Hyppää pääsisältöön

Oletko kohdannut epäasiallista kohtelua seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin perusteella? Kerro, millaista?

Oletko kokenut tai pelännyt syrjintää?
Oletko kokenut tai pelännyt syrjintää? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle syrjintä,sukupuolisyrjintä

Onko pelko mahdollisesta syrjinnästä tai huonosta kohtelusta vaikuttanut siihen, mitä työpaikkoja tai koulutus-, harrastus- ja ammattialoja olet pitänyt itsellesi mahdollisena tai sopivana? Kerro tarkemmin, miten?

Onko sinulla myönteisiä kokemuksia sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuteen suhtautumisesta työelämässä, koulutuksessa tai harrastuksissa? Millaisia?

Trans- ja intersukupuolisuus ovat osa laajaa sukupuolen moninaisuuden ilmiötä Kaikki ihmiset asettuvat sukupuolen moninaisuuden kenttään, kertoo tutkija Jukka Lehtonen Helsingin yliopistosta.

“Transihmisillä ja intersukupuolisilla se oleellinen ero on se, että he eivät toteuta normioletuksia, mitä muihin ihmisiiin liittyy. Heillä on jotain sellaista sukupuolen kokemisessa tai ruumiin piirteissä, jotka erottaa heidät muista”, sanoo Lehtonen.

Saksassa, Maltassa, Pakistanissa ja Intiassa on muitakin vaihtoehtoja viralliseksi sukupuoleksi kuin mies ja nainen.

“Yksi suuri kysymys on itsemääräämisoikeus omaan sukupuoleen, että ihminen saisi itse määritellä juridisen sukupuolen, että miten heidät määritellään suhteessa valtioon. Nyt on vain kaksi vaihtoehtoa: mies tai nainen”, kertoo Lehtonen.

Kaikki ihmiset asettuvat sukupuolen moninaisuuden kenttään

Osa sukupuolen moninaisuutta ovat myös ihmiset, jotka kokevat ,että syntymähetkellä oleva sukupuoli vastaa henkilön omaa kokemusta ovat cis-sukupuolisia. Kaksinapainen sukupuolijärjestelmä asettaa normeja, jotka osa ihmisistä voi kokea ahtaina ja ahdistavina.

“Meillä on syvään juurtunut kulttuuriin esimerkiksi työ- ja opiskeluelämän käytäntöihin. On vain kahdenlaisia ihmisiä: vain miehiä ja naisia sekä ihmisen ruumis määrittelee sen oletko maskuliininen vai feminiininen. Miesolennot ja naisolennot nähdään toisilleen vastakkaisina ja heidän välillään on heteroseksuaalinen halu”, sanoo Lehtonen.

Lainsäädäntö kieltää syrjinnän seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen perusteella, mutta silti syrjintää tapahtuu arjessa.

Erityisesti transnuorilla on kielteisiä kokemuksia työpaikkojen seksuaali- ja sukupuolinormituksista, kertoo tutkija Jukka Lehtonen Helsingin yliopistosta.

Seta ja Nuorisotutkimusverkosto toteuttivat vuonna 2013 “Hyvinvoiva sateenkaarinuori” -kyselytutkimuksen, johon pohjautuvan Lehtosen analyysin mukaan syrjintäkokemukset olivat yleisempiä pienillä paikkakunnilla ja Itä- ja Pohjois-Suomessa verrattuna.

Osa vastaajista koki, että osa työkavereiden tai työnantajien ohjanneen heitä käyttäytymään yhteiskunnan sukupuolinormien mukaisesti. Setan mukaan sateenkaarilapset ja -nuoret ovat suuremmassa riskissä kohdata väkivaltaa, syrjintää sekä muun muassa vanhempiensa torjuntaa.

Kaksinapainen sukupuolijärjestelmä asettaa normeja

Setan mukaan Transnuoret voivat psyykkisesti heikommin kuin enemmistöön kuuluvat nuoret ja mielenterveysongelmat ovat yleisiä myös sukupuoliristiriitaa kokevilla lapsille. Noin puolet suomalaisista transnuorista on ajatellut itsemurhaa, psyykkistä väkivaltaa ovat kokeneet lähes kaikki ja fyysistä väkivaltaa noin puolet.

Noin 40 prosenttia vastaajista ei ollut kokenut minkäänlaista syrjintää ja osa kertoi ongelmatilanteiden ratkenneen järjestelmällisellä toiminnalla. Monet myös kertoivat esimiehen tai kollegojen tukeneen heitä. “Sukupuolisia on monenlaisia ja sitä voi ilmaista monella tavalla”, kertoo tutkija Jukka Lehtonen.

Oletko kohdannut syrjintää tai epäasiallista kohtelua seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin tai sen ilmaisun perusteella koulussa, harrastuksissa tai työpaikalla? Kerro, millaista?

Onko pelko mahdollisesta syrjinnästä tai huonosta kohtelusta vaikuttanut siihen, mitä työpaikkoja tai koulutus-, harrastus- ja ammattialoja olet pitänyt itsellesi mahdollisena tai sopivana? Kerro tarkemmin, miten?

Onko sinulla myönteisiä kokemuksia sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuteen suhtautumisesta työelämässä, koulutuksessa tai harrastuksissa? Millaisia?

Kerro kokemuksistasi 30.6. mennessä. Vastauksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelmaa.

Havaintoja ihmisestä -ohjelma käsittelee sukupuolen moninaisuutta torstaina 5.9. kello 12.10 Yle Radio 1:ssä. Ohjelma tulee kuunneltavaksi myös Yle Areenassa.

 • Tarinoita tahattomasta lapsettomuudesta - Havaintoja ihmisestä Pinokkio-klubilla lauantaina 12.10. Tule mukaan!

  Tahaton lapsettomuus on yksi elämän isoimmista kriiseistä.

  Tahaton lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Vuosittain noin 3 000 uutta paria hakee Suomessa lääketieteellistä apua lapsettomuushoidoista. Havaintoja ihmisestä -ohjelma on mukana Pinokkio-klubilla Helsingissä lauantaina 12. lokakuuta. Tule mukaan kuuntelemaan tai kertomaan omia kokemuksiasi tahattomasta lapsettomuudesta Kansallisteatterin Lavaklubille Helsinkiin.

 • Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä?

  Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi?

  Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä? Millaisia? Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi? Minkä koet vaikuttavat myönteisesti? Millä tavalla pidät huolta mielen hyvinvoinnista? “Viimeisen muutaman kymmenen vuoden aikana meidän elinympäristössämme on tapahtunut muutoksia.

 • Jumalanpalvelukset joulukuussa

  Jumalanpalvelukset joulukuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset joulukuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.

 • Jumalanpalvelukset marraskuussa

  Jumalanpalvelukset marraskuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset marraskuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.