Hyppää pääsisältöön

2 500 kävi Strömsön puutarhaillassa

En reporterintervjuar en person, i bakgrunden reses en midsommarstång.
Jonas Sundström haastattelee Jim Björniä. Taustalla nostetaan Fredrik Sandströmin juhannussalkoa. En reporterintervjuar en person, i bakgrunden reses en midsommarstång. Kuva: Yle/Roger Källman Strömsö,Juhannussalko,Jonas Sundström,Jim Björni

Strömsön puutarhailta – järjestyksessä kolmas – oli menestys. Tapahtuma houkutteli 2 500 kävijää, ja se lähetettiin myös suorana tv:ssä, radiossa ja Areenassa.

Rakentaminen, viljeleminen, mehiläisniityt, ruuanlaitto, käsityö... Katsojat, kuuntelijat ja kävijät saivat tutustua hyvin runsaaseen tarjontaan torstai-illan aikana.

En kvinnlig reporter intervjuar en man för TV.
Susanna Ström-Wilkinson haastattelee puutarha-asiantuntija Arno Kasvia. En kvinnlig reporter intervjuar en man för TV. Kuva: Yle/Roger Källman Arno Kasvi,haastattelut,Strömsö,Susanna Ström-Wilkinson

- Täytyy kuitenkin sanoa, että eniten työtä on ollut ehkä meikkaajalla, kommentoi juontaja Jonas Sundström lämmintä ja hiostavaa säätä.

Aluksi hermostutti, mutta tunnelma on ollut huipussaan. Jonas sanoo, että on innostavaa ja opettavaista tutustua chilinviljelyyn ja bokashi-kompostointiin.

En man ser in i kameran
Jonas Sundström, yksi puutarhaillan juontajista. En man ser in i kameran Kuva: Yle/Roger Källman Jonas Sundström,Strömsö

Juhannussalko

Yksi illan osio oli juhannussalon pystytys. Se koristeltiin kukkasin ja kasvein, joita ihmiset toivat mukanaan sitä varten.

Puutarhuri Fredrik Sandström johti ”puutarhailtasalon” koristelutyötä. Hänellä on salkomestarin titteli Aspegrenin puutarhassa Pietarsaaressa.

En midsommarstång.
Puutarhaillan juhannussalon korkeus, noin neljä metriä, oli mukautettu televisiointia varten. En midsommarstång. Kuva: Yle/Roger Källman Strömsö,Juhannussalko

- Salkomestari vastaa siitä, että salko koristellaan ja että se on turvallinen – mikään koristeista ei saa esimerkiksi pudota kenenkään päähän.

Juhannussalkoperinne on yleinen Ruotsissa, kun taas Suomessa niitä on lähinnä Ahvenanmaalla. Pohjanmaalla ne ovat hyvin harvinaisia.

- Tietääkseni Pietarsaaren seudulla ei ole muita kuin Aspegrenin juhannussalko. Aspegrenin salon innoittajana on ollut Kimon ruukin juhannussalko Oravaisissa, Fredrik sanoo.

Tuntemattomia mansikkalajikkeita

Strömsön puutarhailta sai alkunsa ajatuksesta järjestää taimitori. Sitten suunnitelmat kasvoivat ja mukaan tuli yhä useampia osioita, mutta taimitori on edelleenkin tärkeä osa tapahtumaa.

Yksi myyjistä torstaina oli Sanna Vikström. Hän myi mansikantaimia, jotka ovat lajiketta "Kotitekoinen".

En kvinna framför ett hus.
Sanna Vikström En kvinna framför ett hus. Kuva: Yle/Roger Källman Strömsö,nainen

- Isoäiti kuoli 40 vuotta sitten ja nämä ovat hänen mansikkamaaltaan. Siihen aikaa oli vain mansikoita - piste!

Sannan mansikat ovat vanhanaikaisia, kestäviä ”marmeladimansikoita”. Hän osallistui myös viime vuonna puutarhailtaan, ja silloin väen kesken syntyi melkein väittely siitä, mikä mansikkalajike saattaisi olla kyseessä.

Tyytyväisiä kävijöitä

Martin Häggman oli tullut Strömsöhön Pietarsaaresta asti. Hän osti joitakin tomaatintaimia vanhan opiskelukaverinsa Lars Smårosin vaimolta.

Två äldre män.
Martin Häggman ja Lars Småros. Två äldre män. Kuva: Yle/Roger Källman miehet

- Sain takuun siitä, että ne ovat satoisia. Muussa tapauksessa saan palauttaa taimet, Martin sanoo.

Larsin mielestä Strömsössä oli hieno tunnelma. Paikka on tv:stä tuttu, mutta oli mielenkiintoista käydä katsomassa sitä itse.

Harja esiin!

Puutarhaillan lopussa Birgitta Eklund ja hänen miniänsä Maria Eklund hakeutuivat Strömsön laiturille astuakseen M/S Tiiran kannelle paluumatkaa varten kaupunkiin.

- Myimme raparperia ja lipstikkaa taimitorilla, ja kaikki menivät kaupaksi, Birgitta sanoo tyytyväisenä.

Två kvinnor
Birgitta Eklund ja Maria Eklund. Två kvinnor Kuva: Yle/Roger Källman naiset

Jotain lähti silti mukaankin. Maria oli ostanut lumipalloheisin taimia. Kaikista puutarhaillan asiantuntijoista Birgitta ehti nähdä vain yhden.

- Näin, miten omenapuita harjattiin juuriharjalla, hän selittää. Nyt menen kotiin ja harjaan sammalen pois puista!

En passagerarbåt lägger ut från en brygga vid en badstrand.
Kävijät saattoivat kulkea matkat Strömsöhön ja Strömsöstä myös M/S Tiiralla. En passagerarbåt lägger ut från en brygga vid en badstrand. Kuva: Yle/Roger Källman Risteilylaiva,Strand,matkustajalaivat,Strömsö