Hyppää pääsisältöön

Oletko kohdannut epäasiallista kohtelua seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin perusteella? Kerro, millaista?

Oletko kokenut tai pelännyt syrjintää?
Oletko kokenut tai pelännyt syrjintää? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle syrjintä,sukupuolisyrjintä

Onko pelko mahdollisesta syrjinnästä tai huonosta kohtelusta vaikuttanut siihen, mitä työpaikkoja tai koulutus-, harrastus- ja ammattialoja olet pitänyt itsellesi mahdollisena tai sopivana? Kerro tarkemmin, miten?

Onko sinulla myönteisiä kokemuksia sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuteen suhtautumisesta työelämässä, koulutuksessa tai harrastuksissa? Millaisia?

Trans- ja intersukupuolisuus ovat osa laajaa sukupuolen moninaisuuden ilmiötä Kaikki ihmiset asettuvat sukupuolen moninaisuuden kenttään, kertoo tutkija Jukka Lehtonen Helsingin yliopistosta.

“Transihmisillä ja intersukupuolisilla se oleellinen ero on se, että he eivät toteuta normioletuksia, mitä muihin ihmisiiin liittyy. Heillä on jotain sellaista sukupuolen kokemisessa tai ruumiin piirteissä, jotka erottaa heidät muista”, sanoo Lehtonen.

Saksassa, Maltassa, Pakistanissa ja Intiassa on muitakin vaihtoehtoja viralliseksi sukupuoleksi kuin mies ja nainen.

“Yksi suuri kysymys on itsemääräämisoikeus omaan sukupuoleen, että ihminen saisi itse määritellä juridisen sukupuolen, että miten heidät määritellään suhteessa valtioon. Nyt on vain kaksi vaihtoehtoa: mies tai nainen”, kertoo Lehtonen.

Kaikki ihmiset asettuvat sukupuolen moninaisuuden kenttään

Osa sukupuolen moninaisuutta ovat myös ihmiset, jotka kokevat ,että syntymähetkellä oleva sukupuoli vastaa henkilön omaa kokemusta ovat cis-sukupuolisia. Kaksinapainen sukupuolijärjestelmä asettaa normeja, jotka osa ihmisistä voi kokea ahtaina ja ahdistavina.

“Meillä on syvään juurtunut kulttuuriin esimerkiksi työ- ja opiskeluelämän käytäntöihin. On vain kahdenlaisia ihmisiä: vain miehiä ja naisia sekä ihmisen ruumis määrittelee sen oletko maskuliininen vai feminiininen. Miesolennot ja naisolennot nähdään toisilleen vastakkaisina ja heidän välillään on heteroseksuaalinen halu”, sanoo Lehtonen.

Lainsäädäntö kieltää syrjinnän seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen perusteella, mutta silti syrjintää tapahtuu arjessa.

Erityisesti transnuorilla on kielteisiä kokemuksia työpaikkojen seksuaali- ja sukupuolinormituksista, kertoo tutkija Jukka Lehtonen Helsingin yliopistosta.

Seta ja Nuorisotutkimusverkosto toteuttivat vuonna 2013 “Hyvinvoiva sateenkaarinuori” -kyselytutkimuksen, johon pohjautuvan Lehtosen analyysin mukaan syrjintäkokemukset olivat yleisempiä pienillä paikkakunnilla ja Itä- ja Pohjois-Suomessa verrattuna.

Osa vastaajista koki, että osa työkavereiden tai työnantajien ohjanneen heitä käyttäytymään yhteiskunnan sukupuolinormien mukaisesti. Setan mukaan sateenkaarilapset ja -nuoret ovat suuremmassa riskissä kohdata väkivaltaa, syrjintää sekä muun muassa vanhempiensa torjuntaa.

Kaksinapainen sukupuolijärjestelmä asettaa normeja

Setan mukaan Transnuoret voivat psyykkisesti heikommin kuin enemmistöön kuuluvat nuoret ja mielenterveysongelmat ovat yleisiä myös sukupuoliristiriitaa kokevilla lapsille. Noin puolet suomalaisista transnuorista on ajatellut itsemurhaa, psyykkistä väkivaltaa ovat kokeneet lähes kaikki ja fyysistä väkivaltaa noin puolet.

Noin 40 prosenttia vastaajista ei ollut kokenut minkäänlaista syrjintää ja osa kertoi ongelmatilanteiden ratkenneen järjestelmällisellä toiminnalla. Monet myös kertoivat esimiehen tai kollegojen tukeneen heitä. “Sukupuolisia on monenlaisia ja sitä voi ilmaista monella tavalla”, kertoo tutkija Jukka Lehtonen.

Oletko kohdannut syrjintää tai epäasiallista kohtelua seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin tai sen ilmaisun perusteella koulussa, harrastuksissa tai työpaikalla? Kerro, millaista?

Onko pelko mahdollisesta syrjinnästä tai huonosta kohtelusta vaikuttanut siihen, mitä työpaikkoja tai koulutus-, harrastus- ja ammattialoja olet pitänyt itsellesi mahdollisena tai sopivana? Kerro tarkemmin, miten?

Onko sinulla myönteisiä kokemuksia sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuteen suhtautumisesta työelämässä, koulutuksessa tai harrastuksissa? Millaisia?

Kerro kokemuksistasi 30.6. mennessä. Vastauksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelmaa.

Havaintoja ihmisestä -ohjelma käsittelee sukupuolen moninaisuutta torstaina 5.9. kello 12.10 Yle Radio 1:ssä. Ohjelma tulee kuunneltavaksi myös Yle Areenassa.

 • Ovatko kännykkä- tai muut sovellukset vaikuttaneet käyttäytymiseesi?

  Oletko huolissasi tai innoissasi?

  Millä tavalla erilaiset sovellukset ovat vaikuttaneet sinuun ja käyttäytymiseesi? Millaisia myönteisiä tai kielteisiä muutoksia olet havainnut? Oletko huolissasi tai innoissasi jostain tekoälyyn tai koneoppimiseen liittyvästä asiasta? Mistä ja miksi? Antaisitko hoivarobotin hoitaa itseäsi ihmisen sijaan? Ottaisitko lemmikkirobotin? Mitä hyvään moraaliseen toimintaan vaaditaan sinun mielestäsi?

 • Miten toimii viisas ihminen? Miksi toimimme tyhmästi?

  Mitä viisaus on sinun mielestäsi?

  Mitä viisaus on sinun mielestäsi? Miten toimii viisas ihminen? Mikä edistää viisautta? Mikä sitä estää? Miksi toimimme tyhmästi? Millainen on viisas ihminen? Kertoisitko jonkun esimerkin, jossa olet onnistunut toimimaan viisaasti tai missä olet mokannut? Viisaus on ihmisyyden ideaali, näin ajattelee dosentti Eeva Kallio.

 • Beethoven 250: Beethovenin sävel on vapaa

  Toivo Beethovenin musiikkia

  Säveltäjä Ludwig van Beethovenin (1770-1827) syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 250 vuotta. Sen kunniaksi vuoden ensimmäinen Sävel on vapaa lauantaina 25.1. on omistettu yksinomaan Beethovenin musiikille tai sovituksille Beethovenin teoksista. Suoran puhelintoivekonsertin juontajina ovat syvällinen Beethoven-tuntija, pianotaiteilija Paavali Jumppanen ja musiikkitoimittaja Outi Paananen.