Hyppää pääsisältöön

Ennen peloteltiin hivillä, nyt puhutaan tunteista: seksuaalikasvatus on kehittynyt valtavasti 1990-luvulta, ja se kuuluu Kesäkumibiiseillä

YleX:n kesäkumilogo ja vuoden 2019 kesäkumibiisin esittävä Gasellit. Neljä hymyilevää miestä seisoo puoliksi vaaleansinisen, puoliksi vaaleanpunaisen seinän edessä.
YleX:n kesäkumilogo ja vuoden 2019 kesäkumibiisin esittävä Gasellit. Neljä hymyilevää miestä seisoo puoliksi vaaleansinisen, puoliksi vaaleanpunaisen seinän edessä. Kuva: Juuli Aschan, YleX Gasellit,Kesäkumibiisi,Kesäkumi

Kesäkumikampanjalla on aina ollut tärkeä sanoma, mutta seksistä puhuminen on muuttunut yhteiskunnan asenteiden mukana – onneksi. Nykyään Kesäkumibiiseillä on tilaa naisten halulle ja miesten tunteille.

Jos ilman kesäkumia aiot telakoitua, se saattaa sulle hengenmenoksi koitua. Sut perii hukka ja lähiomaiset, sitten makaat maassa ja pahalle haiset.― Reino syö akryylimassaa – Kumia ja nahkaa

Kaikkien aikojen ensimmäinen Kesäkumibiisi, vuoden 1996 Kumia ja nahkaa, piirtää seksistä melko pelottavaa kuvaa. Siinä seksi on täynnä vaaroja, jotka pahimmillaan johtavat kuolemaan.

Sellaista monen seksuaalikasvatus oli kaksikymmentä vuotta sitten: ehkäisykeskeistä riskien minimointia. Ennen puhuttiin vain seksivalistuksesta, nykyään kokonaisuus nähdään seksuaalikasvatuksena.

– Ei ole ollut sijaa nautinnolle, eikä ole korostettu tunteiden näkökulmaa, sanoo Väestöliiton asiantuntija Anne Pelander.

Pelander on YleX:n pyynnöstä tutustunut Kesäkumibiisien sanoituksiin ja havainnut, että kappaleet heijastelevat usein osuvasti oman aikansa seksuaalikasvatusta.

Osa biiseistä, kuten kokemukset 1990-luvun ja 2000-luvun alun seksuaalikasvatuksestakin, ovat nykypäivän näkökulmasta todella vaivaannuttavia. Esimerkiksi vuonna 2000 julkaistun Vinyyliä ja kumia -kesäkumibiisin tarinan viesti on edelleen ihan pätevä, mutta lähestymistapa on sormea heristelevä.

Älä sänkyyn taluta jos kelaat vaan kalulla, takuulla haluja on mut ei maksamaan elatusapua. Voit katua et jotain muka meni hukkaan, tai kelata miks tuppaa kuppaa pukkaa.― Seremoniamestari ja Anniina – Vinyyliä ja kumia

Maailma on kuitenkin muuttunut kuluneen 24 vuoden aikana, ja niin on seksuaalikasvatuskin. Nykyään puhutaan tautien lisäksi myös tunteista, seksuaalisuuden moninaisuudesta ja halusta.

Kasvatusta on kehitetty paljon myös nuorten itsensä toivomuksesta.

Pelander kertoo, että nuoret ovat kritisoineet ja kyseenalaistaneet esimerkiksi sitä, miksi oppitunneilla tai oppikirjoissa ei puhuta miten kahden tytön tai pojan välisessä seksissä suojaudutaan taudeilta. Nykyään onkin alettu kiinnittää huomiota siihen, että erilaisuudesta ja sukupuolen moninaisuudesta puhutaan muutenkin kuin Priden kautta. Pelander toteaa, että ilman oman näköisiä esimerkkejä seksuaalikasvatus voi olla hyvin kaukana nuoren omasta kokemuksesta.

Hetero-oletuksesta poikkeavaan näkökulmaan on herätty myös Kesäkumibiiseissä.

Ensimmäistä kertaa sukupuolinormit kyseenalaistettiin viime vuonna. Antti Tuiskun Kumipuku otti huomioon, kuinka kaikki eivät koe itseään naisiksi tai miehiksi. Seksuaalisia haluja se ei kuitenkaan poista.

Ja jos sä et kuulu kumpaankaan lokeroon, se silti sun mielessä on, silti sun mielessä on.― Antti Tuisku – Kumipuku

– Ihan mahtava! Antin biisi on hyvä alku, Pelander sanoo.

Kumipuku ja Kumia ja nahkaa -biisit ovat kuin kahdesta eri maailmasta. Välissä olevaan reiluun kahteen vuosikymmeneen mahtuukin pitkä matka läpi erilaisten tapojen puhua seksistä ja seksuaalikasvatuksesta.

Nainenkin saa haluta seksiä ilman huoran leimaa

Kesäkumibiisien sanoituksista pomppaa ensimmäisenä esiin, kuinka seksin harrastaminen on pitkään nähty pääasiassa heteromiesten hommana. Naisetkin ovat seksissä toki mukana, mutta lähinnä valmiina ja vastaanottavaisina sitten kun miehet sitä haluavat.

Vuoteen 2005 asti kappaleiden rakenne on lähes aina ollut sama: mieslaulaja tai -räppäri vastaa kappaleen säkeistöistä ja seksiä haluavasta viestistä ja nainen kertosäkeestä.

Nainen taluttaa Kesäkumi-maskottia Ruisrockissa Ruissalon rannalla.
Kesäkumimaskotti on tuttu näky esimerkiksi Ruisrockissa. Nainen taluttaa Kesäkumi-maskottia Ruisrockissa Ruissalon rannalla. Kuva: Juuli Aschan, YleX Kesäkumi,Ruisrock,YleX

PMMP:n Kumivirsi oli ensimmäinen täysin naisesittäjien käsialaa oleva kappale, ja siinäkin seksuaalisen halun sijaan aihetta lähestytään romantiikan ja parisuhteen etsimisen kautta.

– Naista ei ole haluttu nähdä aktiivisena osapuolena tai seksuaalisena. Se on enemmän ollut miehistä lähtöisin, tai nainen on nähty miesten halujen tyydyttäjänä, Pelander sanoo.

Vuonna 2012 julkaistussa Panisin-biisissä nainen osoittaa seksuaalista halua aiempaa suoremmin, mutta edelleen täysin miehen ehdoilla:

Mä niin toivoisin, et kääntyisit katsomaan, miten naiset haluaa, että ne otetaan. Mitä vielä odotat, antaisit mennä vaan.― Duo – Panisin

Pelanderin mukaan asetelma on kuitenkin muuttumassa. Nainenkin saa nykyään olla hieman avoimemmin halukas ilman pelkoa leimautumisesta huoraksi, vaikka työtä silläkin saralla vielä riittää.

Se tarkoittaa myös sitä, että alentavaan tapaan puhua halukkaasta naisesta puututaan entistä herkemmin. Vuonna 2013 Cheekin ja Jukka Pojan yhteiskappaleesta Jossu syntyi pienimuotoinen kohu, kun Jukka Poika säkeistössään kutsuu laulun kohteena olevaa naista biatchiksi, jonka laji on triathlon.

Kohusta yllättänyt artisti itse tarkensi myöhemmin, että kappaleessa halutaan pitää kaverin puolia, ja ettei biatchilla tässä yhteydessä viitattu naisen seksuaaliseen aktiivisuuteen vaan petollisuuteen.

Kesäkumibiiseissä askel kohti naisen avoimempaa halua otettiin vuonna 2016. Silloin Venior lauloi kappaleessa Stay Awake siitä, kuinka hän haluaa toisesta vain hän kuuman kehonsa, ei hänen sydäntään. Seuraavana vuonna Sini Yasemin, Vilma Alina, Ida Paul ja Nelli Matula kutsuivat yövieraansa leikkimään kanssaan Tyynysotaa.

Jos sä tuut leikkii mun kaa, mä lupaan sen et meillä riittää puuhaa. Ja me voidaan riehua tääl kunnolla, nii et läpi yön naapurit hakkaa seinii.― Nelli Matula, Ida Paul, Vilma Alina & Sini Yasemin – Tyynysotaa

Ylipäätään suhtautuminen yhden illan juttuihin on muuttunut aiempaa sallivammaksi. Kun aiemmin seksuaalikasvatuksessa korostettiin rakkauden merkitystä seksissä, nyt myös valistuksellisesta kulmasta otetaan huomioon, ettei se välttämättä vaadi tunteita tapahtuakseen.

– Aiemmin nuorille korostettiin, että seksi kuuluu johonkin ihmissuhteeseen ja rakkauden tunteisiin, ja sitten kuitenkin biologia ohjaa vähän toisella tavalla, Pelander sanoo.

Räppäreilläkin on tunteet

Kaikkiaan seitsemässä Kesäkumibiisissä on mukana ainakin yksi miesräppäri, ja se kuuluu usein myös kappaleiden tunnelmassa tunteettomuuden uhona. Niin genren sisällä kuin valistuksessakin kuva tunteettomasta miehestä on kuitenkin pikkuhiljaa murtunut, ja nykyään mieskin saa olla huolissaan sydänraukkansa kohtalosta kesäromanssin puristuksessa.

Kun vuonna 2002 Rockin Da North räppäsi “mallitsigun tsiigailemisesta edestä ja takaa” tai Elastinen, Iso H ja Cheek heidän kanssaan jatkoille pyrkivistä naisista vuonna 2011, ei kummankaan osapuolen tunteille biisissä juuri ollut tilaa.

Sitten tulivat Gasellit, jotka ovat jo aiemmin kunnostautuneet kappaleissaan ja mediassa miehinä, jotka osaavat puhua tunteistaan. Nelikko julkaisi toukokuussa järjestyksessään 24. kesäkumibiisin Suojaus petti.

En oo sonni, enkä yksinäinen susi. Ku mä menin rakastuu nii kaikki keissit kusi. Vannoin ettei ikin enää enää ikin, mut se tuntu tyhmältä jo siinä heti.― Gasellit – Suojaus petti

Gasellien biisin keskiössä ovat tunteet ja ennen kaikkea epävarmuus niiden edessä. Pelanderin mukaan se on yksi niistä positiivisista suuntauksista, johon sekä seksuaalikasvatus että kesäkumibiisit ovat viime vuosina kehittyneet.

Pelander sanoo, että tunnepuheen tuominen osaksi seksuaalikasvatusta on erittäin tärkeää, sillä seksiin ja ihmissuhteisiin kuuluu niin laaja tunteiden kirjo.

– Myös ne hankalat tunteet ja kokemuksetkin kuuluvat ihmissuhteisiin, eivätkä ne ole maailmanloppuja.

Mies ojentaa kesäkumipaketteja kohti kameraa.
Kesäkumeja jaetaan festivaaleilla ympäri Suomea. Mies ojentaa kesäkumipaketteja kohti kameraa. Kuva: Nelli Kenttä, YleX Kesäkumi,Weekend Festival

Seksuaalikasvatuksen teemoja sisällytetään nykyään eri oppiaineisiin perusopetuksen opetussuunnitelmassa. Käytännössä seksuaalikasvatuksen sisällöt kuitenkin vaihtelevat riippuen opettajien ja muiden ammattilaisten omasta kiinnostuksesta ja koulutustaustasta.

Siksi nykyään korostetaan myös seksuaalikasvattajan omien arvojen ja asenteiden tarkastelua suhteessa seksuaalisuuteen ja seksiin.

– Jos sitä ei pohdi, on asioista on tosi vaikeaa puhua. Oman seksuaalisuuden tutkailu on tosi tärkeää kun seksuaalikasvatusta alkaa nuorten parissa tekemään, ettei vahingossa päästä omia asenteitaan ja ehkä haitallisiakin näkökulmia suustaan, Pelander sanoo.

Pelander pitää tämän vuoden Suojaus petti -kappaletta onnistuneena erityisesti siksi, että tunteistaan ja aiemmista huonoista kokemuksistaan biisillä avautuvat nimenomaan nuoret miehet.

Kuten tämän vuoden kampanjaslogan, “Suojaudu taudeilta, älä tunteilta” muistuttaa, tunteilta ei ole tarpeen suojautua. Niiden kanssa vain opetellaan selviämään.