Hyppää pääsisältöön

Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

RSO Mahler-sarja logo
RSO Mahler-sarja logo Gustav Mahler

Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Konsertteihin palataan kesä-elokuussa, kun Yle Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen Hvitträskin ateljeekodin maisemissa, jossa myös Gustav Mahler aikoinaan Suomessa käydessään vieraili.

Mahler x 10 Areenassa

Mikä on taiteen merkitys maailmassa, joka on täynnä ristiriitoja ja kärsimystä? Yhden vastauksen kysymykseen voi löytää viimeisenä suurena romanttisena sinfonikkona pidetyn Gustav Mahlerin (1860–1911) sinfonioista. Mahler oli aikansa tunnetuimpia kapellimestareita, mutta jälkimaailma tuntee hänet ennen kaikkea säveltäjänä. Sinfoniat ovat täynnä voimakkaita kontrasteja – rumuutta ja kauneutta, ylevyyttä ja kitschiä, uhoa ja herkkyyttä – aivan kuin maailma, jossa elämme.

kapellimestari Hannu Lintu johtaa Radion sinfoniaorkesteria
Hannu Lintu kapellimestari Hannu Lintu johtaa Radion sinfoniaorkesteria Kuva: Copyright Heikki Tuuli 2018 Hannu Lintu

Mahler x 10 -nimeä kantava konserttisarja oli ensimmäinen Mahlerin sinfonioiden kokonaisuus Musiikkitalossa. Viisi sinfoniaa johti RSO:n ylikapellimestari Hannu Lintu, ja hänen lisäkseen Mahlereita johtivat RSO:n kunniakapellimestarit Sakari Oramo ja Jukka-Pekka Saraste sekä vierailijat Manfred Honeck, David Zinman ja Ryan Wigglesworth.

Neljännen sinfonian sopraanosolistina kuultiin Pietarin Mariinski-teatterissa näyttävää uraa tekevää Pelageja Kurennajaa ja sinfoniassa nro 2 solistina puolestaan lauloi New Yorkin Metropolitanissa ansioitunut Golda Schultz.

Mahler-konserttien sarja alkaa Yle Teemalla sunnuntaina 9.6. klo 16.10 Manfred Honeckin johtamalla sinfonialla nro 1 "Titaani" ja jatkuu läpin kesän päättyen 11.8. kuultavaan Adagioon kymmenennen sinfonian luonnoksista.

Sinfoniat tulevat katsottaviksi Yle Areenaan pysyvästi lukuun ottamatta sinfoniaa nro 1, joka on katsottavissa 30 vuorokauden ajan Yle Teeman lähetyksestä alkaen.

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa