Hyppää pääsisältöön

Gasellien Päkä ja Hätä-Miikka: Tähdet ei sammu, ne kuluu loppuun

"Hurja ajatus, ettei jaksa täyttää muiden ihmisten odotuksia ja oletuksia itsestään. Siinä on asiakaspalveluasenne viety aika pitkälle, jos oma persoona yrittää vastata ihmisten oletuksiin susta jatkuvasti." Gasellit-yhtyeen Miikka Niiranen ja Pekka Salminen, eli Hätä-Miikka ja Päkä, keskustelevat artistien uupumisesta.

Pekka&Miikka

Näitkö tän:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/04/18/hank-solo-ja-jurek-tunnistavat-aviciin-kohtalon-syyt-liiankin-hyvin-jos-palaa

22.24

En ollu nähny. Huh, kylhän toi vähän hiljaseks vetää miten surutta jengii kulutetaan loppuun.

22.47

Jep. Sillon ku katoin ite ton dokkarin Aviciista ni se pisti kyl mietteliääksi.

22.48

Sen lisäksi, että mä näytän samalta niin monella tasolla samaistuin myös sen ajatuksiin tosta kiertueella olemisen rankkuudesta.

22.49

Tossa Jurekin ja Hank Solon haastattelussa ehkä onkin se hämmentävä osuus, että tuottajatkin kuluu loppuun omalla työmaallaan.

22.51

Vaikka ne ei jatkuvasti kierrä ympäri maata eikä niiden tarvitse olla samalla tavalla esillä mediassa ja somessa.

22.51

Niin, kiertämisen mäkin koen kuluttavammaks kuin studiolla työskentelyn, mut tietty yhdellä tuottajalla saattaa olla aika monta projektia tulilla ja levyä tehtävänä samaan aikaan.

22.53

Joo, kyllä varmaan esim. Jurekin ovella on eturivin poppareita ollu jonoks asti sen jälkee ku Antti Tuiskun comeback meni niin nappiin. Ja taitaa se aika monen levyn takaa nykyään löytyäkin.

22.54

Aika moni on halunnu palasen siitä hittitehtaasta 😀

22.55

Mut mikä susta on se eniten kuluttava osuus meidän työssä? Onks se keikkailu? Julkisuus? Musan tekeminen?

22.58

Kai se on yhdistelmä noita kaikkia. Niistä muodostuu aika kaoottinen ja epäsäännöllinen kokonaisuus.

23.04

Töitä tehdään melko satunnaisiin aikoihin ja tavallaan koko ajan. Aina on joku biisi mitä vois edistää tai joku viesti Instagram Directissä mihin voi vastata.

23.04

Ei se kasa tosta lapioimalla mihinkään katoo, vaan oikeestaan se vaan kasvaa sitä mukaa, mitä enemmän sun musaa kuunnellaan.

23.05

Toi on kyl totta. Ite koen et keikkailu on se eniten omaa rytmiä sekottava asia ja siks kans tavallaan kaikista raskain yksittäinen osa-alue.

23.11

Periaatteessahan me ollaan kaikki viikonloput pitkälti yötöissä ja sit palaverit levy-yhtiössä ja muualla on aina arkisin toimistoaikoina.

23.12

Ja ongelma ei oo ne keikat itsessään. Hauskaahan se on meuhkata tunti yökerhon lavalla aamuyöllä, vaik välillä etukäteen tuntuukin ettei oma energia riitä. Keikan aikana tulee aina hyvä fiilis. Se taas on siitä huono, ettei sillon mitään unta saa kun keho käy kierroksilla ja endorfiini virtaa. Siinä menee sit monta tuntia unta odotellessa ja aamulla pitää taas jatkaa matkaa kohti seuraavaa kaupunkia.

23.13

Viikonloppusin kyl kääntyy viimeistään ne muutenkin viivästyneet unirytmit todella ympäri ja tuntuu et joka sunnuntai ois pieni jetlag päällä. Mulla on aina jetlag päällä. 😴

23.14

Taitaa aika moni muukin muusikko kokee homman aika kuluttavaks. Oon ihmetellyt sitä, että kun Cheek lopetti ja se festareiden pääesiintyjän ja suurimpien lavojen täyttäjän paikka jäi auki, niin aika moni varteenotettava paikan lunastaja jäi samaan syssyyn tauolle. Yhtäkkiä Antti Tuisku, Haloo Helsinki, Robin ja Mikael Gabriel lähtee kaikki tauolle.

23.17

Onko niin, että siellä ihan huipulla oleminen pelottaa jengiä jo etukäteen niin paljon, ettei sinne uskalla ees tähdätä?

23.18

Voi olla. Robin tosin ei oo enää tauolla, vaan vaihto kieltä.

23.19

Sori, mä kärjistin vähän. Mut saat varmaan kiinni tosta?

23.20

Googlasin just syitä Tuden tauolle ja tossahan se aika suoraan ton homman sanoiksi muotoilee:

23.28

"– Olen huomannut parin viime vuoden aikana, kun mun ura on ollut järjettömän suuressa nousujohteessa ja elän artistina 15 vuoden jälkeen urani kulta-aikaa, niin se on tuonut myös mukanaan kääntöpuolen. Mie huomaan olevani aika paljon herkemmillä, mie huomaan olevani väsyneempi ja sitä kautta ihmisten odotuksia ja oletuksia on vaikeampi täyttää."

https://yle.fi/uutiset/3-10379504

23.29

Hurja ajatus, ettei jaksa täyttää ”muiden ihmisten odotuksia ja oletuksia itsestään.” Siinä on asiakaspalveluasenne viety aika pitkälle, jos oma persoona yrittää vastata ihmisten oletuksiin susta jatkuvasti.

23.33

Ja niin hullulta kuin se kuulostaakin, niin säkin varmaan samaistut tohon…

23.47

Samaistunhan minä. Pakko se on jaksaa hymyillä kun joku tulee pyytämään ruokakaupassa yhteiskuvaa, vaikka ois kuinka sysimusta maanantai menossa.

23.50

Toisaalta saan siitä kyl pientä piristystä, että joku huomioi.

23.52

Huomionkipeitä oomme kaikki. 😀

23.54

Muistan ku luin pari vuotta sitten jonkun legendaarisen äänimiehen haastattelun, jossa se valitteli sitä, kuinka meno ei oo enää niinku ennen. Muusikot ei kuulemma enää ryyppää, vaan bäkkärillä lähinnä tuijotellaan älypuhelimen näyttöjä.

0.07

Ja sitähän ei oo tän äänimiehen mielestä niin mukava seurata vierestä.

0.07

Tuli vähän sellanen fiilis, että se tästä vielä puuttuiskin, että velvollisuudentunnosta paikalla olevaa äänimiestä kohtaan pitäis viel vetää jalluhönttiä joka keikalla.

0.08

Kyllä ennen oli paremmin kun muusikot saatto sammua kesken keikan lavalle.

0.09

Enää muusikot ei sammu, ne palaa loppuun.

0.11

Surullisia vaihtoehtoja molemmat. Mä meen nyt nukkuu, muista säkin levätä.

0.13

Tästä voimaantuneena en aio huomenna tehä mitään. Öitä!

0.15
Kolme tähteä. Välike.
Kolme tähteä. Välike. KulttuuriCocktail,tähti

Miikka Niiranen ja Pekka Salminen ovat Gasellit-yhtyeen jäseniä. Hätä-Miikka ja Päkä antavat KulttuuriCocktailin julkaistavaksi kahden välisiä keskusteluja, joita käyvät reissuillaan.