Hyppää pääsisältöön

Ota oppia omenapuiden hoitamisesta Leif Blomqvistilta, omenoiden ja pohjoisen viljelyn asiantuntijalta

Näyttääkö omenapuusi sinusta harottavalta? Siltä että pitäisi tehdä jotain? Et vain tiedä mitä ja miten. Asiantuntija Leif Blomqvist opettaa Leetä hoitamaan omenapuita. Jos Lee osaa, osaat sinäkin. Noudata vain Leifin ohjeita!

Leif Blomqvist on tunnettu panostuksistaan pohjoiseen viljelyyn ja omenapuihin liittyvästä erityisosaamisestaan. Hän on julkaissut monta kirjaa ja pitää taimistoa sekä luennoi usein jakaakseen vankkaa osaamistaan.

Omenapuita kannattaa hoitaa, jotta ne tuottavat suuremman ja paremman sadon ja elävät pidempään, Leif Blomqvist sanoo.

Leif Blomqvist ja Lee Esselström omenapuun alla
Leif Blomqvist ja Lee Esselström omenapuun alla Kuva: Siv Wester Strömsö,puutarhanhoito,omenapuut

Strömsön puutarhaillassa 2019 hän otti käsittelyyn vanhan omenapuun huvilan sisäpihalla opettaakseen meille omenapuiden hoidon ja restauroinnin perusteet.

Omenapuita kannattaa hoitaa, jotta ne tuottavat suuremman ja paremman sadon ja elävät pidempään.

Aloittelijan suurin virhe on se, ettei uskalla tehdä mitään, Leif sanoo minulle, kun minua vähän hermostuttaa leikata Strömsön omenapuuta hänen kanssaan.

omenapuu
omenapuu Kuva: Yle/ Lee Esselström Strömsö,omenapuut,puutarhanhoito

HES-leikkaus

Leikkauksen suhteen on olemassa erilaisia koulukuntia. Leif Blomqvist puoltaa HES-leikkausta. Se tarkoittaa, että omenapuuta leikataan heinäkuussa, elokuussa ja syyskuussa. Jos asuu kaukana pohjoisessa, ei saa leikata myöhään syyskuussa.

Leikkauksen suhteen on monia koulukuntia

Jos leikkaa puuta maaliskuussa, mikä on ollut pitkään suosittua, on suurempi vaara, että puun käy huonosti kosteuden ja kylmyyden vuoksi. Heinä- ja elokuussa on kuivaa, ja silloin leikkauskohta ehtii kuivua automaattisesti.

Tärkeintä on aloittaa katsomalla puuta joka suunnasta ja tutkimalla, miten oksat kasvavat. On hyvä tehdä suunnitelma, joka perustuu ensimmäiseen arviointiin.

Mitkä oksat ovat vahingoittuneita tai kuolleita? Ne poistetaan ensimmäisenä.
Sitten poistetaan ne oksat, jotka kasvavat suoraan ylös, alas tai puun sisään. Alimmaiset oksat voivat olla tiellä tai kasvaa liian pitkiksi, ja siksi ne täytyy poistaa.

Jos puu pysyy matalana, on myös helpompi korjata hedelmät. Pyrkimyksenä on valoisa ja ilmava latvus lähimpänä runkoa niin, että puu kuivuu helposti sateen jälkeen.

On myös syytä poistaa pitkät ohuet oksat, jotka eivät jaksa kantaa hedelmää, koska ne voivat aiheuttaa runkoon repeämisvahinkoja, kun hedelmät kypsyvät ja painavat hennot oksat alas.

omenapuu sisäpihalla
omenapuu sisäpihalla Kuva: Yle/ Lee Esselström Strömsö,puutarhanhoito,omenapuut

Vanhan omenapuun restaurointi on kolmivuotinen projekti

Vanhan puun hoitaminen on kolmivuotinen projekti. Kaikkia haluamiaan oksia ei voi poistaa ensimmäisenä vuonna. On siis tehtävä suunnitelma tulevaisuutta varten. Älä leikkaa liikaa ensimmäisenä vuonna! On parempi ottaa ensimmäisenä vuonna useampia pieniä oksia ja vain yksi paksumpi. Ison oksan poistaminen rasittaa puuta enemmän, joten on oltava varovainen.

On parempi ottaa ensimmäisenä vuonna useampia pieniä oksia ja vain yksi paksumpi. Ison oksan poistaminen rasittaa puuta enemmän, joten on oltava varovainen.

Puu pyrkii koko ajan latvuksen ja juuriston väliseen tasapainoon, ja jos leikataan liikaa kerralla, puu vastaa tekemällä monia vesiversoja seuraavana vuonna.

Vesiversot on parasta poistaa heti, kun ne ilmestyvät. Erityisesti täällä pohjoisessa on suuri vaara, että ne eivät ehdi kehittyä syksyyn mennessä kuten muut oksat, ja silloin niiden kautta voi päästä sisään kuuraa, tauteja ja loisia, jotka voivat vahingoittaa koko puuta.

Pienet oksat poistetaan oksasaksilla leikkaamalla muutaman millin päästä oksan kiinnityskohdasta, niin että kiinnityskohtaan jää pieni oksakaulus.

Poista yksi paksumpi oksa

Paksun oksan poistaminen tehdään kolmessa vaiheessa. On tärkeää tehdä kolme viiltoa, jotta estetään se, että kuori halkeaa ja syntyy suuri repeämä, joka paranee huonosti.

Ensin sahataan pieni leikkaus alhaalta päin, noin 3 cm aiotusta paikasta. Toinen leikkaus tehdään 5 cm:n päähän aiotusta kohdasta ulkopuolelle ja oksan yläpinnalle, ensimmäisen leikkauskohdan yläpuolelle mutta se saa olla pitempi kuin ensimmäinen. Nyt oksa irtoaa ja jäljellä on pieni tappi, joka törröttää aiotusta leikkauskohdasta. Tappi sahataan nyt pois noin 1 cm päästä juuresta. Jos katsoo tarkasti, niin jokaisella oksalla on kuoressa hiukan paksumpi oksakaulus oksan kiinnityskohdassa, ja tämä oksakaulus pitää jättää paikoilleen, sillä silloin leikkauspinnasta tulee pienempi ja se paranee paremmin.

Jos syntyy suurempi leikkauspinta, kuten paksun oksan poistosta, voi panna leikkauspintaan erityistä ainetta, joka on tarkoitettu juuri tähän tarkoitukseen. Haavasuoja-aine estää myös sienitaudit.

Käytä erityistä terävää sahaa paksumpien oksien poistoon. On olemassa myös sahoja, joissa on pitempi varsi ja isompia oksasaksia, joissa on pitkät kahvat ja joilla saa poistettua hankalampia oksia korkealta puusta.

omenapuun kukkia
omenapuun kukkia Kuva: Yle/ Lee Esselström Strömsö,puutarhanhoito,omenapuut

Sammalta vai ei

Ennen pidettiin tärkeänä, että puut pidettiin puhtaana sammalesta. On niitä, jotka väittävät, että sammalessa asuu erilaisia ötököitä, mutta mielipiteet sammalen haitallisuudesta jakautuvat.

Sammal pystyy myös sitomaan kosteutta puuhun. Leifin mielestä sammalen kanssa voi tehdä niin kuin haluaa. Toisten mielestä se on esteettisesti kaunista, kun taas toiset haluavat siitä eroon. Jos haluat poistaa sammalen hankaa se pois juuriharjalla. Sammalen poistamiseen tarvitaan vähän voimaa, joten ihan pehmeällä harjalla se ei onnistu. Puhdista kuitenkin varovasti, ettet vahingoita puun kuorta.

Miltä omenapuiden alustan pitäisi näyttää?

Pitäisikö omenapuun alla olla kuorihaketta, nurmikko, pensaita tai istutuksia? Onko sillä mitään väliä?

”Minusta paras vaihtoehto on pitää puun alusta vapaana kasvillisuudesta. Silloin sadon kerääminen on helppoa. Pudonneet omenat eivät jää pensaisiin makaamaan ja levittämään tauteja puuhun. Puu ei mielellään halua muita kasveja kilpailijoikseen. Puun alusta kuivuu myös parhaiten sateen jälkeen, ellei sen alla ole muuta kasvillisuutta”, Leif sanoo.
Artikkeli perustuu Lär dig beskära äppelträd med Leif Blomqvist, expert på äpplen och odling i norr, tekijänä Lee Esselström.