Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Donald Trumpin kauppasota – Kuka maksaa suuren tullikiistan laskun?

Kauppasota kahden suuren välillä kärjistyi, ja Donald Trump päätti nostaa kiinalaisten tuotteiden tullimaksuja.
Kauppasota kahden suuren välillä kärjistyi, ja Donald Trump päätti nostaa kiinalaisten tuotteiden tullimaksuja. Kuva: PBS Yle TV1,Ulkolinja: Trumpin kauppasota

TV1 torstaina 13.6.2019 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 16.6. klo 22.55, Areenassa

Kiina haluaa nousta maailman johtavaksi taloudeksi. Yhdysvallat ei aio tyytyä katsomaan vierestä, ja nyt kaksi suurvaltaa käyvät kansainvälisen kaupan valtataistelua.

Maiden välit kärjistyivät, kun presidentti Donald Trump päätti korottaa kiinalaisten tuotteiden tullimaksuja. Maksuja määrättiin tuontituotteille elektroniikasta huonekaluihin ja teräkseen.

Kiina oli valmis vastaiskuun.

Trump väitti, että tullit auttavat yritysten työntekijöitä, piristävät yrityksiä ja tuovat eloa kaupunkeihin, joita automaatio ja Kiinan tuonti ovat näivettäneet vuosikausia.

Tullien hyödyistä ja haitoista on keskusteltu kiivaasti Valkoisessa talossa. Moni väittää, että tullit vain nostavat tuotteiden hintoja. Kuka maksaa suuren kauppasodan laskun – tavalliset amerikkalaisetko?

Yhdysvaltalainen Frontline-ohjelma ja NPR-radion toimittaja Laura Sullivan tutkivat konfliktin taustoja uudessa Ulkolinja-dokumentissa Donald Trumpin kauppasota.

Miksi kaksi suurvaltaa, Yhdysvallat ja Kiina, ovat ajautuneet törmäyskurssille kauppasuhteissaan? Onko kyseessä teknotaloussota vai jotain muuta? Mitä suuressa kauppakiistassa on pelissä?

Trump´s Trade War. Tuotanto: PBS, Yhdysvallat, 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.