Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Donald Trumpin kauppasota – Kuka maksaa suuren tullikiistan laskun?

Kauppasota kahden suuren välillä kärjistyi, ja Donald Trump päätti nostaa kiinalaisten tuotteiden tullimaksuja.
Kauppasota kahden suuren välillä kärjistyi, ja Donald Trump päätti nostaa kiinalaisten tuotteiden tullimaksuja. Kuva: PBS Yle TV1,Ulkolinja: Trumpin kauppasota

TV1 torstaina 13.6.2019 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 16.6. klo 22.55, Areenassa

Kiina haluaa nousta maailman johtavaksi taloudeksi. Yhdysvallat ei aio tyytyä katsomaan vierestä, ja nyt kaksi suurvaltaa käyvät kansainvälisen kaupan valtataistelua.

Maiden välit kärjistyivät, kun presidentti Donald Trump päätti korottaa kiinalaisten tuotteiden tullimaksuja. Maksuja määrättiin tuontituotteille elektroniikasta huonekaluihin ja teräkseen.

Kiina oli valmis vastaiskuun.

Trump väitti, että tullit auttavat yritysten työntekijöitä, piristävät yrityksiä ja tuovat eloa kaupunkeihin, joita automaatio ja Kiinan tuonti ovat näivettäneet vuosikausia.

Tullien hyödyistä ja haitoista on keskusteltu kiivaasti Valkoisessa talossa. Moni väittää, että tullit vain nostavat tuotteiden hintoja. Kuka maksaa suuren kauppasodan laskun – tavalliset amerikkalaisetko?

Yhdysvaltalainen Frontline-ohjelma ja NPR-radion toimittaja Laura Sullivan tutkivat konfliktin taustoja uudessa Ulkolinja-dokumentissa Donald Trumpin kauppasota.

Miksi kaksi suurvaltaa, Yhdysvallat ja Kiina, ovat ajautuneet törmäyskurssille kauppasuhteissaan? Onko kyseessä teknotaloussota vai jotain muuta? Mitä suuressa kauppakiistassa on pelissä?

Trump´s Trade War. Tuotanto: PBS, Yhdysvallat, 2019.