Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Kooman viipyilevä äänimaailma rauhoittaa kiireisen arjen sykkeessä

Kooma-artistin promokuva.
Tällä viikolla Nosteessa-sarjassa esitellään viipyilevää musiikkia tekevä Kooma. Kooma-artistin promokuva. Kuva: Promokuva YleX,Nosteessa (YleX)

Uuden musiikin X -ohjelman Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta, tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Kooma.

Kooma tekee melankolista pop-musiikkia.

Uuden musiikin X:n toimittajat Ida Karimaa ja Anne Lainto kommentoivat:

– Tuottaja-artisti Kooman viipyilevä soundi muistuttaa niistä hetkistä, kun olo on liian raukea liikuttamaan jäseniä senttiäkään. Tunnelma rakentuu Wave After Wave ja Blossom -kappaleissa näennäisen pienestä hyvin vahvaksi. Riippuu kuulijan mielentilasta kääntyykö se raukeaan vai haikeaan. Joka tapauksessa Kooman tyylikäs tuotanto sopii mainiosti niihin hetkiin, kun mieli kaipaa rauhoittumista hektisen arjen sykkeessä.

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?

– Ne hetket yläkouluajoilta, kun soitimme Sampan (S4mthing) kanssa Bullet For My Valentinen ja Triviumin biisejä kitaroilla. Se oli niin siistiä, että oli pakko kokeilla kirjoittaa jotain vastaavaa. Eihän niistä tekeleistä tietenkään ihan vastaavia tullut, mutta hauskaa oli. Tuottamisesta innostuin lukiossa kuultuani Pendulumin Watercolourin ensimmäistä kertaa. Ihmettelin, että “mitä tämä on ja miten tätä tehdään!”

Minkälainen musiikillinen menneisyys sinulla on?

– Olen käynyt nuorempana piano-, kitara- ja rumputunneilla, koska aina on ollut älytön tarve oppia uutta.

Miten kuvailet musiikkiasi?

– Pääasiassa melankolista ja modernia poppia.

Jos Wave After Wave soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

– Leffan päähenkilö menehtyy hymyillen: hän kelluu aalloilla rantaan, tietäen, että läheinen tulee hyötymään tämän tekemistä löydöistä.

Miten kappale syntyi?

– Olin tehnyt ensimmäiset versiot ja biittipohjan suomenkielisillä teksteillä jo pari vuotta takaperin. Projekti jäi kovalevylle pyörimään, kunnes päädyin päivittämään tämän vuoden puolella vanhoja biittiraakileita. Vanhat tekstit päätyivät roskiin ja uudet kääntyivät englanniksi. Vokaalien lyhyellä ja tunkkaisella kaiulla halusin korostaa biisin ”vedenalaista” tunnelmaa.

Mitkä ovat tähänastisen uran suurimmat saavutukset?

– On ollut upeeta päästä tekemään kappaleita tyyppien kanssa, joita on katsonut ylöspäin tosi pitkään. Veela on yksi näistä.

Mitä keikkaa jännitit eniten?

– Varmaan ensimmäistä DJ-keikkaani, kun kaveri soitti muistaakseni tiistaina, että pääsenkö lauantaina soittamaan lämppärisetin. Keskiviikkona olin sitten saman kaverin luona opettelemassa kontrollerin käyttöä ensimmäistä kertaa ikinä. Ei ollut mitään hajua koko hommasta, mutta into vei eteenpäin.

Mistä sanoituksesta olet erityisen ylpeä ja miksi?

“We distorted our memories,
Now the matches burn from another end,”

– Pätkä on Trigger EP:n Matches-biisiltä. Tekstissä käsitellään muistojen manipulointia ja vääristymiä. Väärästä päästä palavat tulitikut olivat tapa kuvailla tätä teemaa, ja se on jäänyt mieleen erityisenä sanoituksena.

Minkälaisia tulevaisuuden haaveita ja suunnitelmia sinulla on?

– Suunnitelmani on tehdä musiikkia täyspäiväisesti.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!