Hyppää pääsisältöön

Nukkuvissa aivoissasi piilee itsellesi tuntematon potentiaali

Nainen nukkuu tyhjässä kahvilassa
Nainen nukkuu tyhjässä kahvilassa Kuva: Maxpixel Nukkuu

Miksi valveilla ollessa emme pysty samaan kuin unissamme? Aivothan ovat samat sekä hereillä että unessa.

BBC:n lyhytdokumentti "The hidden talents of your sleeping brain" esittelee Lee Hadwin -nimisen miehen, joka muuttuu öisin taiteilijaksi. Aamulla sängyn vieressä on uusi taideteos, jonka piirtämisestä hänellä ei ole mitään muistikuvaa. Hereillä ollessaan hänellä ei ole erityisiä piirtäjän lahjoja – tai näin hän itselleen uskottelee.

Kaikki alkoi, kun Lee Hadwin oli neljä tai viisivuotias. Hän heräsi yöllä maalailemaan. Aluksi tuotokset olivat pelkkää söhryä, mutta teini-ikäisenä hän oli eräänä yönä piirtänyyt yksityiskohtaisen potretin Marilyn Monroesta. Silloin hän tajusi, että tässä on nyt jotakin omituista. Hereillä ollessaan hän ei edelleenkään osoittanut kiinnostusta taiteeseen.

Unissa puhuminen ja -kävely ovat melko tavallisia ilmiöitä, mutta Cardiffin yliopiston professori Penny Lewisin mukaan unissa tapahtuva toiminta voi olla paljon muutakin.

Aivot käyvät nukkuessa läpi valtavan määrän asioita. Ne harjoittelevat ja testaavat asioita, joita valveilla ollessamme olemme kohdanneet.

Lewisin mukaan unissakävely ja -toimiminen johtuu siitä, että nukkuessa aivoissa on epätasapainotila. Rationaalisuudesta vastaavat aivoalueet ovat unessa, mutta limbinen järjestelmä, joka vastaa tunteiden säätelystä on hereillä.

Evoluution kannalta toisen aivopuoliskon hereilläpysytteleminen on ollut järkevää. Vaaroille alttiina nukkuessa ovat esi-isämme olleet nopeammin jalkeilla ja valmiina juoksemaan pakoon.

On tunnettua, että unissakävelijät saattavat tehdä jopa rikoksia tai muita irrationaalisia tekoja. Tämä johtuu siitä, että unissakävelijän hereillä oleva limbinen järjestelmä ei käyttäydy rationaalisesti.

Lee Hadwinin öiset taidepurkaukset tuovat ilmi sitä, mitä hänen tunnejärjestelmänsä käy läpi, kun ei ole rationaalisten aivoalueiden hallinnassa. Hereillä ollessaan hänellä ei ole taiteellisia kykyjä. Näin hän ainakin kuvittelee.
Aivothan ovat samat öisin ja päivisin, mutta päivällä hallitseva rationaalinen otsalohko estää häntä ilmaisemasta itseään. Vasta öisin hän on vapaa toteuttamaan itseään juuri sellaisella intensiteetillä, kuin mihin hänellä todellisuudessa on kykyjä.

Kommentit
 • Kuusi syytä, miksi kiroilu on §@#&*:n hyvä tapa

  Kiroilijat voivat paremmin ja ovat luotettavampia ystäviä.

  Ruokkoamattomia puheita kannattaa sietää, sillä niiden laukoja voi tutkimusten mukaan kaikin puolin paremmin. Hän on lisäksi myös luotettavampi ystävä.

 • Houston, meillä on podcast – He valloittivat Kuun

  Apollo 11 vei ensimmäiset ihmiset Kuuhun.

  50 vuotta sitten, heinäkuussa 1969 ensimmäiset ihmiset laskeutuivat Kuun pinnalle. Podcast-sarja He valloittivat Kuun kertoo heistä, jotka tekivät mahdolliseksi tämän yhden ihmiskunnan suurista seikkailuista.

 • Haluatko olla luova? Kävele pätkittäin

  Tällainen kävely lisää luovuutta.

  Jos näet ihmisen kävelemässä hassusti pätkittäin, kysymys saattaa hyvinkin olla luovan työn tekijästä työn touhussa. Tutkijat ovat selvittäneet, millainen käveleminen ruokkii parhaiten luovuutta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

 • Houston, meillä on podcast – He valloittivat Kuun

  Apollo 11 vei ensimmäiset ihmiset Kuuhun.

  50 vuotta sitten, heinäkuussa 1969 ensimmäiset ihmiset laskeutuivat Kuun pinnalle. Podcast-sarja He valloittivat Kuun kertoo heistä, jotka tekivät mahdolliseksi tämän yhden ihmiskunnan suurista seikkailuista.

 • Pakko sanoa, pakko olla hiljaa – ilmastokriisini nyt

  Jos toivoa ei enää ole, kannattaako sitä sanoa ääneen?

  Minua painaa raskas dilemma. Se on ammatillinen ja eksistentiaalinen – jopa henkilökohtainen. Se kuuluu näin: Jos arvelee, että ilmastokatastrofia ei voi enää estää, onko sitä mitään mieltä sanoa ääneen? Olen pohtinut tätä asiaa jo useamman vuoden. Juuri tämä kysymys on pitänyt minut pitkään varsin hiljaisena ilmastonmuutoksen suhteen.

Uusimmat sisällöt - Tiede