Hyppää pääsisältöön

Matti ja Teppo kieltäytyivät kahdesti Vain elämää -sarjasta Matin aamu-unisuuden vuoksi – silti duo jatkaa iskelmätaivaan kiintotähtenä

Matti ja Teppo ovat tehneet musiikkia ja laulaneet yhdessä 50 vuotta. Nuorempi veljeksistä eli Matti täyttää elokuussa 70 vuotta. Hän hehkuttaa, että olo on kuitenkin kuin nelikymppisellä. Hyvä kunto onkin tarpeen, sillä kesän keikkaputken jälkeen alkaa 50-vuotisjuhlakiertue.

Jos Matti ja Teppo -duo yöpyy keikkamatkallaan hotellissa, aamupalalle saapuu vain Teppo Ruohonen. Hän ehtii käydä lenkilläkin ennen kuin pikkuveli herää.

– Mä en ikinä ennätä. Mulla on joskus yhden maissa aamupala ja kahvit. Siitä päivä lähtee vasta liikkeelle, kertoo Matti Ruohonen päivärytmistään, josta hän ei tunnu luopuvan kovin helposti.

Musiikintekoa päivärytmien erilaisuus ei tunnu haittaavan. Turkulaiskaksikko laskee uransa aikana myyneen 1,5 miljoonaa levyä, ja uusi on tulossa 50-vuotiskiertueen oheen.

"Levyteollisuus ei ole enää bisnes"

Matti ja Teppo astuivat tanssilavoille vuonna 1969, ja ensimmäinen varsinainen hitti oli Kissankultaa. Matin säveltämä ja Tepon sanoittama iskelmä nousi listaykköseksi vuonna 1970.

Uran yksi rohkeimmista päätöksistä tehtiin Tepon mukaan pari vuotta myöhemmin. Kaksikko perusti oman levy-yhtiön.

– Perustettiin oma firma 1974. Se oli aika yltiöpäinen kuvio meille, koska meillähän ei ollut taloudessa koulutusta. Lähdettiin Kuoppamäen Jukan viitoittamalle tielle: hän oli jo perustanut Satsanga-yhtiön. Meilläkin oli aika paljon omia biisejä ja silloin kelattiin että jos hän, niin miksei mekin.

Oma yhtiö varmisti, ettei yritteliään kaksikon tarvinnut odotella levyilleen vihreää valoa kenenkään oven takana. Mutta ala on muuttunut 45 vuodessa melkoisesti.

– Levyteollisuus ei ole nykyään enää mikään bisnes. Onneksi olemme eläneet huippukauden, jolloin oli kasetit, oli äänilevyt, cd:t ja yhteismäärät olivat aivan mielettömiä. Meidänkin levyä ostettiin ennakkoon yli 50 000 kappaletta. Niin isoja määriä on hyvä muistella näin eläkeiässä, kuvaa Teppo.

Hänen mukaansa tulot kertyvät nykyään pääosin keikoista ja oheistuotteiden myynnistä.

Median huomio on keskittynyt "pikkuklikkiin"

Suosion saavuttaminen edellyttää myös julkisuutta. Sitä iskelmälaulajat eivät veljesduon mukaan saa enää tarpeeksi.

Matin mielestä median huomio on keskittynyt “pikkuklikkiin”. Se on hänen mukaansa ehkä kymmenen artistin ryhmä, joka näkyy ja kuuluu “kaiken aikaa” radiossa ja televisiossa.

Matti myös pahoittelee iskelmämusiikin vähyyttä valtakunnallisilla radiokanavilla.

– Periaatteessa tämä iskelmägenre on totaalisesti unohdettu jopa ihan teidänkin kanavalla, valitettavasti, hän sanoo tarkoittaen Radio Suomea.

– Se on sääli, sillä alalle on hirveästi pyrkijöitä, hän uskoo.

Radio Suomi on laskenut, että vuonna 2018 kanavan musiikista 20 prosenttia luettiin iskelmäksi.

Joskus julkisuutta ja tunnettuutta on satanut aivan muiden musiikkityylien edustajien kautta. Sleepy Sleepers teki v. 1987 albumillisen Matti ja Teppo -covereita. Nykynuorille turkulaiskaksikko tuli tutuksi, kun pari vuotta sitten räp-duo JVG teki Matista ja Teposta laulun, ja sai heidät esiintymään videollaan.

– Se on meidän onni, että vaikka me ei olla somessa ja meidän uusimmat biisit eivät ole Spotifyssa, niin jatkuvasti tulee tällaisia asioita, jotka pitää meitä esillä, sanoo Teppo.

Aamu-uninen Matti ei halunnut lähteä Vain elämää -sarjaan

Näkyvyyttä on ollut tarjolla parikin kertaa tv-ohjelmassa Vain elämää. Nelonen median pyyyntöihin on kuitenkin vastattu, että kiitos kunniasta mutta ei kiitos – ja aika inhimillisistä syistä. Ne aamuherätykset.

– Kauhulla luin, että artistien aamuherätykset olisivat olleet viiden kuuden välillä. Ei sovi mulle ollenkaan, kertoo Matti.

Hän muistelee, kuinka joskus laivakeikalla piti esiintyä aamukymmeneltä ja hänestä tuntui, ettei ääni kulje niin aikaisin aamulla. – Se pelästytti mut täysin.

Matin mukaan Teppo olisi ollut valmiimpi lähtemään suositun ohjelman toiselle tai neljännelle kaudelle, joihin heitä Matin mukaan pyydettiin.

Vain elämää -formaatti olisi kyllä jännittänyt Teppoakin. Hänestä olisi ollut aikamoinen haaste esittää – tai “rääkätä”, kuten hän itse sanoo – jonkun muun tekemiä lauluja.

Jää siis kuulematta, miten Kissankultaa, Mä joka päivä töitä teen, Kaiken takana on nainen, Et voi tulla rajan taa tai vaikka Rauli Badding Somerjoelle tehty Ja rokki soi olisivat kuulostaneet muiden nykyartistien esittäminä.

"Ei olla koskaan läträtty viinan kanssa eikä tupakoitu"

Keikoilla fanit voivat Tepon mukaan ihmetellä, miten veljekset jaksavat esiintyä kuin “duracell-puput”. Salaisuus piilee heidän mukaansa terveellisissä elintavoissa.

– Me ei olla koskaan läträtty viinan kanssa eikä tupakoitu ikinä, kertoo Matti. Lenkkeily kuuluu ohjelmaan myös etelänlomilla, ja kun makean himo iskee, veljekset kuulema laittavat “pullan puoliksi”, ettei paino lisäänny.

Syksyn juhlakiertueen jälkeen Matti ja Teppo pitävät ainakin puolen vuoden tauon keikkailussa. Teppo haluaa viettää aikaa lastenlastensa kanssa.

– Olen liian usein joutunut sanomaan, että pappa on nyt sen verran väsynyt, ettei jaksa kaikkea tehdä.

Olo on kuin nelikymppisellä!― Matti Ruohonen, joka täyttää elokuussa 70 vuotta.

Matti täyttää elokuussa 70 vuotta, mutta sanoo, että olo tuntuu kuin olisi vasta neljänkymmenen. Hän oikein odottaa keikkarumbaa.

– Olen päällepäsmäri luonteeltani ja minulla keikkailu on enemmän veressä kun Tepillä.On kiva mennä taas ihmisiä viihdyttämään. Vuosien myötä on tullut tärkeäksi, että omat pikkubiisit edelleen toimii yleisölle, uutta levyä säveltävä Matti sanoo.Kuuntele Matin ja Tepon juttutuokio Olga Ketosen kanssa kokonaisuudessaan Areenassa.


Lue, millä miettein veljekset juhlivat, kun 45 vuotta keikoilla tuli täyteen v.2014: Matti ja Teppo: Pitäisi varmaan rauhoittua, mutta ei millään viitti
Matti ja Teppo olivat mukana kesän 2018 Iskelmätarinoissa, josta oheinen Kaiken takana on nainen -vetokin on poimittu.
Matin ja Tepon videoita mukana Elävän arkiston jutussa: Iskelmän ammattilaisten veri punnitaan tien päällä
Lue lisää iskelmästä Elävässä arkistossa: Iskelmä-Suomen tarina on salattujen tunteiden historiaa

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi