Hyppää pääsisältöön

Apinakin osaa käyttää Instagramia – jopa paremmin kuin ihminen

Simpanssi
Simpanssi Kuva: pixabay simpanssi

Simpanssi muistaa Instagramin kuvien paikat paremmin kuin ihminen. Miten tämä on mahdollista? Ovathan ihmisen aivot paljon suuremmat kuin apinan. Eräs ihmisen lajityypillinen ominaisuus vie aivokapasiteettia niin paljon, että lyhytkestoinen muistikapasiteetti takkuaa.

Skip Twitter post

Simpanssit ovat kuin luotuja sosiaalista mediaa varten. Heillä on hyvä visuaalinen hahmotuskyky, erinomainen lyhytkestoinen muisti ja nopeat reaktiot.

Japanilainen tutkimusinstituutti Kiyotossa on keskittynyt simpanssien tutkimukseen. Heidän tutkimuksissaan simpanssit päihittävät ihmisen moninkertaisesti. Simpanssit ovat ylivoimaisesti nopeampia ja tarkempia lyhytkestoista muistia vaativissa visuaalisissa tehtävissä.

Miten näin voi olla?

Ihminenhän kykenee puhumaan ja kertomaan ulkomuistista pitkiäkin tarinoita. Eikö tämä tee ihmisen muistista paremman?

Ei kaikilta osin. Ihmisen lyhytkestoinen muisti heikkeni siinä vaiheessa, kun simpanssit ja ihmiset alkoivat kehittyä noin seitsemän miljoonaa vuotta sitten samasta alkuapinasta.

Ne, jotka jäivät puihin, kehittyivät simpansseiksi, ne jotka laskeutuivat alas kehittyivät ihmisiksi.

Maahan laskeutuneet päättivät luopua lyhytkestoisesta muistista, jotta kommunikaatiolle ja sosiaalisuudelle olisi aivoissa enemmän tilaa. Tätä japanilaiset tutkijat kutsuvat "kognitiiviseksi vaihtohypoteesiksi" - cognitive trade-off hypothesis.

Lörpöttely tekee siis ihmisistä tyhmempiä kuin apinoista.

Ei ehkä kuitenkaan kaikilla mittareilla. Japanilaisten tutkijoiden mukaan alkuapinoista vahvimmat työnsivät heikommat yksilöt alas puusta.

Fyysisesti heikommat joutuivat uudessa elinympäristössä käyttämään hoksottimiaan. He kehittivät uusia selviytymisstrategioita eli opettelivat puhumaan ja toimimaan yhdessä.

Puuhun jääneet simpanssit elivät välittömien uhkien maailmassa. He jäivät reagoimaan vaistojensa varassa, tehden nopeita ratkaisuja. Siksi lyhytkestoisen muistin oli oltava hyvä. Alas laskeutuneet tarvitsivat enemmän pitkäkestoista muistia. Savannilla metsästämiseen ja lasten kasvattamiseen tarvittiin sosiaalisuutta ja kykyä jakaa asioita; tulevaisuuden sunnittelua, menneiden kertaamista ja mielikuvitusta. He ymmärsivät luopua omasta välittömästä edusta saadakseen pitkän tähtäimen palkinnon.

Eli puuhun jääneet olivat kenties nopeampia ja vahvempia mutta eivät ehkä kuitenkaan niitä fiksuimpia.

Kommentit
 • Kaasupallo herää unestaan – luvassa roihuja ja ryöpsähdyksiä taivaalla

  Auringossa alkaa taas tapahtua

  Parin vuoden ajan kestänyt rauhallisuus on nyt päättymässä: Auringon pinnalta on havaittu ensimmäiset merkit uuden aktiivisuusjakson alkamisesta. Pian Aurinko on todennäköisesti taas innokkaimmillaan, röyhäyttelee ulos avaruuteen suuria protuberansseja ja sen pintaa koristavat suuret pilkkuryhmät. Tuloksena saattaa olla sähköverkkoja sammuttavia avaruusmyrskyjä ja satelliitteja jumittavia hiukkashyökkäyksiä.

 • Pidä varasi, Elon – kiinalaiset lähettävät sähköauton Marsin pinnalle nyt kesällä

  Kuusipyöräinen kiinalaisrooveri suuntaa Marsiin heinäkuussa

  Avaruusyhtiö SpaceX sinkosi näyttävästi kaksi vuotta sitten punaisen urheiluauton avaruuteen radalle, jolla se käy kääntymässä Marsin radan tienoilla. Temppu oli upea suoritus, ja niin ovat Elon Muskin avaruusyhtiön muutkin avaruustoimet, mutta niiden varjoon on kuitenkin jäänyt se, mitä Kiinassa tapahtuu parhaillaan.

 • Avaruudesta tulee toistuvasti omituisia radiopulsseja – viimeisimmän niistä havaittiin tulevan lähes naapurista

  Avaruudessa pamahtelee koko ajan, mutta emme vain näe sitä

  Tähtitieteilijät ovat havainneet jo yli 150 voimakasta, yllättävää radiopulssia, joiden alkuperästä voi esittää vain arvauksia. Monet pulssit ovat olleet toistuvia, mikä on saanut mielikuvituksen laukkaamaan ja pohtimaan, olisivatko ne viestejä vierailta sivilisaatioilta. Niin sanotut nopeat radiopurskeet ovat tulleet tähän mennessä kaukaa Linnunradan ulkopuolelta, mutta tuorein huhtikuun lopussa havaittu pystyttiin paikantamaan tulevan omasta galaksistamme. Siis muihin verrattuna ihan naapurista. Mistä oikein on kyse?