Hyppää pääsisältöön

Flateyn mysteeri – islantilainen rikossarja vie syrjäiselle saagojen saarelle

Islantilainen rikosdraama naisesta, joka joutuu keskelle murhatutkimuksia.
Jóhanna (Lára Jóhanna Jónsdóttir) ja kymmenvuotias Snorri (Mikael Köll Guðmundsson) palaavat Flateyn saarelle. Islantilainen rikosdraama naisesta, joka joutuu keskelle murhatutkimuksia. Kuva: Sagafilm / Sagafilm Reykjavik Films Yle TV1,Flateyn mysteeri

TV1 sunnuntaisin 23.6. - 14.7.2019 klo 21.55 - 22.50, Areenassa

Kevät on koittanut syrjäisellä Flateyn saarella Islannin länsirannikolla. Eletään vuotta 1971.

Jóhanna (Lára Jóhanna Jónsdóttir), yksinhuoltaja ja pohjoismaiden tutkimuksen professori, palaa Pariisista kotisaarelleen isän hautajaisiin.

Kymmenen vuotta ulkomailla elänyt Jóhanna tutustuu uudelleen saaren tiiviiseen yhteisöön, upeisiin maisemiin sekä omaan perheeseensä. Hän virittelee myös yhteistyötä Reykjavíkin yliopiston kanssa, mutta Jóhannan näkemykset naisten äänen vaimentamisesta historiassa eivät riemastuta opinahjoa.

Islantilainen rikosdraama naisesta, joka joutuu keskelle murhatutkimuksia.
Syrjäinen Flateyn saari sijaitsee Islannin länsirannikolla. Islantilainen rikosdraama naisesta, joka joutuu keskelle murhatutkimuksia. Kuva: Sagafilm / Sagafilm Reykjavik Films Yle TV1,Flateyn mysteeri

Jóhannan lapsuudenkoti on isän jäljiltä täynnä muinaisia karttoja, kirjoja ja muistiinpanoja. Eläkkeellä ollut yliopiston tutkija oli ottanut keskiaikaisen arvoituksen elämäntyökseen.

Flateyn kirja (Flateyjarbók) on Islannin suurin ja upein käsikirjoitus muinaissaagoista. Se sisältää arvoituksen, jota ei ole kukaan onnistunut ratkaisemaan 600 vuoteen. Legendan mukaan arvoitus kertoo Islannin viimeisen pakanaruhtinaan góðin leposijan.

Hautajaisiin osallistuu isän ystävä, tanskalainen tutkija Gaston Lund (Søren Malling), joka monen muun lailla on kiinnostunut arvokkaasta tutkimustyöstä.

Islantilainen rikosdraama Flateyn mysteeri (12) perustuu Viktor Arnar Ingólfssonin menestysromaaniin Flateyjargáta (The Flatey Enigma). Neliosainen sarja laskeutuu muinaisten legendojen, symboliikan ja salaperäisten yhteisöjen tummaan maailmaan.

Islantilainen rikosdraama naisesta, joka joutuu keskelle murhatutkimuksia.
Rikospoliisi Brynjar (Stefán Hallur Stefánsson)., Islantilainen rikosdraama naisesta, joka joutuu keskelle murhatutkimuksia. Yle TV1,Flateyn mysteeri

Jóhanna joutuu keskelle poliisitutkintaa ja saarelle saapuu Reykjavíkin rikospoliisi Brynjar (Stefán Hallur Stefánsson), entinen miesystävä.

Paineet Jóhannaa kohtaan kovenevat. Nuoren naisen on jatkettava isänsä työtä. jotta hän voi pelastaa itsensä ja perheensä. Samalla hän joutuu kohtaamaan pelkonsa ja tekemään tiliä menneisyytensä kanssa.

Draamasarjan muissa rooleissa näyttelevät muun muassa Mikael Köll Guðmundsson (Snorri-poika), Hilmir Jensson (Kjartan), Olga (Þuríður Blær Jóhannsdóttir), Hjortur Johann Jonsson (Valdi, Olgan puoliso), Sigurður Sigurjónsson (kunnanjohtaja Grímur Hreppstjóri) ja Þorsteinn Bachmann (Steindór Meðhjálpari)

Flateyjargátan/The Flatey Enigma. Käsikirjoitus: Margrét Örnólfsdóttir. Ohjaus: Björn B. Björnsson. Tuotanto: Sagafilm ja Reykjavik Films, Islanti, 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.