Hyppää pääsisältöön

Näin tunnistat kielletyn kurtturuusun

Kesäauringossa kurtturuusupensas.
Kurtturuusun tunnistaminen voi olla vaikeaa. Kesäauringossa kurtturuusupensas. Kuva: Janne Lindroos / Yle kurtturuusu,Kurtturuusu

Kurtturuusu eli Rosa rugosa ja sen valkokukkainen muoto on lisätty kansalliseen haitallisten vieraslajien listaan. Muutoksen tarkoituksena on varmistaa, että kurtturuusu ei valtaa otollisia elinympäristöjä kotoperäisiltä lajeilta.

Lajia koskee nykyään kasvattamis- ja myyntikielto, eli myös kiinteistönomistajien on hankkiuduttava eroon pihallaan kasvavista kurtturuusuista. Kurtturuusun kasvatus on kiellettyä vuoden 2022 jälkeen.

Seuraavien vinkkien avulla erotat kurtturuusun muista samankaltaisista kukista.

1. Miltä terälehdet näyttävät? Kumpi näistä on kurtturuusu?

2. Minkäväriset kukat ruusulla on? Mikä näistä EI ole kurtturuusu?

3. Millaiset lehdet ruusulla on? Mikä näistä on kurtturuusun lehti?

Kurtturuusun lehdet ovat hyvä tuntomerkki erityisesti silloin, kun ruusu ei ole vielä puhjennut kukkaan. Sen lehdyköiden määrällä ei ole tunnistamisessa merkitystä, vaan tärkeämpää on katsoa itse lehteä.

Ruusujen lehtiä, joiden alla kirjaimet a - d tunnistamista vartenRuusujen lehtiä, joiden alla kirjaimet a - d tunnistamista varten
Kurtturuusun tunnistaa lehdistä. Kuva: Heikki Luoto/Flowerpecker

4. Millainen lehti on alta? Mikä näistä on kurtturuusun lehti?

Lehden alapinnan tarkastelemiseen tarvitsee suurennuslasin.

Lisätuntomerkkejä tarjoavat kukkaperä, lehdykät ja piikit

Kurtturuusun piikkejä lähikuvassa.
Kurtturuusun varsi on piikikäs, ja sen piikit ovat erikokoisia ja suoria. Pisimmillään piikki voi olla senttimetrin pituinen. Kurtturuusun piikkejä lähikuvassa. Kuva: Heikki Luoto/Flowerpecker Kurtturuusu,Piikki
Kolme kurtturuusun lehteä, joissa eri määrä lehdyköitä.
Lehdessä olevien lehdyköiden määrä voi vaihdella. Kolme kurtturuusun lehteä, joissa eri määrä lehdyköitä. Kuva: Heikki Luoto/Flowerpecker lehdet (kasvinosat),Kurtturuusu
Kurtturuusun kukkaperän nystykarvat lähikuvassa.
Jos kasvista ei ole vieläkään varma, voi avuksi ottaa taas suurennuslasin. Sen avulla voi nähdä, että kurtturuusun kukkaa kannatteleva varren osa, eli kukkaperä, on nystykarvainen. Nystykarvat näyttävät pieniltä vihreiltä kotilon tuntosarvilta. Kurtturuusun kukkaperän nystykarvat lähikuvassa. Kuva: Heikki Luoto/Flowerpecker Kurtturuusu,Kukkaperä

Maltti on tunnistamisessa valttia

Kurtturuusun tunnistamisessa kannattaa kuitenkin olla kärsivällinen, jotta väärät kasvit eivät kärsi. Tunnistusapua voi kysyä paikallisista ELY-keskuksista.

Kurtturuusun poistamisessa tai poistamisen kiireellisyyttä pohtiessa on myös hyvä tarkkailla kukan ympäristöä ja kyseessä olevan yksilön luonnetta.

– Voi miettiä, että vaikuttaako tämä yksilö kovin ärhäkältä. Jos kurtturuusu on istutettu vaikkapa 60-luvulla, eikä sen lähiympäristössä näy enempää lajia, on epätodennäköistä että se yhtäkkiä sitten päättää riehaantua leviämään, Luoto naurahtaa.

Kurtturuusuja voi hävittää kaivamalla pensaat maasta tai näivettämällä. Poistamisen jälkeen kurtturuusu kannattaa kompostoida. Jos kasvin vie puutarhajätteen mukana ulos, saattaa kasvi vastoin kaikkia tarkoitusperiä levitä.

Ohjeet tunnistamiseen on kirjoitettu Leena Luodon haastattelun pohjalta.

Lisää aiheesta:

VieKas LIFE – näin torjut vieraskasvilajeja

Lisäys 5.8.2019: Kurtturuusu voi levitä myös syksyllä lintujen avulla. Linnut syövät kurtturuusun marjoja, joiden siemenet päätyvät ulosteen mukana uusille alueille.
EDIT: Poistettu pyynnöstä tunnistusapuun linkki Suomen Ruususeuraan. 28.6.2021