Kurtturuusu eli Rosa rugosa ja sen valkokukkainen muoto on lisätty kansalliseen haitallisten vieraslajien listaan. Muutoksen tarkoituksena on varmistaa, että kurtturuusu ei valtaa otollisia elinympäristöjä kotoperäisiltä lajeilta.
Lajia koskee nykyään kasvattamis- ja myyntikielto, eli myös kiinteistönomistajien on hankkiuduttava eroon pihallaan kasvavista kurtturuusuista. Kurtturuusun kasvatus on kiellettyä vuoden 2022 jälkeen.
Seuraavien vinkkien avulla erotat kurtturuusun muista samankaltaisista kukista.
1. Miltä terälehdet näyttävät? Kumpi näistä on kurtturuusu?
2. Minkäväriset kukat ruusulla on? Mikä näistä EI ole kurtturuusu?
3. Millaiset lehdet ruusulla on? Mikä näistä on kurtturuusun lehti?
Kurtturuusun lehdet ovat hyvä tuntomerkki erityisesti silloin, kun ruusu ei ole vielä puhjennut kukkaan. Sen lehdyköiden määrällä ei ole tunnistamisessa merkitystä, vaan tärkeämpää on katsoa itse lehteä.


4. Millainen lehti on alta? Mikä näistä on kurtturuusun lehti?
Lehden alapinnan tarkastelemiseen tarvitsee suurennuslasin.
Lisätuntomerkkejä tarjoavat kukkaperä, lehdykät ja piikit



Maltti on tunnistamisessa valttia
Kurtturuusun tunnistamisessa kannattaa kuitenkin olla kärsivällinen, jotta väärät kasvit eivät kärsi. Tunnistusapua voi kysyä paikallisista ELY-keskuksista.
Kurtturuusun poistamisessa tai poistamisen kiireellisyyttä pohtiessa on myös hyvä tarkkailla kukan ympäristöä ja kyseessä olevan yksilön luonnetta.
– Voi miettiä, että vaikuttaako tämä yksilö kovin ärhäkältä. Jos kurtturuusu on istutettu vaikkapa 60-luvulla, eikä sen lähiympäristössä näy enempää lajia, on epätodennäköistä että se yhtäkkiä sitten päättää riehaantua leviämään, Luoto naurahtaa.
Kurtturuusuja voi hävittää kaivamalla pensaat maasta tai näivettämällä. Poistamisen jälkeen kurtturuusu kannattaa kompostoida. Jos kasvin vie puutarhajätteen mukana ulos, saattaa kasvi vastoin kaikkia tarkoitusperiä levitä.
Ohjeet tunnistamiseen on kirjoitettu Leena Luodon haastattelun pohjalta.
Lisää aiheesta:
VieKas LIFE – näin torjut vieraskasvilajeja
Lisäys 5.8.2019: Kurtturuusu voi levitä myös syksyllä lintujen avulla. Linnut syövät kurtturuusun marjoja, joiden siemenet päätyvät ulosteen mukana uusille alueille.
EDIT: Poistettu pyynnöstä tunnistusapuun linkki Suomen Ruususeuraan. 28.6.2021