Hyppää pääsisältöön

Ari Meriläinen: Latinankieliset uutiset käynnistyivät sattumalta ja kestivät 30 vuotta

Potretti Ari Meriläisestä
Ari Meriläinen Potretti Ari Meriläisestä Yle,ari meriläinen

Nuntii Latini Ylen ohjelmistossa on 30-vuotisen taipaleen aikana yllättänyt monet. Ensimmäiseksi se yllätti Ylen päättäjät ja herätti epäilyksiä. Niin tapahtuu yleensä hyville ideoille. Nyt ohjelma on jatkunut 30 vuotta ja on aika kiittää tekijöitä ja kuulijoita.

Nuntii Latini on ollut latinisteille Suomessa ja ympäri maailman virkistävä tuulahdus kielestä, joka ei ole aktiivisessa käytössä. Se on kertonut kuulijoilleen siitä, että latinan kieli on vahva säie kulttuurissamme ja elinvoimainen.

Viimeinen Nuntii Latini lähetetään 14. kesäkuuta Yle Radio 1:ssä.

Ohjelman synty oli sattumien summa. Idean isä on toimittaja ja kulttuuripersoona Hannu Taanila. Syntyyn liittyivät hänen urkuripuolisonsa sisarineen, rovaniemeläinen viiniseura ja paljon pieniä sattumia.

Siihen liittyy olennaisesti myös kaikki 30 vuotta ohjelmaa toimittanut, silloinen Helsingin yliopiston latinan kielen dosentti Reijo Pitkäranta. Hän lähti soitellen sotaan ja käänsi Hannu Taanilalle juhlapuheen pidettäväksi rovaniemeläiselle viiniseuralle. Sen enempää latinan kieltä tuntematta Taanila piti puheen ja sen innoittamana kysyi vielä: Voisiko latinaksi tehdä myös uutisia?

Kyllä voi ja loppu on historiaa.

Nuntii Latini on ollut huippuinnovaatio.

Mukaan innostui lähtemään myös Jyväskylän yliopiston emeritusprofessori Tuomo Pekkanen ja Virpi Seppälä-Pekkanen ja Reijo Pitkärannan kanssa yhdessä he ovat luotsanneet ohjelmaa alusta loppuun, 30 vuotta joka viikko uutisia latinaksi, kesätaukoa lukuun ottamatta ympäri vuoden.

Se on myös ollut latinistien keskuudessa iso instituutio. Tekijöitä on mahtunut mukaan paljon, pääosin yliopistotasoisia latinisteja. Viime vuodet ohjelmaa on tehty säännöllisesti lähes kymmenen hengen voimin.

Kuulijakunta on Yle Radio 1:llä ollut vakaa. Perjantai-illassa se on saanut noin 40 000 kuulijaa. Radioaalloilla sitä on kuunneltu alusta asti myös ympäri maailmaa. Kirjeenvaihto on ollut kansainvälisestikin vilkasta vuosien varrella ja onpa itse paavikin kiittänyt ohjelman tekijöitä.

Alkuun uutisista painettiin myös kirjoja. Matkan varrella käyttöön levinnyt netti ja Ylen Areena on helpottanut kansainvälistä saavutettavuutta ja ohjelmalla on sen myötä tuhansia ystäviä. Aktiivisia viikoittaisia kuuntelijoita on ollut 600–800. Kielen ymmärtämistä helpottavia latinan monikielisiä sanastoja seuraa viikoittain jokunen sata käyttäjää.

Nuntii Latinin materiaalit ovat jatkossakin vapaasti kielen ystävien ja opiskelijoiden käytössä
.

Erikoisinta huomiota ohjelma sai hiljattain Italian yleisradioyhtiön Rai 1:n suositussa prime time-visauilussa L’Eredità. Visailijat joutuivat arvuuttelemaan, onko Nuntii Latini Vatikaanin, Saksan, Andorran vai Suomen kansallisen radioyhtiön ohjelmaa. Tehtävä ei ollut helppo.

Kuusi vuotta sitten puolestaan New York Times teki ison artikkelin ohjelman taipaleesta. Kiinnostavaan juttuun oli haastateltu emeritusprofessori Tuomo Pekkasta. Asiallinen artikkeli kuitenkin karkasi lopussa käsistä, sillä amerikkalaistoimittajan mielestä vuonna 1989 käynnistetty ohjelma liittyi Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan muurien murtumiseen ja sen myötä Suomen kääntymiseen lännen suuntaan. Hän totesi latinan kielen olleen jo pitkään maamme tärkeä linkki länteen. Kulttuurillisesti se on toki kytkenyt omalta osaltaan maatamme länteen niinkuin muutkin keskeiset eurooppalaiset kielet vuosisatojenkin ajan, mutta poliittisesti vaikutusta tuskin oli Neuvostoliiton sortuessa, kuten toimittaja antoi ymmärtää.

O tempora, o mores!

Nuntii Latini on joka tapauksessa ollut käytännössä ainoa laatuaan, in terrarum orbe unicum, ja kaiken huomionsa maailmalla ansainnut. Suomea on sen myötä arvostettu innovaatioiden maana ja Yleä ennakkoluulottomana yhtiönä. Latinisteille kaikkialla maapallolla 30-vuotisen historiansa ajan se on ollut huippupalvelua – niin kouluissa kuin yliopistoissakin.

Kulttuuriteko vailla vertaa.

Ari Meriläinen, tuottaja
Tämän näkökulman kommentointi on poikkeuksellisesti suljettu, koska kirjoittaja on kesälomalla.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua