Hyppää pääsisältöön

Kukkaseppele on kesän upein somiste – tässä floristimestarin ammattilaisvinkit

En blomsterkrans som bundits på en grov metalltråd och som bara har dekorerats i en halvcirkel. Växterna som använts ör röd nejlika, gul allium, prästkrage och tallris med späda gröna kottar.
Seppele, joka on sidottu puoliympyräksi paksun metallilangan ympärille. Kukkina on käytetty punaista neilikkaa, keltalaukkaa, päivänkakkaraa ja männynoksia, joissa pieniä käpyjä. En blomsterkrans som bundits på en grov metalltråd och som bara har dekorerats i en halvcirkel. Växterna som använts ör röd nejlika, gul allium, prästkrage och tallris med späda gröna kottar. Kuva: Carina Ahlskog / Yle Midsommarkrans,Seppele,kukkien sidonta,Tee se itse,Strömsö

Kukkaseppeleessä on monia hyviä puolia. Se on edullinen (jos teet sen itse), se sopii kaikkiin juhliin ja se on siitä kiitollinen, että se vaatii vähemmän muulta stailaukselta - kukkaseppele tekee kokonaisuudesta juhlavan.

Lisäksi se sopii kaiken ikäisille, niin naisille kuin miehillekin. Ei siis ole hassumpi ajatus opetella sitomaan seppele itse.

Floristmästaren Nelly Koitto med en blomstarkrans i sitt hår arbetar med små snittblommor.
Floristimestari Nelly Koitto käyttää sidonnassa lyhytvartisia kukkia. Floristmästaren Nelly Koitto med en blomstarkrans i sitt hår arbetar med små snittblommor. Kuva: Siv Wester / Yle Midsommarkrans,Seppele,kukkien sidonta,Strömsö

Sepeleen sidonnan ei tarvitse olla haastavaa käsityötä. Floristimestari Nelly Koitto, jolla on korkein kukkasidonnan koulutus, antaa vinkkejä yksinkertaisen kesäseppeleen sidontaan.

Tavallisesti Nelly Koitto sitoo seppeleensä paksusta metallilangasta tehtyyn runkoon, mutta juhannusaikaan voi hyvin tehdä yksinkertaisen rungon kahdesta tai kolmesta ohuesta koivunoksasta, jotka kiinnitetään kehäksi ohuen metallilangan avulla.

Myös muita pehmeitä oksia voi hyvin käyttää.

Två tunna björkkvistar som bundits ihop till en cirkel med metalltråd, för att användas som stomme till en blomsterkrans.
Tee runko muutamista ohuista, pehmeistä oksista. Två tunna björkkvistar som bundits ihop till en cirkel med metalltråd, för att användas som stomme till en blomsterkrans. Kuva: Carina Ahlskog / Yle Midsommarkrans,juhannus,Seppele,Tee se itse,Strömsö,kukkien sidonta

Seppeleeseen kiinnitetään lyhyitä minikimppuja kukista ja oksista. Jokainen minikimppu asetellaan seppeleeseen niin, että se peittää edellisen sidoksen.

En halvfärdig blomsterkrans där små buketter av blåklint, björkris, prästkrage, allium och daggkåpa bundits på en björkkrans med hjälp av en tunn metalltråd.
Sido mukaan lisää lehtiä ja lyhyitä luonnonkukkien tai puutarhakukkien varsia. En halvfärdig blomsterkrans där små buketter av blåklint, björkris, prästkrage, allium och daggkåpa bundits på en björkkrans med hjälp av en tunn metalltråd. Kuva: Carina Ahlskog / Yle Midsommarkrans,Seppele,kukkien sidonta,Tee se itse,Strömsö

Jos seppeleestä haluaa paksun, sidotaan kukkia tiuhempaan. Jos haluaa selkeälinjaisen ja tyylipuhtaan seppeleen, sidotaan vähemmän kukkia ja hiukan harvempaan.

Sekoittele rohkeasti villikukkia ja heiniä rikkaruohoihin ja ostokukkiin. Kokeile kunnes löydät tyylin, josta pidät.

Närbild av en floristmästares händer som binder en blomsterkrans av eukalyptus, blåklint och prästkrage.
Eukalyptuksen oksaa voi myös hyvin käyttää seppeleen runkona. Närbild av en floristmästares händer som binder en blomsterkrans av eukalyptus, blåklint och prästkrage. Kuva: Siv Wester / Yle Midsommarkrans,Seppele,kukkien sidonta,Tee se itse,Strömsö
En blomsterkrans av gul allium, rosa hortensia, daggkåpa, lila klematis och rosa krysantemum.
En blomsterkrans av gul allium, rosa hortensia, daggkåpa, lila klematis och rosa krysantemum. Kuva: Carina Ahlskog / Yle Midsommarkrans,Seppele,kukkien sidonta,Tee se itse,Strömsö

Ammattilaiset yksinkertaiset kikat

  • Seppeleeseen voi hyvin käyttää villikukkia tai puutarhakukkia. Poimi kukat aikaisin aamulla tai myöhään illalla, kun ne ovat mehukkaimmillaan, niin ne kestävät hyvin.
  • Käytä myös vihreitä kasveja ja lehtiä, kuten koivunoksia, mustikanvarpuja, männynoksia tai muuta lehtivihreää luonnosta.
  • Aseta kukat ja kasvit maljakkoon, jossa on vettä, kunnes aloitat sidonnan.
  • Leikkaa kukat ja oksat lyhyiksi, noin 5 cm pitkiksi. Lyhytvartiset kukat kestävät paremmin ja seppeleen muodosta tulee parempi.
  • Sido seppele ohuella metallilangalla, niin kutsutulla kukkalangalla. Myös kalastajalanka käy, mutta silloin sitomiseen tarvitaan kaksi käsiparia.

Seppeleen voi hyvin sitoa edellisenä päivänä. Suihkuta seppele vedellä, pane se muovipussiin ja säilytä jääkaapissa, niin se pysyy tuoreena seuraavaan päivään.

En blomsterkrans av liljekonvalj.
En blomsterkrans av liljekonvalj. Kuva: Carina Ahlskog / Yle Midsommarkrans,Seppele,kukkien sidonta,Tee se itse,Strömsö