Hyppää pääsisältöön

Helsingin telakka päätyi Kremlin luottomiehen omistukseen – ”Putin käyttää valtaa myös oligarkkien kautta”, sanoo tutkija

Valokuva Hietalahden telakasta
Helsingin telakka sai uudet omistajat toukokuun puolivälissä. Valokuva Hietalahden telakasta Kuva: Janne Järvinen / Yle MOT,telakka,Helsinki,Laiva,Jyri Hänninen

Helsingin telakan uusi pääomistaja Vladimir Kasyanenko on suomalaisille tuntematon venäläinen liikemies. Hänellä on koti Monacossa, mökki Miehikkälässä, Belgian passi ja pitkä bisnesura Putinin hallinnossa toimivan miehen kanssa. Nyt hän omistaa keskellä Helsinkiä telakan, joka tekee Venäjälle tärkeitä aluksia.

Yli 150 vuotta toiminut Helsingin telakka sai toukokuun puolivälissä uudet omistajat.

Venäläinen valtionyhtiö kertoi myyneensä Helsingin Hietalahdessa ja Hernesaaressa sijaitsevan telakan, joka levittäytyy yli 17 hehtaarin alueelle.

Monimutkaisten ja useita veroparatiisiyhtiöitä käsittävän omistusketjun takaa nousee yksi nimi yli muiden: Vladimir Kasyanenko. Hän omistaa yli 80 prosenttia Helsingin telakasta.

Kuka telakan uusi isäntä oikein on?

MOT:n selvitys osoittaa Kasyanenkon olevan liukasliikkeinen miljonääri, jolla on yhteyksiä Venäjän poliittiseen eliittiin ja myös Suomen tuntemusta, vaikka hän täällä tuntematon liikemies onkin.

Helsingin telakka liittyy suoraan Venäjän valtiojohdon strategisiin linjauksiin.― Veli-Pekka Tynkkynen, Venäjän ympäristöpolitiikan apulaisprofessori

Kasyanenkon haltuun uskottiin telakka, joka valmistaa Venäjälle tärkeitä aluksia. MOT:n selvitys osoittaa, että hänellä on tiiviit ja pitkäaikaiset liikesuhteet mieheen, joka on toiminut vuosikymmenen ajan Vladimir Putinin hallinnossa.

MOT:n hankkimat asiakirjat viittaavat mahdollisuuteen, että telakan uusi omistaja saattaa toimia pitkäaikaisen apulaisministerin bulvaanina eli välimiehenä. Vladimir Kasyanenko kiistää tämän MOT:lle.

Miljoonatappioita tehnyt telakka myytiin pakotteiden takia

  • Yhdysvallat asetti Helsingin telakan omistaneen venäläisen valtionyhtiön, United Shipbuilding Corporationin talouspakotteiden kohteeksi vuonna 2014 Krimin miehityksen ja sitä seuranneen Itä-Ukrainan sodan jälkeen
  • Pakotteet halvaannuttivat telakan rahoitusjärjestelyt ja venäläisen valtionyhtiön tappiot ovat yhteensä vähintään 260 miljoonaa euroa.
  • Uusi telakkayhtiö aloittaa puhtaalta pöydältä ilman velkataakkaa.
  • Helsingin telakan omistajiksi tulleet liikemiehet Vladimir Kasyanenko ja Rishat Bagautdinov eivät ole Yhdysvaltain tai EU:n pakotteiden kohteina.

Telakkayhtiön johtoon kokenut Putinin hallinnon mies

Syksyllä 2018 arvostettu ja riippumattomana pidetty venäläislehti Kommersant kertoi, että Helsingin telakan uudeksi pääomistajaksi olisi tulossa venäläinen Viktor Olerski.

Uutinen jäi vähälle huomiolle Suomessa, vaikka Olerski ei ole kuka tahansa sattumanvarainen liikemies.

Olerski toimi vuosina 2009–2016 merenkulkuasioista vastaavana apulaisministerinä Vladimir Putinin hallinnossa. Vuodesta 2016 alkaen hän on johtanut virastoa, joka ylläpitää Venäjän alusrekisteriä. Olerskin titteli on edelleen "apulaisministeri". Hän on myös johtanut telakka- ja varustamoalan yhtiöitä, ja hallinnoinut omistuksiaan veroparatiisiyhtiön kautta.

Olerski nimitettiin Helsingin telakan toimintaa jatkavan uuden telakkayhtiön hallituksen puheenjohtajaksi, mutta virallisesti hän ei ole yhtiön osakas. Olerskin nimeen ei voi kuitenkaan olla törmäämättä lähes joka käänteessä, kun tutkii telakan uusia omistajia.

Olerski ja telakan uusi pääomistaja Kasyanenko tutustuivat jo 1980-luvulla Pietarissa. He valmistuivat vuonna 1987 valtiollisesta meriakatemiasta samalta kurssilta.

Onko telakan omistaja ex-apulaisministerin bulvaani?

Ensimmäisen kerran Olerskinin nimi nousee esille Kyproksella. Helsingin telakan omistaa useiden holding-yhtiöiden rypäs. MOT hankki veroparatiisista niiden asiakirjat.

Yksi yhtiöistä – jonka hallussa on yli 40 prosentin siivu Helsingin telakkaa – on perustettu alunperin juuri Viktor Olerskille. Kesällä 2013 Olerski kuitenkin katosi omistajaluettelosta.

Syy tähän löytyy Venäjän politiikasta. Maan parlamentti eli duuma sääti lain, joka kieltää korkea-arvoisia virkamiehiä omistamasta ulkomaisia pankkitilejä.

Yhtiö ja sen varat siirtyivät Vladimir Kasyanenkon nimiin.

Viktor Olerski ja Vladimir Kasyanenko eivät antaneet MOT:lle haastattelua. Kaksikon edustaja toimitti kuitenkin sähköpostitse vastauksia kysymyksiin. Olerski myöntää omistaneensa kyproslaisen yhtiön.

”Vuonna 2009, kun hänet [Olerski] valittiin poliittiseen tehtävään, hän ei enää osallistunut [kyproslaisen] yhtiön johtamiseen”, Olerskin edustaja kertoi.

Olerski sanoo myyneensä yhtiön Venäjällä voimaan tulleen lain takia.

Kaksikko kiistää, että Vladimir Kasyanenko toimisi Viktor Olerskin bulvaanina eli haamuomistajana. Heidän mukaansa Kasyanenko otti “lisävastuuta” kaksikon yhteisistä liiketoimista sen jälkeen, kun Olerski valittiin merenkulkuasioiden apulaisministeriksi. Kasyanenko sanoo kuitenkin, ettei hänellä ole yhteyksiä Kremliin tai Venäjän politiikkaan, vaan hän on tavallinen liikemies.

Venäläiskaksikon yhteispeli talousasioissa ja omistuksissa on poikkeuksellisen tiivistä – mikä näkyy myös Kaakkois-Suomessa tehdyissä mökkikaupoissa.

Nornickelin johtoryhmän jäsen Sergei Batekhin (C-L), Murmanskin kuvernööri Marina Kovtun (C) ja Venäjän liikenneministeri Viktor Olersky (C-R) osallistuviat Murmanskin kuljetusliikkeen (MTB) terminaalin toisen vaiheen avajaistilaisuuteen Venäjällä 2017
Viktor Olerski (keskellä olevan naisen oikealla puolella) oli maaliskuussa 2017 juhlistamassa uuden terminaalin avautumista Venäjän Murmanskissa. Nornickelin johtoryhmän jäsen Sergei Batekhin (C-L), Murmanskin kuvernööri Marina Kovtun (C) ja Venäjän liikenneministeri Viktor Olersky (C-R) osallistuviat Murmanskin kuljetusliikkeen (MTB) terminaalin toisen vaiheen avajaistilaisuuteen Venäjällä 2017 Kuva: EPA-EFE / SPUTNIK POOL MOT,Venäjä,telakka,Jyri Hänninen

Kyproslainen yhtiö osti kesämökin Miehikkälästä

Keväällä 2013 Olerski päätti ostaa itselleen vapaa-ajan asunnon. Sopiva paikka löytyi Kaakkois-Suomen Miehikkälän kunnasta.

Hieman yli 150 neliön talo sijaitsee parin hehtaarin suuruisella tontilla, josta on kivenheiton matka järven rannalle. Vaalimaan rajanylitysasemalle ajaa noin varttitunnissa.

Talon osti Olerskin kyproslainen yhtiö. Myyjä oli Belgiassa asuva venäläisnainen. Hinta oli 180 000 euroa.

Vain parin kuukauden päästä talon ja tontin omistava kyproslainen yhtiö siirtyivät Vladimir Kasyanenkon omistukseen.

Kyproslainen veroparatiisiyhtiö on sama, joka nyt omistaa Helsingin telakasta yli 40 prosentin osuuden.

Venäläiskaksikon edustajan mukaan mökin omistaa Vladimir Kasyanenko. Olerskin edustaja kertoo, että pitkään Putinin hallinnossa palvellut venäläismies on hankkinut uuden mökin Mikkelistä.

Ote kiinteistön kauppakirjasta
Merenkulkuasioiden apulaisministeri Viktor Olerski osti kyproslaisen veroparatiisiyhtiön nimiin itselleen mökin Kaakkois-Suomen Miehikkälästä vuonna 2013. Ote kiinteistön kauppakirjasta MOT,kiinteistökauppa,talousrikokset,Jyri Hänninen

Bisnestä Jeltsinin vävypojan kanssa

Kolmas yritys, jossa Viktor Olerski ja Vladimir Kasyanenko ovat pyörittäneet yhteisiä bisneksiä, löytyy Belgiasta.

Pienessä toimistotalossa Antwerpenissä sijaitsee Inok-yhtiö, joka Belgian kaupparekisterin mukaan toimii merenkulkualalla. Yhtiön taseen eli omaisuuden arvo oli vuoden 2018 lopulla lähes 20 miljoonaa euroa.

Toimistossa ei ole ketään paikalla toukokuisena keskiviikkona MOT:n käydessä paikalla.

Samassa talossa toimivan konsulttiyhtiön työntekijä kertoo, että firmalla on vain yksi työntekijä, “belgialainen nainen”. Toimisto vaikuttaa naapurin mukaan yleensä hyvin seesteiseltä.

Belgialaisen yhtiön perustivat jo vuonna 1995 Kasyanenko, myöhemmin Putinin hallintoon siirtynyt Viktor Olerski ja venäläinen yhtiö, jonka omistajiin kuului muun muassa Venäjän entisen presidentin Boris Jeltsinin vävypoika Leonid Djatšenko.

Djatšenkoa on syytetty korruptiosta, mutta hän on kiistänyt väitteet.

Kasyanenko omistaa yhtiöstä edelleen yli 45 prosentin osuuden. Muut osakkaat eivät selvinneet MOT:n tutkimuksissa.

Valokuva Antrwerpenin talosta.
Belgian Antwerpenissä pienessä toimistotalossa sijaitsee yksi Helsingin telakan pääomistajan yhtiöistä. Pöytälaatikkoyhtiössä on varallisuutta lähes 20 miljoonaa euroa. Valokuva Antrwerpenin talosta. MOT,Antwerpen,Jyri Hänninen

EU-passista iloa venäläisille liikemiehille

Maailmalla liikkueessan Vladimir Kasyanenko käyttää Belgian passiaan. Hän on ilmoittanut kansalaisuudekseen Belgian ainakin kolmen eri maan kaupparekisteriin.

EU:n passista on suurta hyötyä venäläisille liikemiehille. Se takaa vapaan liikkuvuuden ja esimerkiksi EU:n pakotelistalle ei aseteta unionin kansalaisia. Tämän takia esimerkiksi Hartwall Areenan omistajiin kuuluva venäläissuomalainen miljardööri Gennadi Timtšenko on välttynyt EU-pakotteilta.

Belgiassa kansalaisuuden voi saada kahdella tavalla. Parlamentti voi päättää kansalaisuudesta erityisen perustein, jotka eivät kuitenkaan ole julkisia. Kasyanenkon kohdalla kansalaisuuden saamisesta “erityisin perustein” ei löydy tietoja Belgian parlamentin arkistoista.

Toinen tapa on asua yli viisi vuotta maassa ja hakea kansalaisuutta. Tämä on myös tie, jota kautta Kasyanenko kertoo saaneensa kansalaisuuden. Useissa yhtiöiden asiakirjoissa Kasyanenko ilmoittaa kuitenkin asuvansa nykyään Monacossa lähellä Monte Carlon kasinoa.

Kasyanenko kertoi MOT:lle muuttaneensa perheensä kanssa Belgiaan vuonna 1995 ja saaneensa maan kansalaisuuden vuonna 2003. Monacoon hän kertoo muuttaneensa vuonna 2016.

Helsingin telakka työllistää satoja ihmisiä

  • Helsingin telakka on toiminut yli 150 vuoden ajan.
  • Telakalla on ollut historiansa aikana useita eri omistajia, kuten Wärtsilä ja korealainen STX Corporation.
  • Vuonna 2014 Helsingin telakka siirtyi kokonaan venäläisomistukseen.
  • Telakka työllistää yli 500 ihmisistä.

Helsingin telakka on tärkeä Venäjälle

Venäläisestä valtionyhtiöstä USC:sta tuli Helsingin telakan ainoa omistaja vuonna 2014.

Telakalla tehdään risteilyalusten lisäksi esimerkiksi Koillisväylälle suuntaavia jäätämurtavia tankkereita, tukialuksia arktisilla alueiden öljynporaukseen ja uuden sukupolven jäänmurtajia. Ne ovat ympäristöystävällisempiä ja pystyvät toimimaan muissakin tehtävissä kuten hinaamaan.

Uusien omistajien mukaan he ovat kiinnostuneet telakassa etenkin risteilyalusten rakentamisen tuomista taloudellisista mahdollisuuksista.

Venäjän ympäristöpolitiikan apulaisprofessori Veli-Pekka Tynkkysen mukaan Helsingin telakka liittyy suoraan Venäjän valtiojohdon strategisiin linjauksiin.

Tynkkynen jakaa nämä kolmeen osaan: ”Venäjän suureen tarinaan”, Venäjän geopoliittiseen asemaan ja Putinin hallinnon valtapolitiikkaan.

– Arktinen alue on osa venäläistä tarinaa, jota on rakennettu viimeiset 10–15 vuotta. Arktisen alueen kautta luodaan venäläisille ja muulle maailmalle kuvaa siitä, että Venäjä on edelleen laajentuva suurvalta, Tynkkynen sanoo.

Meillä on Euroopassa paljon venäläistä rahaa, joka etenkin Venäjälle strategisilla aloilla on tavalla tai toisella Kremlin käsiohjauksessa.― Veli-Pekka Tynkkynen, Venäjän ympäristöpolitiikan apulaisprofessori

Arktinen alue kiinnostaa myös maailman muita suurvaltoja, kuten Kiinaa etenkin taloudellisessa ja Yhdysvaltoja turvallisuuspoliittisessa mielessä. Siten arktinen alue kytkeytyy osaksi geopoliittista suurvaltapeliä.

– Venäjä haluaa paaluttaa omaa asemaansa alueella, samalla tavalla kuin tietysti moni muukin maa, Tynkkynen sanoo.

Kolmas teema on Tynkkysen mukaan Putinin oman hallinnon jatkuvuus. Venäjä havittelee arktisten alueiden öljy- ja kaasuvarantoja.

– Putinin hallinnon oma tulevaisuus on vahvasti riippuvainen siitä, miten Venäjän talous kehittyy. Siinä taas arktisilla alueilla on suuri merkitys.

Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen Aleksanteri-instituutti.
"Putin käyttää valtaansa myös laajan venäläisoligarkkien verkoston kautta", sanoo Venäjän-tutkija Veli-Pekka Tynkkynen Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen Aleksanteri-instituutti. Kuva: Mårten Lampén / Yle Veli-Pekka Tynkkynen,Veli-Pekka Tynkkynen

”Energia-ala on Kremlin käsiohjauksessa”

Vladimir Putinin hallinto on Tynkkysen mukaan ”kroonisesti riippuvainen energiatuloista”. Tämän takia Kreml pitää erityisesti silmällä energia-alaan liittyviä omistuksia ja investointeja – mukaan lukien Helsingin telakan tapaiset toimijat.

Tynkkynen ei yllättynyt MOT:n selvityksen tuloksista, joiden mukaan Helsingin telakan uudella omistajalla on kytkös Putinin hallintoon.

– Telakka-asiassa nousee erinomaisesti esille asia, joka usein unohdetaan. Jos ajatellaan Putinin hallinnon vallankäyttöä, ei sitä toteuteta vain valtionyhtiöiden kautta. Siihen kuuluu myös laaja verkosto venäläisiä oligarkkeja, joita joko velvoitetaan tai pakotetaan investoimaan niille sektoreille, jotka ovat Putinin hallinnon kannalta keskeisiä.

– Tai sitten he toimivat oma-aloitteisesti, omia intressejään ajaen, jotta he saavat jatkossakin hyviä diilejä, Tynkkynen sanoo.

Tynkkynen katsoo siis suurliikemiesten eli oligarkkien olevan etenkin Venäjän kannalta strategisilla aloilla yksi Kremlin valtapolitiikan osa. Tämä ei koske vain Suomea.

– Meillä on Euroopassa paljon venäläistä rahaa, joka etenkin Venäjälle strategisilla aloilla on tavalla tai toisella Kremlin käsiohjauksessa.

Kansainvälinen tutkivien toimittajien järjestö OCCRP ja belgialainen viikkolehti Knack avustivat MOT:n toimitusta Helsingin telakan omistajien taustojen selvittämisessä.

Kommentit