Hyppää pääsisältöön

Vaeltajat – tunturiin eksyneet Liisa ja Tuomo selvisivät mahdottomasta suunnistuksesta

Dokumentti Liisa ja Tuomo Peltolan kohtalokkaasta hiihtovaelluksesta.
Mestarisuunnistajat Liisa ja Tuomo Peltola ovat tottuneita luonnossa liikkujia. Dokumentti Liisa ja Tuomo Peltolan kohtalokkaasta hiihtovaelluksesta. Kuva: Side Stories Oy Yle TV1,Liisa Peltola,Vaeltajat

TV1 sunnuntaina 16.6.2019 klo 10.05 - 10.35, Areenassa

Kokeneiden suunnistajien Liisa ja Tuomo Peltolan keväinen hiihtovaellus muuttui yllättäen selviytymistaisteluksi.

Parivaljakko oli hiihtänyt kuusi tuntia myrskyssä, kun he huomasivat olevansa eksyksissä Norjan tuntureissa. Maisemissa, joissa he olivat käyneet hiihtoretkellä useita kertoja aikaisemmin.

Liisa lähtee etsimään apua

Pariskunta on tottuneita luonnossa liikkujia. Liisa Peltola on ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut suunnistuksen maailmanmestaruuden vuonna 1976. Aviomies Tuomo Peltola on moninkertainen Jukolan viestin voittaja.

Rajun tuulen ja pöllyävän lumen vuoksi Peltolat joutuivat yöpymään lumiluolissa ja suunnistamaan kaikenpeittävässä maitomaisesssa usvassa, kunnes Tuomo ei enää jaksanut eteenpäin.

Dokumentti Liisa ja Tuomo Peltolan kohtalokkaasta hiihtovaelluksesta.
”Emme oikeastaan olleet eksyksissä. Emme vain löytäneet perille.” Dokumentti Liisa ja Tuomo Peltolan kohtalokkaasta hiihtovaelluksesta. Kuva: Side Stories Oy Yle TV1,Vaeltajat

Kaksikon tiet erkanivat, kun Liisa lähti etsimään apua. Hän onnistui kuin ihmeen kaupalla löytämään tunturista autiotuvan ja tapasi poromiehen, jonka avustuksella Tuomo evakuoitiin paikalta ja vietiin sairaalaan Tromssaan.

Kun maata ei erota taivaasta

Dokumenttielokuva Vaeltajat (7) kertoo mestarisuunnistajien retkestä, jonka aikana heidän taitonsa joutuivat koetukselle lumimyrskyssä Lapin erämaassa vuonna 2015.

Pariskunta kohtasi mahdottoman suunnistustehtävän. Miten löytää perille, kun maata ei erota taivaasta?

Kun hypotermiaa potenut ja lähellä kuolemaa käynyt Tuomo Peltola paranee ja selviää koettelemuksistaan, jäljelle jää kiitollisuus elämää kohtaan.

Ohjaus: Otto Heikola. Tuotanto: Side Stories Oy, Suomi, 2019.

Jukolan viestien ennakkotunnelmia, kisajännitystä, kadonneita rasteja ja ratkaisujen riemua, siitä on Jukolan tunnelma tehty. Huippusuunnistajien onnistumisten lisäksi seurataan intohimoisten harrastajien rinnalla kisavuorokautta puomilta itkumuurille, telttakylästä lähtöruuhkaan. TV1 sunnuntaina 16.6.2019 klo 5.30 - 10.00

Lisää ohjelmasta

Keskustele