Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Sopraano Camilla Nylund on huipulla maailman oopperanäyttämöillä – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros sopraano Camilla Nylundista Salomena.
Lassi Rajamaan piirros sopraano Camilla Nylundista Salomena. Lassi Rajamaan piirros sopraano Camilla Nylundista Salomena. Kuva: Lassi Rajamaa Camilla Nylund,Lassi Rajamaa

Sopraano Camilla Nylund tuli suomalaisyleisön tietoisuuteen 1996, kun hän voitti Lappeenrannan laulukilpailut yhdessä Johanna Rusasen kanssa. Kansainvälinen läpimurto tapahtui 2004 Kölnissä Richard Straussin Salomena, minkä jälkeen ura on jatkunut komeana. Rusalkan nimiroolia keväällä Pariisissa seuraa ensi syksynä debyytti New Yorkin Metropolitanissa Ruusuritarin Marsalkattarena.

Lassi Rajamaa on piirroksessaan kuvannut Camilla Nylundin Richard Straussin Salomen nimiroolissa. Se onkin Camillan läpimurtorooli maailmalla. Suomalaisittain voisi ajatella, että Camilla oli tehnyt kansainvälisen läpimurron jo, kun hän sai kiinnityksen Hannoveriin, mutta todellinen läpimurto tapahtui kaudella 2004–2005, kun hän lauloi ensimmäistä kertaa Salomen roolin Kölnin oopperassa.

Harva sopraano laulaa täysin erityylisiä Straussin sopraanorooleja Salomesta Daphneen, mutta Camilla Nylundilta se onnistuu. Kysyttäessä, mikä Strauss-rooli on ollut Camillalle merkittävin laulajan ei tarvitse miettiä: Salome.

– Tein debyyttini Salomena vuonna 2004 ja sen jälkeen olen laulanut roolia ympäri maailmaa.

Vuonna 2014 juhlittiin Richard Straussin 150-vuotissyntymäpäivää. Juhlakonsertissa Dresdenissä – kaupungissa, jossa Strauss itse johti Salome-oopperansa kantaesityksen 1905 - solistina lauloi Camilla Nylund. Camillalla on muuten sama syntymäpäivä kuin säveltäjä Straussilla.

Camillaa ei hyväksytty Sibelius-Akatemiaan

Camilla Nylund syntyi Vaasassa 11. kesäkuuta 1968. Hänen vanhempansa ovat olleet hänen kertomansa mukaan musikaalisia, mutta eivät musiikin ammattilaisia. Camilla lauloi lapsena kuorossa ja soitti poikkihuilua ja pianoa.

Camilla aloitti laulutunnit Vaasassa 14-vuotiaana.

– Heti seuraavana kesänä olin jo laulukurssilla Roomassa ja Wienissä asti. Aloitin lauluharrastuksen todella aktiivisesti, laulajatar on kertonut.

Nylundia ei hyväksytty opiskelijaksi Sibelius-Akatemiaan, mutta Salzburgin arvostettu musiikki-instituutio Mozarteum avasi ovensa lahjakkaalle 20-vuotiaalle laulajalle.

– Myöhemmin ajateltuna, oli tulevaisuuden kannalta onni, että pääsin Salzburgiin. Uraa Saksassa ja maailmalla oli paljon helpompi ruveta luomaan, kun Keski-Euroopan kulttuuri, tavat ja kielet olivat jo hallussa.

Camilla Nylund Ylen aamu-tv:n haastattelussa marraskuussa 2013. Camilla oli silloin toista kertaa Suomen Kansllisoopperassa Mariettan roolissa Erich Korngoldin oopperassa Kuollut kaupunki.

Suomessa tuntui kuin Camilla Nylund olisi tullut tyhjästä

Tammikuussa 1996 Camilla Nylund voitti yhdessä sopraano Johanna Rusasen kanssa Lappeenrannan laulukilpailujen naisten sarjan. Tuomaristo korosti, ettei kyse ollut jaetusta ensimmäisestä sijasta vaan nimenomaan kahdesta ensimmäisestä palkinnosta.

Jo syksyllä 1995 Nylund oli saanut kiinnityksen Hannoverin oopperaan, missä hän oli saanut kohtuullisen paljon esiintymiskokemusta ennen Lappeenrannan kilpailuja. Hän oli laulanut Micaelan Carmenissa, Antonian Hoffmanin kertomuksissa, reinintyttärenä ja Valkyyriana Nibelungin sormuksessa sekä Rosalindena Lepakossa.

Hannover oli Camillalle tärkeä kiinnitys, ja hän viihtyi kaupungissa hyvin.

Suomen Kansallisoopperassa Camilla Nylund debytoi Figaron häiden kreivittärenä 1996. Kreivittären roolissa hän menestyi seuraavana vuonna myös Berliinin Deutsche Operissa. Nuorta, upeaa sopraanoa verrattiin elokuvatähti Marilyn Monroe’en. Sekä Camillan kauneutta, ääntä että näyttelijänkykyjä ihailtiin.

Kausi 2004–2005 oli Camillan uralla monella tapaa merkittävä. Kölnin Salomen lisäksi hän debytoi Tannhäuserin Elisabethina Baijerin valtionoopperassa ja Beethovenin Fidelion Leonorena Zürichin oopperassa.

Camilla Nylundin kansainvälinen ura oopperalaulajana jatkuu komeana. Marraskuussa 2019 hän debytoi New Yorkin Metropolitan-oopperassa Straussin Ruusuritarin Marsalkattaren roolissa.

Upeat naiset Pariisissa

Vuosi sitten täyttäessään 50 vuotta Camilla Nylund havahtui sellaiseen asiaan kuin laulajattaren ikä.

– Kysyin saksalaiselta agentiltani, mitä syntymäpäivän kanssa pitäisi tehdä. Hän arveli, ettei merkkipäivää tarvitse mainita. Monet laulajat eivät kerro oikeaa ikäänsä. Minä kerron. Sitä juhlittiin kollegojen ja itävaltalaisten ystävien kanssa näytöspäivien välissä.

Camilla Nylund kertoo myös, että häntä ja sopraano Karita Mattilaa vertaillaan aina.

– Aina minua verrataan Karitaan, varsinkin haastatteluissa. Suomessa on paljon vertailua ja kilpailua.

Vaaleat, upeaääniset sopraanot kohtasivat vihdoin toisensa tammikuussa 2019, kun he molemmat olivat mukana Pariisin oopperassa Antonín Dvořákin Rusalkassa. Camilla lauloi Rusalkan roolin ja Karita muukalaisprinsessan roolin. Esityksen johti Susanna Mälkki.

Mark Berry kirjoitti Pariisin Rusalkasta Seen and Herd International –sivustolla. Hän kehui Susanna Mälkin ja Camilla Nylundin sekä ylisti Karitan Mattilan.

Koti ja perhe Dresdenissä

Camilla Nylund on nykyään täysin keskieurooppalaistunut, ja asuu perheineen Dresdenissä. Dresdenin Semperoperissa hän on luonut uraansa menestyksekkäästi ja hän sai vuonna 2008 siellä Kamarilaulajan arvonimen.

Camilla on esiintynyt paljon myös Wienin valtionoopperassa, ja siellä hänelle myönnettiin 4. kesäkuuta 2019 Kamarilaulajan arvonimi. Kamarilaulajan arvonimeä käytetään saksankielisissä maissa, ja tunnustus tehdään taiteilijoille, joita oopperatalo haluaa kiittää erityisen hyvin tehdystä työstä. Camilla Nylundin viimeisin rooli Wienin valtionoopperassa on Keisarinna Straussin oopperassa Nainen vailla varjoa.

Camilla Nylund on naimisissa hollantilaisen laulajan, tenori Anton Sariksen kanssa. Heidät vihittiin Mustasaaressa 1999. Pariskunnalla on kaksi lasta, joista Isabel on jo aikuinen ja Mailin on teini-ikäinen.

Vaikka Suomi on Camillalle rakas maa, hän kertoo, että kun on 30 vuotta ollut poissa, kotimaa tuntuu ulkoilmamuseolta.

– Kaupunkikuva Vaasassa on muuttunut kokonaan, en enää tunne ketään enkä mitään. Muutosta on vaikeampi hyväksyä, kun ikää tulee lisää.

Kesällä 2019 avioparia Nylund-Sarista on mahdollista kuulla yhdessä Urkuyö ja aaria -festivaalilla konsertissa jonka nimi on Ikuista rakkautta. Camilla on Suomessa myös marraskuussa Satakunnan musiikkijuhlien Richard Strauss:Adriane auf Naxos -konsertissa.

Mahler, Gustav: Sinfonia nro 8. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu, solistit Camilla Nylund, Helena Juntunen, Anu Komsi, Lilli Paasikivi, Tuija Knihtilä, Tuomas Katajala, Stephen Gadd ja Mika Kares, ja kuorot Musiikkitalon kuoro, Kampin Laulu, Spira Ensemble, Tapiolan Kamarikuoro, Cantores Minores, kuorojen valmentajina Nils Schweckendiek ja Hannu Norjanen. Helsingin juhlaviikot 24.8.2018.Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Lähteet ja linkit
Lampila, Hannu-Ilari: Nylund Camilla kirjassa Suomen musiikin historia (toim. Haapakoski, Heino, Huttunen, Lampila & Maasalo), WSOY, 2002.
Kinnunen, Raila: Oopperalaulaja Camilla Nylund vihdoin yhteistyöhön Karita Mattilan ja Susanna Mälkin kanssa: "Aina minua verrataan Karitaan", Apu-lehti, 2018.
Rannila, Jonas: Dresdenin syntymäpäiväsankari, Yle Klassinen, 2014.
Dahlgren, Taina: Sopraano Camilla Nylund täyttää 50 ja valloittaa maailmaa, TS, 2018.
Camilla Nylund. Kotisivu.
Saulo, Sandra: Camilla Nylund on Marja, joka on töissä bensa-asemalla ja haaveilee rakkaudesta, Yle Klassinen, 2012.
Berry, Mark: Memorable Singing as Paris Opéra Stages Carsen’s Rusalka, Seen and Heard International, 2019.