Hyppää pääsisältöön

Ylen Nuntii Latinin viimeinen lähetys kuullaan 14. kesäkuuta

Toimittajakolmikko: Tuomo Pekkanen, Virpi Seppälä-Pekkanen, Reijo Pitkäranta
Toimittajakolmikko: Tuomo Pekkanen, Virpi Seppälä-Pekkanen, Reijo Pitkäranta Kuva: Laura Mainiemi/Yle toimittajat,Tuomo Pekkanen,Reijo Pitkäranta,Nuntii Latini,kolmiot,Virpi Seppälä-Pekkanen

Latinankielistä viikkokatsausta on kuultu Ylellä 30 vuotta. Nuntii Latinin viimeinen lähetys kuullaan Yle Radio 1:ssä kesäkuussa 2019.

Nuntii Latinin päättymisestä tänä kesänä sovittiin jo vuoden 2017 lopulla. Silloin ohjelmaa päätettiin jatkaa vielä puolitoista vuotta, jolloin pyöreät 30 vuotta tulee täyteen.

Nuntii Latini -ohjelma syntyi toimittaja Hannu Taanilan ja latinisti Reijo Pitkärannan yhteistyöstä. Helsingin yliopiston, Jyväskylän yliopiston ja Åbo Akademin dosentti Pitkäranta ja Jyväskylän yliopiston professori Tuomo Pekkanen ja Virpi Seppälä-Pekkanen ovat olleet ohjelman kantavat voimat aivan alusta asti. Ensimmäiset latinankielinen uutislähetys esitettiin 1.9.1989.

“Ohjelman tekijät ansaitsevat todella suuren kiitoksen 30 vuoden ainutlaatuisesta kulttuurityöstä. Latinan opiskelijat, harrastajat ja latinistit ympäri maailman ovat saaneet ohjelman myötä nauttia elävästä latinankielestä viikoittain. Yle on myös satsannut paljon kieleen, jonka harrastajat ovat ympäri maailmaa. Ylen resurssit ovat kuitenkin suomalaisten palveluun”, sanoo Ylen Luovat sisällöt -yksikön johtaja Ville Vilén.

Nuntii Latini on ollut Ylen kansainvälisesti tunnetuin ohjelma. Se on ollut ainoa säännöllisesti toimitettu latinankielinen uutisohjelma maailmassa.

“Kokeiluna alkanut ohjelma vakiinnutti paikkansa ja siitä tuli myös kansainvälinen aluevaltaus. Nuntii Latini on mainittu monissa latinan kielen historiaa käsittelevissä kansainvälisissä julkaisuissa. Vuosien varrella mieliinpainuvinta on ollut tehdä latinaksi uutisia Estoniasta, Aasian tsunamista tai New Yorkin kaksoistornien tuhosta”, kertoo alusta alkaen Nuntii Latinia tehnyt Reijo Pitkäranta.

Nuntii Latinia on käytetty vuosien aikana oppimateriaalina. Nykyisin verkko tarjoaa myös muita mahdollisuuksia harrastaa latinaa. Nuntii Latini -ohjelmat vuodesta 2011 pysyvät latinan opiskelijoiden käytössä Yle Areenassa osoitteessa yle.fi/nuntii. Vuosien varrella julkaistujen radiossa kuultujen lähetysten lisäksi sivuilta löytyvät kaikki uutistekstit ja keskeistä sanastoa.

Yle tekee uutisia suomen ja ruotsin kielen lisäksi kotimaisille vähemmistöille saamen ja romanin kielillä, viittomakielellä ja selkosuomeksi, karjalankielellä sekä englanniksi ja venäjäksi.

Viimeinen Nuntii latini -viikkokatsaus esitetään Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa perjantaina 14.6.2019 klo 18.15.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua