Hyppää pääsisältöön

Rakkaus lajiin ja löylyihin: tuloksena maailman suurin skeitattava saunalautta

Kuvassa on Vuokatin Vesiurheilukeskuksen yrittäjä Jaakko Tossavainen
Jaakko Tossavainen Kuvassa on Vuokatin Vesiurheilukeskuksen yrittäjä Jaakko Tossavainen Kuva: Antti Harju Saunapäivä

Vuokatin Vesiurheilukeskuksen ainutlaatuinen skeittisauna on mukana Saunapäivässä. "Odotan, että tulee uusia ihmisiä kokeilemaan minkälaiset löylyt meidän saunasta lähtee – sitä on tosi paljon kehuttu."

Kirkasvetisessä Ahvenuslammessa kelluu näyttävä lautta. Rakenteista kohoaa ramppeja, joissa liukuu sekä ammattilaisia että vasta-alkajia rullalautailemassa.

– Lautalajit ja sauna sopivat hyvin yhteen. Täällä saunominen ja oleskelu on sosiaalista: eri lajien edustajat sekoittuvat kivasti, kun he käyttävät yhteisiä tiloja, Vuokatin Vesiurheilukeskuksen yrittäjä ja skeittisaunalautan suunnittelija Jaakko Tossavainen kertoo.

Saunassa voi rentoutua ja katsoa esimerkiksi näyttäviä wakeboard-temppuja.
Kuvassa on Vuokatin Vesiurheilukeskus
"Harvoin skeittejä sinne veteen lentää ja yksikään ei ole pohjaan jäänyt. Ne muutamat uintireissulle karanneet laudat kuivuvat hetkessä saunan kiukaan vierellä takaisin käyttökuntoon", Jaakko Tossavainen. Kuvassa on Vuokatin Vesiurheilukeskus Kuva: Jaakko Tossavainen Saunapäivä

Yläkerran oleskelutilan kulmassa olevasta piipusta tupruaa savua. Alapuolella on puulämmitteinen sauna, jonka kiukaassa on tulet koko päivän ajan.

– Saunan isot ikkunat avautuvat suoraan Ahvenuslammelle. Lauteilla istuessa pystyy katsomaan vesillä tapahtuvia temppuja ja nauttimaan miellyttävän kosteista löylyistä, Tossavainen kertoo.

Idea saunaskeittilauttaan ammattilumilautailija Roope Tonterilta

Alkuperäinen lautta valmistui vuonna 2014 Laaslahdelle sponsorikuvauksiin. Roope Tonteri halusi esitellä Suomen kesää lumilautailijan näkökulmasta ja syntyi idea skeittisaunalautasta.

– Hän otti minuun yhteyttä ja kysyi, onko tällaista mahdollista rakentaa. Piirsin havainnekuvia, joiden pohjalta lautta myöhemmin rakentui, muistelee Jaakko Tossavainen.

Vuokatin Vesiurheilukeskuksen skeittisaunalautta. Ilta, kokko palaa.
"Fiilis siitä, että lautan rakennus onnistui, koska se oli kuitenkin teknisesti erittäin haastava kompleksi saada toimimaan, oli aivan mieletön", lautan rakentanut Tossavainen kertoo. Vuokatin Vesiurheilukeskuksen skeittisaunalautta. Ilta, kokko palaa. Kuva: Ville Pääkkönen Saunapäivä

Lautta valmistui ja lähti seilaamaan pitkin Laaslahtea mukanaan Suomen huippulumilautailijat ja eurooppalaisia ammattirullalautailijoita.

Oli tunne, että oltiin saatu aikaan jotakin ikimuistoista

Tossavainen kertoo, että kyseiseen matkaan ja kuvauksiin liittyvät hänen ikimuistoisimmat saunahetkensä.

– Nautittiin, saunottiin ja ja fiilisteltiin. Oli tunne, että oltiin saatu aikaan jotakin ikimuistoista. Mieli siinä lepäsi, kun sai katsoa tekemäämme kokkoa ja antaa kavereille halit.

Hyvä fiilis seurasi Vuokattiin

Kuvauksien jälkeen lautta päätyi Vuokattiin Ahvenuslammelle, ja sen ympärille rakentui vesiurheilukeskus. Alkuperäistä lauttaa muokattiin vastaamaan paremmin uusia tarpeita.

– Halusimme ottaa myös aloittelijat huomioon. Aiemmin lautassa oli kaksi isoa ramppia, nyt yksi iso ja pienempi vasta-alkajia varten. Myös oleskelutilaa on enemmän, Tossavainen kertoo.


Videolla tunnelmaa skeittirampeilta ja saunasta. Alkuperäinen video: "The Day Off, Suomen vanhin skeittikauppa vietti päivän lautalla! Tässä videota tunnelmista!", kuvaaja: Tuomas Juntunen


Vesiurheilukeskuksella käy monenelaisia ihmisiä lapsista ammattiurheilijoihin.

– Tätä käyttävät todella paljon eri ammattiurheilijaryhmät, kuten suomalaisen lumilautailun maajoukkueen edustajat. Viime viikolla meillä kävi koko Kiinan A-maajoukkue ja välillä käy mäkihyppääjiäkin.

Saunapäivänä maksuttomat löylyt

– Sauna on meillä keskeinen osa toimintaa. Kun kuulin Saunapäivästä, tottakai lähdin mielelläni mukaan. Olisihan se mukavaa saada ryntäys pelkän saunomisenkin tiimoilta.

Kyllä vesipedot ja aktiivi-urheilijat mieluusti menevät saunaan harrastamisen päätteeksi. Samalla saa kylmä- ja kuumahoitoa, kun peseytymistilana toimii järvivesi.
Vuokatin Vesiurheilkeskuksen sauna sisältä päin.
Vuokatin Vesiurheilkeskuksen sauna sisältä päin. Kuva: Jaakko Tossavainen Saunapäivä

Saunapäivänä kosteista löylyistä nauttiminen on kaikille halukkaille maksutonta. Etusijalla ovat kuitenkin aktiviteeteista maksaneet asiakkaat, joille sauna kuuluu aina pakettiin.

Saunaan mahtuu kerrallaan noin tusina löylyttelijää. Pukukoodina siellä on uima-asu ja peseytyminen tapahtuu raikkaassa luonnonvedessä. Vaikka lautalla soi musiikki, ei kaiuttimia löydy saunasta.

– Sauna on kuitenkin rauhallinen tila, jonne musiikkia ei ole viety. Siellä voi rentoutua ja katsoa esimerkiksi näyttäviä wakeboard-temppuja, Tossavainen vinkkaa.


Saunapäivänä 27.heinäkuuta saunotaan ja pidetään hauskaa! Haluatko sinäkin avata oman saunasi ja lisätä sen Saunapäivän kartalle muiden löydettäväksi? Ilmoita yksityinen tai julkinen saunasi mukaan tästä.

Lisätietoja Saunapäivästä löydät osoitteesta: yle.fi/saunapaiva