Hyppää pääsisältöön

”Jos Akseli Gallen-Kallela eläisi, hän maalaisi teidät”, sanoi rouva Aivi Sirén Ruoveden taiteilijakodissa, kun Esa Kallion tuohihatussaan näki

Orivedellä asuva monipuolinen kulttuuripersoona Esa Kallio tuntee Tuusulan Rantatien taiteilijakohteet kuin omat taskunsa. Aleksis Kivi, Pekka Halonen ja Eero Järnefelt ovat Esa Kallion taidesuosikkeja. Myös Akseli Gallen-Kallelan erämaa-ateljeessa hän on vieraillut usein. Esa Kallio kunnostaa vanhoja taloja, toimii puutarhurina ja tekee itsekin taidetta.

Kun Esa Kallio katselee Orivedellä sijaitsevan kotitalonsa hirsiseiniä, voi hän matkustaa ajassa taaksepäin, sillä isoisän rakentama talo on täynnä valokuvia, kauniita esineitä ja vanhoja tavaroita, joita hän vaalii suurella rakkaudella.

Piha-aittaan hän on tehnyt isovanhempiensa tavaroista kotimuseon.

Elämää pienellä kulutuksella

Esan isoisä Jooseppi Kallio rakensi talon vuonna 1913. Taloon asennettiin sähköt reilut 60 vuotta sitten, mutta talossa ei ole jääkaappia eikä juoksevaa vettäkään.

Nykyaikaan Esa on siirtynyt sähköpolkupyöränsä ansiosta.

– Poljen filetsolla ruokakauppaan ja mm. Oriveden kirjastoon, sillä autoa minulla ei ole, sanoo Esa.

Kännykkänsä nettiyhteydellä hän katsoo tv-lähetyksistä ainoastaan linnanjuhlat sekä Wienin uudenvuoden konsertin, muu tv-tarjonta ei kiinnosta.

Pitkä ja raamikas Esa pitää fyysisestä työstä. Hän pilkkoo puut, lämmittää niillä talonsa ja kantaa veden järvestä – myös talvella. Hän perinnekorjaa kahta muutakin taloa.

– Täällä Oriveden kylällä on vielä 14 isoisän tekemää hirsimökkiä tallessa, sanoo vanhojen mökkien kunnostaja silmät loistaen.

Esa harmittelee sitä, ettei koskaan ehtinyt tavata isovanhempiaan, sillä nämä kuolivat ennen hänen syntymäänsä.

Renessanssinero osaa mitä vaan

Esan elämäntarina on hengästyttävä.

Tarmokas mies on toiminut viimeiset neljä vuotta Orivedellä sijaitsevan Hörtsänän arboretumin puutarhurina opiskeltuaan puutarha-alaa useammassa opinahjossa. Arboretumin perusti aikoinaan kotiseutumies Hugo Hörtsänä.

Paikka on tunnettu 100-vuotiaasta puulajikokoelmasta ja metsäpuutarhasta.

Ennen puutarha-alaa Esa teki aivan muita töitä. Esimerkiksi 1970-luvun loppupuolella Esan hyvää tarkoittava täti tilasi nuorelle miehelle paperit poliisikouluun.

– Yhtäkkiä huomasin olevani Tampereen poliisikoulun kokelaskurssilla. Sitten nipotin miehistökurssilta luokan parhaat pahvit, sanoo Esa, joka ehti toimia tutkijana Helsingin rikospoliisin asuntomurtojaoksessa usean vuoden ajan.

– Työ oli oikein mielenkiintoista kun siinä näki koukku-, piikki- ja kilikalimiesten tekemiä asuntomurtoja.

– Tädin mielestä miehellä pitää olla jakaus päässä, teryleenit jalassa, kello ranteessa ja lompakko, mulla ei ole ollut näistä oikein mitään, nauraa Esa, joka ei pitänyt rannekelloa edes poliisina toimiessaan.

Esa Kallio vuonna 1998 pitkässä parrassaan Tampereella.

Ulkoilmaihminen, joka on jatkuvasti liikkeessä

Esa kuvailee itseään vaatimattomasti yleisluonto-oppaaksi, vaikka hän opastanut Tuusulan Rantatien taiteilijakohteissa, Oriveden luonnonkukkaretkillä, kirkoissa, Lapissa sekä Tampereen ja Turun historiallisissa kohteissa.

Kaikki tämä tietysti siksi, että Esa on kiinnostunut myös kotiseutuhistoriasta.

Käsityötaitoinen mies osaa myös piirtää ja maalata. Kuvataiteilijan kädenjälki on varmaa. Taideteokset ovat kiinnostaneet useita ostajiakin, mutta Esa ei myy taulujaan.

Esa opiskeli 20 vuoden ajan lukuisilla kansanopistokursseilla ja sai siitä lisänimen ”kansanopistonomadi”.

Henkistä pääomaansa hän on kasvattanut opiskelemalla mm. englannin-, venäjän-, espanjan ja ranskan ja tunturisaamen kieltä sekä kouluttautumalla eräoppaaksi.

Toinen jalka metsässä

Esa sanoo arvostavansa kaikkia luontotyyppejä ulkosaaristosta Utsjoen tunturiylänköön, mutta mieluisin paikka hänelle on vanha kuusimetsä.

– Tykkään makoilla kuusikon sisässä ja kuunnella siellä pohjantikkaa.

Omassa puutarhassaan hänellä on melkoinen määrä monivuotisia koristekasveja. Esan intohimoja ovat halonhakkuu, risusavotta ja kivien kääntäminen paljain käsin.

Elävä arkisto: Unohtunut puutarha herää unestaan Orivedellä Hörtsänän arboretumissa