Hyppää pääsisältöön

Kuusi tapaa, joilla Tinder vaikuttaa aivoihisi

Pariskunta keskittyneenä kukin omaan kännykkäänsä.
Pariskunta keskittyneenä kukin omaan kännykkäänsä. Kuva: Adobe Stock Photo Pariskunta

Aivot käyvät kuumana deittisovelluksia swaipatessa. Tinder koukuttaa käyttäjänsä ja jopa muuttaa aivojen palkitsemisjärjestelmän toimintaa.

Cambridgen yliopiston moraalipsykologian tutkija Rob Hendersonin mukaan:

1. Aivojesi palkitsemisjärjestelmä aktivoituu, kun katselet kauniita ihmisiä. Ne uskovat, että kauniit ihmiset ovat älykkäämpiä, sosiaalisempia, pätevämpiä, ystävällisempiä ja luotettavampia.

 • Tinder toimii juuri tällä periaatteella: swaippaat loputonta kuvamäärää ihmisistä, jotka pyrkivät näyttämään kuvissa mahdollisimman edustavilta. Valitset mielitiettysi pääosin pelkän valokuvan perusteella.

2. "Onnistumisen ilo" on aivoille sitä suurempi, mitä odottamattomampi se on. Satunnaiset palkinnot saavat aivosi palkitsemisjärjestelmän aktivoitumaan enemmän kuin palkinnot, jotka ovat ennustettavissa. Tästä syystä esimerkiksi peliautomaatit aiheuttavat riippuvuutta.

 • Tinder toimii samalla uhkapeliperiaatteella: koskaan et voi tietää, kuka mielitietyistäsi tykkää juuri sinun kuvastasi. Siksi tällaisen "matchin" syntyminen on erityisen palkitsevaa.

3. "Ghostaus" aiheuttaa aivojemme sosiaalisten suhteiden tarkkailujärjestelmässä sekaannusta.
Niin sanottu ghostaus tarkoittaa tilannetta, jossa toinen osapuoli lakkaa vastaamasta viesteihin. Tuoreen tutkimuksen mukaan kyseinen ilmiö on lisääntynyt sosiaalisen median aikakaudella. Aikaisemmin ghostauksen tapainen mitätöinti olisi saattanut olla tuttavapiirissä oman maineen kannalta arveluttavaa käytöstä.

Sosiaalinen kanssakäyminen on selviytymisemme kannalta erittäin tärkeää. Siksi aivojemme sosiaalisten suhteiden valvontajärjestelmä tarkkailee jatkuvasti vihjeitä kommunikaatiosta, jotta olisimme valmiit muokkaamaan omaa toimintaamme. Jos odotetut vihjeet puuttuvat, ne saattavat aiheuttaa emotionaalista epävarmuutta ja hallinnan menettämisen tunteen.

 • Tinderin tarjolla olevien kumppanien määrä ja vähäinen sosiaalisen maineen menettämisen vaara lisää nk. ghostaus-ilmiötä ja sen myötä hallinnan menettämisen tunnetta.

4. Tavoitteemme ohjaavat aivojen valintaprosessia. Mantelitumake ja aivojuovio aktivoituvat vaihtoehtojen edessä. Ventromediaalinen etuotsalohkon kuori vastaa subjektiivisista arvoista ja dorsolateraalinen etuotsalohkon kuori muokkaa jokaisen arvon painoarvoa sen mukaan, mitkä ihmisen kulloisetkin tavoitteet ovat.

 • Jos tavoitteena on löytää uusi romanttinen kumppani, aivojen dorsolateraalinen etuotsalohkon kuori antaa etusijan Tinderin mahdollisimman tiuhalle tarkistamiselle.

5. Aivosi ylikuormittuvat ylitarjonnasta ja ovat lopulta niin epävarmat, etteivät ne kykene tekemään päätöstä. Jos päätös tarjonnan paljoudesta huolimatta syntyy, siihen ollaan tyytymättömämpiä, kuin jos valinta olisi tehty pienemmästä tarjonnasta.

 • Tinderin tarjoama mahdollisten kumppanien määrä saattaa vaikeuttaa pysyvän parivalinnan syntymistä.

6. Aivojesi palkitsemisjärjestelmä muuttuu sen myötä, kun palkitsemismalli käy tutuksi.
Kun aivot saavat ensimmäisen tavoitteen saavuttamisen jälkeen palkinnokseen dopamiinitujauksen, olo on euforinen. Mitä useammin sama tilanne dopamiinipalkintoineen toistuu, sitä varmemmin alkaa jo pelkkä assosiaatio tilanteesta riittää palkinnon saamiseksi.

Oikeastaan palkinnon odottaminen alkaa tuntua paljon paremmalta kuin itse palkinnon saaminen.

 • Tinder saa käyttäjänsä tälläkin tavalla riippuvaiseksi. Mitä pidempään Tinderiä käyttää, sitä todennäköisemmin aivot kylpevät dopamiinissa jo pelkän ilmoituksen piipatessa.

Päivitetty klo 12.30: Lisätty kohta kolme.

Kommentit
 • Pidä varasi, Elon – kiinalaiset lähettävät sähköauton Marsin pinnalle nyt kesällä

  Kuusipyöräinen kiinalaisrooveri suuntaa Marsiin heinäkuussa

  Avaruusyhtiö SpaceX sinkosi näyttävästi kaksi vuotta sitten punaisen urheiluauton avaruuteen radalle, jolla se käy kääntymässä Marsin radan tienoilla. Temppu oli upea suoritus, ja niin ovat Elon Muskin avaruusyhtiön muutkin avaruustoimet, mutta niiden varjoon on kuitenkin jäänyt se, mitä Kiinassa tapahtuu parhaillaan.

 • Avaruudesta tulee toistuvasti omituisia radiopulsseja – viimeisimmän niistä havaittiin tulevan lähes naapurista

  Avaruudessa pamahtelee koko ajan, mutta emme vain näe sitä

  Tähtitieteilijät ovat havainneet jo yli 150 voimakasta, yllättävää radiopulssia, joiden alkuperästä voi esittää vain arvauksia. Monet pulssit ovat olleet toistuvia, mikä on saanut mielikuvituksen laukkaamaan ja pohtimaan, olisivatko ne viestejä vierailta sivilisaatioilta. Niin sanotut nopeat radiopurskeet ovat tulleet tähän mennessä kaukaa Linnunradan ulkopuolelta, mutta tuorein huhtikuun lopussa havaittu pystyttiin paikantamaan tulevan omasta galaksistamme. Siis muihin verrattuna ihan naapurista. Mistä oikein on kyse?

 • Hyvä kysymys: Mistä täit tulivat ja miksei niitä pystytä kukistamaan?

  Täit ovat eläneet ihmisen rinnalla aina.

  Muutaman millimetrin kokoiset täit ovat aina eläneet ihmisen rinnalla. Niiden elinikä on vain kuukauden, mutta ne lisääntyvät nopeasti. Täit ovat jäytiäisistä kehittynyt hyönteisryhmä, joka on erikoistunut elämään nisäkkäiden pintaloisina ja imemään verta. Noin viidesosalla nisäkkäistä on täitä, mutta muutamilta nisäkäsryhmiltä ne puuttuvat kokonaan.