Hyppää pääsisältöön

Iida Rauhalammi: Elämässä vaanii jatkuva tragedian mahdollisuus, mutta siihen ei voi valmistautua

Toimittaja Iida Rauhalammi polulla
Toimittaja Iida Rauhalammi polulla Kuva: Joonas Josefsson rakkaus,podcast

Toimittaja Iida Rauhalammi tapasi kuusi ihmistä, joiden elämässä asiat ovat tapahtuneet toisin kuin oli suunniteltu.

Järjellä sen tietää, elämässä voi tapahtua mitä tahansa. Käytännössä sitä on mahdotonta käsittää.

Emme koskaan ole valmiita esimerkiksi läheisen yllättävään kuolemaan tai kaiken muuttavaan kohtaamiseen. Sellaista on elää.

Tämä kevät on ollut minulle pysäyttävä. Olen työstänyt ihmissuhteisiin ja ihmisten elämäntarinoihin keskittyvää podcastia, mikä on vienyt minut uskomattomalle matkalle.

Olen saanut kuulla kuusi erilaista tositarinaa, joista jokainen on jättänyt jäljen.

Tapaamani ihmiset ovat kohdanneet toisaalta tavallisia elämään kuuluvia vastoinkäymisiä ja iloja, toisaalta äärimmäistä epäonnea. Jokaisen tarina on avartanut omaa näkemystäni elämästä.

Yksi haastattelemani henkilö kertoi, miltä tuntui menettää tulevan lapsensa isä vain kahden kuukauden tuntemisen jälkeen. Toinen muutti Suomeen järjestettyyn avioliittoon, jossa mikään ei mennyt suunnitelmien mukaan.

Kohtasin myös miehen, joka joutuu seuraamaan lapsensa hengenvaarallisen sairauden etenemistä. Kun lapsi sairastuu, kaikki muu pysähtyy. Viimeisenä vieraakseni saapui ekaluokkalainen poika. Hän muistaa isästään vain sen, että sai kerran olla tämän reppuselässä.

Nämä ihmiset ovat istuneet studioon ventovieraan toimittajan kanssa ja jakaneet kipeimmät asiansa. Välillä olo on ollut kiusallinen. Saanko kysyä tätä? Meninkö liian pitkälle? Mitä minä edes teen?

Olen itkenyt studiossa ja matkalla kotiin enemmän kuin koskaan.

Vahvin tunne on kuitenkin ollut kiitollisuus siitä, että saan kohdata nämä ihmiset ja heidän tarinansa.

Ihminen on loputtoman kiinnostava, kun hänellä on mahdollisuus kertoa elämästään.

Meidän jokaisen elämästä saisi kiehtovan podcast-jakson.

Yhdistävää kaikissa tarinoissa on elämän arvaamattomuus. Se, että elämä on yllätysten jatkumo. Kaikkea tapahtuu, elämä jatkuu. Kuten yksi haastateltava sanoi: vaikka hän menetti läheisensä, puut huojuivat entiseen tahtiin. Milloinkaan ei lakkaa tapahtumasta. Elämä on käynnissä koko ajan jossain.

Jokainen kohtaaminen on nostanut pintaan omia kokemuksia ja toisaalta pelkoa tulevasta. Varmaa on ainoastaan epävarmuus. Huomenna voi tapahtua mitä tahansa. Se tekee elämästä kiehtovaa, mutta myös kohtuuttoman haikeaa.

Yllättävien kokemusten äärellä näyttää siltä, että ihmisten arvot kirkastuvat ja elämästä tulee selkeää.

Tapasin kuusi valtavan rohkeaa ja vahvaa ihmistä, joihin rakastuin täysillä. Ja nyt haluan jakaa tarinat teidän kanssanne.

Rakkaudesta-podcast Yle Areenassa.

Kommentit