Hyppää pääsisältöön

Muumilaakso kiri Yle Areenan kaikkien aikojen katsotuimmaksi ohjelmaksi

Muumipeikko istuu puron ylittävällä sillalla Muumilaksossa. Myös Muumimamma seisoo sillalla.
Muumipeikko istuu puron ylittävällä sillalla Muumilaksossa. Myös Muumimamma seisoo sillalla. Kuva: Moomin Characters & Gutsy Animations Muumilaakso (tv-sarja),Muumimamma,Muumipeikko

Muumilaakso-animaatiosarjan ensimmäinen jakso nousi kesäkuun alussa Yle Areenan kaikkien aikojen katsotuimmaksi ohjelmaksi.

Sarjan ensimmäinen jakso kipusi perjantaina 7.6. huimaan 422 012 keskikatsojamäärään. Samalla se ohitti tähän asti ykkössijaa pitäneen Luottomiehen. Ennätysluku on jakson suomen- ja ruotsinkielisen sekä kuvailutulkatun version yhteenlaskettu katsojamäärä.

“Sukupolvien läpäisevä suosio kertoo hienolla tavalla sen, että Muumit edustavat jotain, jolle nyt selvästi on kysyntää. Heissä on lämpöä, suvaitsevuutta ja ripaus maailman ihmettelyä. On ihana lahja meille kaikille, että rakastetun sarjan tunnelmiin voi palata uudestaan ja uudestaan vuosien ajan”, pohtii Ylen Areenan päällikkö Cilla Lönnqvist.

Uuden Muumilaakson ensimmäisen kauden ensimmäinen jakso nähtiin Suomessa Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa 25.2. ja suomenruotsiksi Yle Teema & Femillä päivää myöhemmin. Muumilaakson ensimmäisen kauden kaikki 13-osaa ovat katsottavissa Yle Areenassa.

Sarja sai heti erittäin lämpimän vastaanoton. Ensimmäisellä jaksolla oli viikon aikana tv-kanavilla ja verkossa yhteensä 1,38 miljoonaa katsojaa. Nyt sen kokonaistavoittavuus on noussut jo yli 1,5 miljoonaan.

Myös sarjan maailmanvalloitus on käynnissä. Muumilaakso on myyty Suomen lisäksi jo Britanniaan, Japaniin, Kiinaan ja Etelä-Koreaan. Muumilaakson levittäjä PGS:llä on neuvotteluja käynnissä yli 30 maan kanssa sarjan esittämisestä.

Muumilaakso on yksi Ylen kaikkien aikojen satsauksista ja sarjan ensimmäisenä tilaajana Yle on ollut mukana tuotannossa alusta asti. Yle esittää Muumilaakson suomeksi ja suomenruotsiksi. Saamenkielinen Muumilaakso on myös työn alla.

Yle esittää Muumilaakson seuraavan kauden vuoden 2020 alussa.

Muumilaakso-sarjan tuotannosta vastaa suomalainen Gutsy Animations -yhtiö ja sarjan taiteellinen ohjaaja Marika Makaroff. Muumilaakson ohjaa Oscar®-palkittu Steve Box, käsikirjoituksesta vastaavat Mark Huckerby ja Nick Ostler ja tuottaja on John Woolley. Muumihahmojen ääninäyttelijöinä on joukko suomalaisia huippunimiä, ja sarjan alkuperäisestä musiikista vastaavat säveltäjät Pekka Kuusisto ja Samuli Kosminen. Lisäksi sarjan jokaisessa jaksossa kuullaan musiikkia kansainvälisiltä huippuartisteilta.