nähdään myös tunnin suora lähetys Helsingin Pride-kulkueesta. Viikon muita kohokohtia ovat mm. dokumentti maailman ehkä ensimmäisestä sateenkaari-vanhainkodista Tukholmassa sekä kotimainen elokuvauutuus A Moment in the Reeds. Lisäksi nähdään runsaasti elokuvia ja dokumentteja.

tiistai 25.6. klo 20.00 Elää, rakastaa
Areenassa 90 päivää
Vuosi on 2013. Tukholmassa aloittaa toimintansa Ruotsin ja kenties koko maailman ensimmäinen sateenkaariväen senioritalo nimeltä Regnbågen. Agneta, Ingbritt ja Thomas ovat sen ensimmäisiä asukkaita. Kolmen vuoden aikana kuvatussa koskettavassa dokumentissa he kertovat siihen astisesta elämästään – ja löytävät ensi kertaa oikean kodin. Thomas jakaa lapsuusmuistojaan, jotka vuosikymmenten jälkeen näyttäytyvät selvänä seksuaalisena hyväksikäyttönä. Ingbritt suree tuskaa, jonka hän aiheutti omille lapsilleen tullessaan kaapista. Ja koko ikänsä yksin elänyt Agneta löytää rakkauden.

tiistai 25.6. klo 21.00 Rakkaudella, Cecil Beaton
Areenassa 90 päivää
Oscar-palkittu pukusuunnittelija Cecil Beaton hallitsi suvereenisti useita taidemuotoja. Hän oli myös arvostettu valokuvaaja ja taiteilija, joka uskalsi tarttua uusiin haasteisiin. Hän tavoitti töissään aikakautensa äänen ja tulkitsi ihmisten makuja ja mieltymyksiä nautittavasti. Hänen käsityksensä visuaalisuudesta ja luovuudesta on jäänyt elämään myös jälkipolvillle.

tiistai 25.6. klo 0.10 Daddy and the Muscle Academy (16)
Areenassa 7 päivää
Ilppo Pohjolan dokumenttielokuva vuodelta 1991 on henkilökuva Tom of Finlandin luojan elämästä ja urasta. Taiteilja Touko Laaksonen löysi inspiraation kuviinsa omista kokemuksistaan ja fantasioistaan. Hänen Tom of Finland -nimimerkillä amerikkalaisissa lehdissä julkaisemansa kuvat jättivät pysyvän jäljen kansainväliseen homokulttuuriin – ja jopa muuttivat monen ihmisen elämän.

keskiviikko 26.6. klo 22.35 A Moment in the Reeds (16)
Areenassa 180 päivää
Yksi ensimmäisistä kotimaisista queer-elokuvista kertoo ajankohtaisesti rakkaudesta, ennakkoluuloista ja vapauden etsimisestä kahden nuoren miehen yllättäen kohdatessa suomalaisessa järvimaisemassa. BFI London Film Festivalilla ensi-iltansa saanut Mikko Mäkelän esikoiselokuva on sittemmin esitetty mm. Göteborgin elokuvajuhlilla ja valittu jo yli 30 muun festivaalin ohjelmistoon 16 eri maassa. Elokuvan näyttelijät Janne Puustinen ja Boodi Kabbani olivat Jussi-ehdokkaina 2019.

TV2 torstai 27.6. klo 20.00 Kerro äidille
Areenassa 90 päivää
"Äiti, kuuntele. Haluan kertoa jotain". Tässä dokumentissa nuoret tunnustavat ensimmäistä kertaa perheelleen olevansa homoja, lesboja tai transsukupuolisia. Tunnustus tapahtuu sosiaalisen median kautta ja samalla kuulemme läheisten, yleensä äidin, ensireaktiot. Ne vaihtelevat ilosta raivoon ja pettymyksestä yllätykseen. Palkitun ranskalaisdokumentin on ohjannut Denis Parrot.

torstai 27.6. klo 21.00 Carol (12)
Areenassa 14 päivää
Patricia Highsmithin omaelämäkerralliseen romaaniin perustuvassa elokuvassa tavaratalon myyjätär ihastuu vanhempaan, naimisissa olevaan naiseen 1950-luvun New Yorkissa. Pääosissa Cate Blanchett ja Rooney Mara. Ohjaus Todd Haynes.

Kohuparista kertovan brittisarjan näyttelijät Hugh Grant ja Ben Whishaw ovat ehdolla Golden Globessa.
Ben Whishaw ja Hugh Grant ovat Norman Scott ja Jeremy Thorpe Kohuparista kertovan brittisarjan näyttelijät Hugh Grant ja Ben Whishaw ovat ehdolla Golden Globessa. Kuva: BBC Pictures Yle TV1,Hugh Grant,Ben Whishaw,Perienglantilainen skandaali

torstai–lauantai 27.–29.6. noin klo 23 Perienglantilainen skandaali (12)
Areenassa 30 päivää
Tosipohjainen, mustan humoristinen minisarja kertoo Britanniaa 1970-luvulla järkyttäneestä skandaalista ja oikeusjutusta, jossa menestyvää puoluejohtajaa epäiltiin miespuolisen rakastajansa murhan suunnittelusta. Hugh Grant on liberaalipuolueen johtaja Jeremy Thorpe, joka kulkee vaalivoitosta toiseen – ja pitää suhteensa nuoreen mieheen nimeltä Norman Scott (Ben Whishaw) visusti salassa, keinolla millä hyvänsä. Sarja on myös yksi kesän Television tiiliskivistä.

perjantai 28.6. klo 21.00 Tom of Finland (12)
Areenassa 30 päivää
Touko Laaksonen palaa jatkosodasta Helsinkiin ja saa työpaikan mainostoimistosta. Ilahduttaakseen itseään ja ystäviään Touko alkaa piirtää kuvia seksuaalisuudestaan ylpeistä miehistä. Suomessa homoseksuaalisuus on lailla kielletty, ja Touko kätkee taiteensa jopa siskoltaan. Touko rakastuu uuteen vuokralaiseen Veli Mäkiseen, joka kannustaa Toukoa etsimään piirroksilleen yleisön ja näin kuvat kuljettavat Toukon Berliinin kautta Los Angelesiin, jossa hän saa lopulta arvostusta töilleen. Dome Karukosken ohjaaman elämäkertaelokuvan pääosassa on Pekka Strang.

lauantai 29.6. klo 11.55 Pride-kulkue Helsingissä
Areenassa 1 vuosi
Lauantaina 29.6. Helsinki marssii jälleen yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta. Koko maailma juhlii New Yorkin historiallisten Stonewallin mellakoiden 50-vuotispäivää. Yle on mukana kulkueessa, joka starttaa Senaatintorilta klo 12.00. Pride-kulkueessa mukana ovat toimittajat Emma Karasjoki ja Essi Lamppu.

lauantai 29.6. klo 15.45 Soundtracks: musiikki elää historiassa
Areenassa 30 päivää
29.6.1969 New Yorkin poliisi teki väkivaltaisen ratsian Stonewall Inn -baariin. Taas kerran – ja viimeisen kerran, sillä siitä alkoi homojen ja lesbojen protesti, joka oli Amerikan sateenkaarihistorian suuri käännekohta. Stonewallin mellakoista käynnistynyt kamppailu homoseksuaalien oikeuksien puolesta on yksi aihe kahdeksanosaisessa dokumenttisarjassa, jossa käsitellään historiallisia tapahtumia aikakauden musiikin kautta. Muissa jaksoissa aiheina ovat mm. ensimmäinen kuulento ja Martin Luther Kingin johtama marssi Washingtoniin.

lauantai 29.6. klo 0.05, toinen lähetys sunnuntai 30.6. klo 13.30 50 Shades of Gay
Areenassa 90 päivää
Homoseksuaalisuus laillistettiin Iso-Britanniassa puoli vuosisataa sitten. Brittinäyttelijä Rupert Everett pohtii dokumentissaan mitä on saavutettu ja mitä menetetty. Everettiä huolettaa, onko homoudesta hävinnyt kapina ja tilalle astunut mukautuminen osaksi valtavirtaa.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa