Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Sakawa – unelma paremmasta elämästä ajaa nettihuijariksi Ghanassa

Sakawa on Ghanasta muualle Afrikkaan levinnyt ilmiö, jossa yhdistyvät modernit internet-huijaukset ja uskonnolliset rituaalit.
Sakawa on Ghanasta muualle Afrikkaan levinnyt ilmiö, jossa yhdistyvät modernit internet-huijaukset ja uskonnolliset rituaalit. Kuva: Inti Producties bvba Yle TV1,dokumenttiprojekti: sakawa

TV1 torstaina 13.6.2019 klo 19.00 - 19.55, uusinta keskiviikkona 19.6. klo 23.15, Areenassa

Yksinäinen nainen etsii rakkautta netissä. Hän tulisi mielellään käymään, jos vain voisit lähettää rahaa viisumia varten.

Internetin seuranhakusivuilla tekaistut profiilit etsivät sopivia uhreja. Sähköpostiin kilahtaa huijausviestejä, joissa pyydetään rahaa koskettavien tarinoiden avulla. Ilmiöitä, jotka ovat viime vuosina yleistyneet ja joista varoitellaan jatkuvasti. Huijaukset eivät jää vain yrityksiksi.

Länsi-Afrikan Ghanassa nettihuijaukset ovat monille ainoa tie ulos köyhyydestä. Nuoret miehet ja naiset ovat kehittäneet itselleen epätavallisen elinkeinon. He saalistavat lemmenkipeitä amerikkalaisia ja eurooppalaisia internetissä.

Uhrien henkilötiedot tietokonejätteen seasta

Euroopasta – ja Suomestakin lähtee laittomasti elektroniikkaromua Ghanaan. Myrkyllisen tietokonejätteen seasta löytyy aarteita.

Kiintolevyjen avaaminen on helppoa. Nettihuijarille levyjen entisten omistajien henkilötietojen sekä valokuvien käyttö on palkitsevaa. Huijauksen uhri löytyy nimen ja osoitteen avulla verkossa vaikka toiselta puolen maailmaa.

Keitä ovat ihmiset, joilta saat sähköpostia ihmeellisestä perinnöstä tai arpajaisvoitosta? Keitä oikeasti ovat naiset, jotka etsivät seuraa deittisivustoilla?

Ghanalainen ohjaaja Ben Asamoah lähtee dokumenttielokuvassaan Sakawa kotimaahansa ja tapaa miehiä ja naisia, jotka ansaitsevat elantonsa nettihuijauksilla.

Lemmekkäitä puheluja naisen äänellä

Sakawa-rikolliset tehtailevat muun muassa tekaistuja romansseja ja luottokorttihuijauksia.

Kaikki keinot ovat sallittuja. Lemmekkäiden asiakaspuhelujen ajaksi huijarit muuttavat ääntään kuulostaakseen naiselta. Nettihuijaukseen osallistuvien naisten on oltava valmiita kaikenlaisiin pyyntöihin.

Sakawa on Ghanasta muualle Afrikkaan levinnyt ilmiö, jossa yhdistyvät modernit internet-huijaukset ja uskonnolliset rituaalit. Uhrilahjat jumalille auttavat internet-rikollisia onnistumaan paremmin huijauksissaan.

Ei ole sattumaa, että nettirikollisuus kukoistaa Grahassa, sillä se on yksi verkottuneimpia maita Afrikassa.

Tuotanto: Inti Producties BVBA, Belgia, 2018.