Hyppää pääsisältöön

Tämän takia Instagramin julkkiskuville kannattaa nauraa

Nainen poseeraa bikineissä
Nainen poseeraa bikineissä Kuva: bixabay @Claudio_Scott Bikinit

Uuden tutkimuksen mukaan Instagram-kuvien parodiat voivat parantaa itsetuntoasi.

Photaroidut poseeraukset Instagramissa turhauttavat ja ärsyttävät. Laihuutta ihannoiville kuville ei kuitenkaan kannata uhrata kateuden tunteita, vaan ne on paras kuitata naurulla.

Tämä käy ilmi australialaistutkimuksesta, joka selvitti, millaisia vaikutuksia ylilaihojen Instagram-kuvien parodiakuvilla on.

Tutkijat olivat inspiroituneet australialaisen koomikon Celeste Barberin parodiakuvista. Niissä Barber rakentaa laihuutta ihannoivat julkkiskuvat uudelleen tuomalla niihin mukaan todellista elämää: vatsamakkaroita ja jenkkakahvoja. Barber piikittelee nasevasti myös alusvaatteissaan poseeraavien julkkisten kuvausolosuhteille. Vai nojaileeko joku muka oikeasti hevi-tiskiin alusvaatteissaan, aamutossut jalassa?

Skip Instagram post

Parodia-tutkimukseen otti osaa sata 18-30-vuotiasta naispuolista Instagramin käyttäjää. Puolet katsoivat Barberin kuvia, joissa alkuperäinen julkkiskuva on rinnakkain Barberin parodian kanssa. Toinen puoli katsoi pelkkiä kuvia ylilaihoista julkkiksista paljastavissa asuissa. Ennen ja jälkeen testin katsojat vastasivat omaa tunnetilaansa ja kehonkuvaansa koskeviin kysymyksiin.

Kaikilla niillä, jotka näkivät Barberin parodiakuvat käsitys omasta kehosta koheni. Toisin sanoen vain muutaman minuutin parodiakuvien katsominen loi heille paremman kehonkuvan.

Sitä vastoin ne naiset, jotka näkivät pelkkiä ylilaihoja kuvia, kävelivät testistä ulos onnettomampina.

Parodia-tutkimuksen tulos on yhteneväinen muiden tutkimusten kanssa, jotka ovat osoittaneet, että laihuutta ihannoivien kuvien katsominen vaikuttaa negatiivisesti naisten mielialaan.

Ylilaihoja kuvia saa tuskin kitkettyä mediasta, mutta paremman mielenterveyden ja onnellisuuden takaamiseksi niihin kannattaa suhtautua huumorilla.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

Uusimmat sisällöt - Tiede