Strömsön puutarhailta – järjestyksessä kolmas – oli menestys. Tapahtuma houkutteli 2 500 kävijää, ja se lähetettiin myös suorana tv:ssä, radiossa ja Areenassa.
Rakentaminen, viljeleminen, mehiläisniityt, ruuanlaitto, käsityö... Katsojat, kuuntelijat ja kävijät saivat tutustua hyvin runsaaseen tarjontaan torstai-illan aikana.

- Täytyy kuitenkin sanoa, että eniten työtä on ollut ehkä meikkaajalla, kommentoi juontaja Jonas Sundström lämmintä ja hiostavaa säätä.
Aluksi hermostutti, mutta tunnelma on ollut huipussaan. Jonas sanoo, että on innostavaa ja opettavaista tutustua chilinviljelyyn ja bokashi-kompostointiin.
Juhannussalko
Yksi illan osio oli juhannussalon pystytys. Se koristeltiin kukkasin ja kasvein, joita ihmiset toivat mukanaan sitä varten.
Puutarhuri Fredrik Sandström johti ”puutarhailtasalon” koristelutyötä. Hänellä on salkomestarin titteli Aspegrenin puutarhassa Pietarsaaressa.

- Salkomestari vastaa siitä, että salko koristellaan ja että se on turvallinen – mikään koristeista ei saa esimerkiksi pudota kenenkään päähän.
Juhannussalkoperinne on yleinen Ruotsissa, kun taas Suomessa niitä on lähinnä Ahvenanmaalla. Pohjanmaalla ne ovat hyvin harvinaisia.
- Tietääkseni Pietarsaaren seudulla ei ole muita kuin Aspegrenin juhannussalko. Aspegrenin salon innoittajana on ollut Kimon ruukin juhannussalko Oravaisissa, Fredrik sanoo.
Tuntemattomia mansikkalajikkeita
Strömsön puutarhailta sai alkunsa ajatuksesta järjestää taimitori. Sitten suunnitelmat kasvoivat ja mukaan tuli yhä useampia osioita, mutta taimitori on edelleenkin tärkeä osa tapahtumaa.
Yksi myyjistä torstaina oli Sanna Vikström. Hän myi mansikantaimia, jotka ovat lajiketta "Kotitekoinen".
- Isoäiti kuoli 40 vuotta sitten ja nämä ovat hänen mansikkamaaltaan. Siihen aikaa oli vain mansikoita - piste!
Sannan mansikat ovat vanhanaikaisia, kestäviä ”marmeladimansikoita”. Hän osallistui myös viime vuonna puutarhailtaan, ja silloin väen kesken syntyi melkein väittely siitä, mikä mansikkalajike saattaisi olla kyseessä.
Tyytyväisiä kävijöitä
Martin Häggman oli tullut Strömsöhön Pietarsaaresta asti. Hän osti joitakin tomaatintaimia vanhan opiskelukaverinsa Lars Smårosin vaimolta.
- Sain takuun siitä, että ne ovat satoisia. Muussa tapauksessa saan palauttaa taimet, Martin sanoo.
Larsin mielestä Strömsössä oli hieno tunnelma. Paikka on tv:stä tuttu, mutta oli mielenkiintoista käydä katsomassa sitä itse.
Harja esiin!
Puutarhaillan lopussa Birgitta Eklund ja hänen miniänsä Maria Eklund hakeutuivat Strömsön laiturille astuakseen M/S Tiiran kannelle paluumatkaa varten kaupunkiin.
- Myimme raparperia ja lipstikkaa taimitorilla, ja kaikki menivät kaupaksi, Birgitta sanoo tyytyväisenä.
Jotain lähti silti mukaankin. Maria oli ostanut lumipalloheisin taimia. Kaikista puutarhaillan asiantuntijoista Birgitta ehti nähdä vain yhden.
- Näin, miten omenapuita harjattiin juuriharjalla, hän selittää. Nyt menen kotiin ja harjaan sammalen pois puista!