Hyppää pääsisältöön

Ota oppia omenapuiden hoitamisesta Leif Blomqvistilta, omenoiden ja pohjoisen viljelyn asiantuntijalta

Näyttääkö omenapuusi sinusta harottavalta? Siltä että pitäisi tehdä jotain? Et vain tiedä mitä ja miten. Asiantuntija Leif Blomqvist opettaa Leetä hoitamaan omenapuita. Jos Lee osaa, osaat sinäkin. Noudata vain Leifin ohjeita!

Leif Blomqvist on tunnettu panostuksistaan pohjoiseen viljelyyn ja omenapuihin liittyvästä erityisosaamisestaan. Hän on julkaissut monta kirjaa ja pitää taimistoa sekä luennoi usein jakaakseen vankkaa osaamistaan.

Omenapuita kannattaa hoitaa, jotta ne tuottavat suuremman ja paremman sadon ja elävät pidempään, Leif Blomqvist sanoo.

Leif Blomqvist ja Lee Esselström omenapuun alla
Leif Blomqvist ja Lee Esselström omenapuun alla Kuva: Siv Wester Strömsö (tv-ohjelma),puutarhanhoito,omenapuut

Strömsön puutarhaillassa 2019 hän otti käsittelyyn vanhan omenapuun huvilan sisäpihalla opettaakseen meille omenapuiden hoidon ja restauroinnin perusteet.

Omenapuita kannattaa hoitaa, jotta ne tuottavat suuremman ja paremman sadon ja elävät pidempään.

Aloittelijan suurin virhe on se, ettei uskalla tehdä mitään, Leif sanoo minulle, kun minua vähän hermostuttaa leikata Strömsön omenapuuta hänen kanssaan.

omenapuu
omenapuu Kuva: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),omenapuut,puutarhanhoito

HES-leikkaus

Leikkauksen suhteen on olemassa erilaisia koulukuntia. Leif Blomqvist puoltaa HES-leikkausta. Se tarkoittaa, että omenapuuta leikataan heinäkuussa, elokuussa ja syyskuussa. Jos asuu kaukana pohjoisessa, ei saa leikata myöhään syyskuussa.

Leikkauksen suhteen on monia koulukuntia

Jos leikkaa puuta maaliskuussa, mikä on ollut pitkään suosittua, on suurempi vaara, että puun käy huonosti kosteuden ja kylmyyden vuoksi. Heinä- ja elokuussa on kuivaa, ja silloin leikkauskohta ehtii kuivua automaattisesti.

Tärkeintä on aloittaa katsomalla puuta joka suunnasta ja tutkimalla, miten oksat kasvavat. On hyvä tehdä suunnitelma, joka perustuu ensimmäiseen arviointiin.

Mitkä oksat ovat vahingoittuneita tai kuolleita? Ne poistetaan ensimmäisenä.
Sitten poistetaan ne oksat, jotka kasvavat suoraan ylös, alas tai puun sisään. Alimmaiset oksat voivat olla tiellä tai kasvaa liian pitkiksi, ja siksi ne täytyy poistaa.

Jos puu pysyy matalana, on myös helpompi korjata hedelmät. Pyrkimyksenä on valoisa ja ilmava latvus lähimpänä runkoa niin, että puu kuivuu helposti sateen jälkeen.

On myös syytä poistaa pitkät ohuet oksat, jotka eivät jaksa kantaa hedelmää, koska ne voivat aiheuttaa runkoon repeämisvahinkoja, kun hedelmät kypsyvät ja painavat hennot oksat alas.

omenapuu sisäpihalla
omenapuu sisäpihalla Kuva: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),puutarhanhoito,omenapuut

Vanhan omenapuun restaurointi on kolmivuotinen projekti

Vanhan puun hoitaminen on kolmivuotinen projekti. Kaikkia haluamiaan oksia ei voi poistaa ensimmäisenä vuonna. On siis tehtävä suunnitelma tulevaisuutta varten. Älä leikkaa liikaa ensimmäisenä vuonna! On parempi ottaa ensimmäisenä vuonna useampia pieniä oksia ja vain yksi paksumpi. Ison oksan poistaminen rasittaa puuta enemmän, joten on oltava varovainen.

On parempi ottaa ensimmäisenä vuonna useampia pieniä oksia ja vain yksi paksumpi. Ison oksan poistaminen rasittaa puuta enemmän, joten on oltava varovainen.

Puu pyrkii koko ajan latvuksen ja juuriston väliseen tasapainoon, ja jos leikataan liikaa kerralla, puu vastaa tekemällä monia vesiversoja seuraavana vuonna.

Vesiversot on parasta poistaa heti, kun ne ilmestyvät. Erityisesti täällä pohjoisessa on suuri vaara, että ne eivät ehdi kehittyä syksyyn mennessä kuten muut oksat, ja silloin niiden kautta voi päästä sisään kuuraa, tauteja ja loisia, jotka voivat vahingoittaa koko puuta.

Pienet oksat poistetaan oksasaksilla leikkaamalla muutaman millin päästä oksan kiinnityskohdasta, niin että kiinnityskohtaan jää pieni oksakaulus.

Poista yksi paksumpi oksa

Paksun oksan poistaminen tehdään kolmessa vaiheessa. On tärkeää tehdä kolme viiltoa, jotta estetään se, että kuori halkeaa ja syntyy suuri repeämä, joka paranee huonosti.

Ensin sahataan pieni leikkaus alhaalta päin, noin 3 cm aiotusta paikasta. Toinen leikkaus tehdään 5 cm:n päähän aiotusta kohdasta ulkopuolelle ja oksan yläpinnalle, ensimmäisen leikkauskohdan yläpuolelle mutta se saa olla pitempi kuin ensimmäinen. Nyt oksa irtoaa ja jäljellä on pieni tappi, joka törröttää aiotusta leikkauskohdasta. Tappi sahataan nyt pois noin 1 cm päästä juuresta. Jos katsoo tarkasti, niin jokaisella oksalla on kuoressa hiukan paksumpi oksakaulus oksan kiinnityskohdassa, ja tämä oksakaulus pitää jättää paikoilleen, sillä silloin leikkauspinnasta tulee pienempi ja se paranee paremmin.

Jos syntyy suurempi leikkauspinta, kuten paksun oksan poistosta, voi panna leikkauspintaan erityistä ainetta, joka on tarkoitettu juuri tähän tarkoitukseen. Haavasuoja-aine estää myös sienitaudit.

Käytä erityistä terävää sahaa paksumpien oksien poistoon. On olemassa myös sahoja, joissa on pitempi varsi ja isompia oksasaksia, joissa on pitkät kahvat ja joilla saa poistettua hankalampia oksia korkealta puusta.

omenapuun kukkia
omenapuun kukkia Kuva: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),puutarhanhoito,omenapuut

Sammalta vai ei

Ennen pidettiin tärkeänä, että puut pidettiin puhtaana sammalesta. On niitä, jotka väittävät, että sammalessa asuu erilaisia ötököitä, mutta mielipiteet sammalen haitallisuudesta jakautuvat.

Sammal pystyy myös sitomaan kosteutta puuhun. Leifin mielestä sammalen kanssa voi tehdä niin kuin haluaa. Toisten mielestä se on esteettisesti kaunista, kun taas toiset haluavat siitä eroon. Jos haluat poistaa sammalen hankaa se pois juuriharjalla. Sammalen poistamiseen tarvitaan vähän voimaa, joten ihan pehmeällä harjalla se ei onnistu. Puhdista kuitenkin varovasti, ettet vahingoita puun kuorta.

Miltä omenapuiden alustan pitäisi näyttää?

Pitäisikö omenapuun alla olla kuorihaketta, nurmikko, pensaita tai istutuksia? Onko sillä mitään väliä?

”Minusta paras vaihtoehto on pitää puun alusta vapaana kasvillisuudesta. Silloin sadon kerääminen on helppoa. Pudonneet omenat eivät jää pensaisiin makaamaan ja levittämään tauteja puuhun. Puu ei mielellään halua muita kasveja kilpailijoikseen. Puun alusta kuivuu myös parhaiten sateen jälkeen, ellei sen alla ole muuta kasvillisuutta”, Leif sanoo.
Artikkeli perustuu Lär dig beskära äppelträd med Leif Blomqvist, expert på äpplen och odling i norr, tekijänä Lee Esselström.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

 • Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä

  Nelivuotiaani lempiruoka.

  [[section color=white&image=39-5972845d9b320ae4423 &type=foreground]] Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä Tässä yksinkertainen, nopea ja halpa keitto.

 • Tomaattinen kasvismuhennos sadonkorjuuaikaan

  Monikäyttöinen ja helposti muunneltava muhennos.

  Tomaattinen kasvismuhennos sadonkorjuuaikaan Helposti hyvää kauden raaka-aineista. Muhennos on monikäyttöinen, sopii myös esimerkiksi paistetun lohen seuraksi ( korvaa kasvisfondi kalafondilla ja lisää vielä 1/4 tl hienoa merisuolaa muhennokseen) Mutta toimii erinomaisesti sellaisenaan juuri perunan ja parsakaalin kaverina. Itse kehittelemä ohjeeni "simppelisti hyvää" periaatteella.

 • Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä

  Tämä versio on lisäksi gluteeniton.

  Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä Hyvä ja helppo resepti! Yleensä keitän ison erän papuja ja pakastan niitä sopiviin pusseihin. Käyttämäni härkäpavut ovat kotimaisia, mikä mielestäni on iso plussa. Olen itse kehitellyt reseptin ja valmistan pihvit aina hieman soveltaen, joten mitat ovat ohjeelliset.

 • Nautiskele juhlavilla rapeilla perunapakoroilla

  Intialaista sormiruokaa Anders Samuelssonin tapaan.

  Nautiskele juhlavilla rapeilla perunapakoroilla Tässä muodossa et ole vielä koskaan maistanut perunaa. Nämä rapeat uppopaistetut pakorat ovat alkujaan peräisin Intiasta. Perunapakoroiden kanssa voi tarjota mieleisiään lisukkeita. Tässä niiden lisänä on maukasta vihreää chutneyta ja mangoldimuhennosta.

 • Mehevä munakoisogratiini parmesaanilla

  Tästä on potentiaalia uudeksi arkiruokasuosikiksi.

  Mehevä munakoisogratiini parmesaanilla Jos perheesi tykkää lasagnesta, taidatte myöskin pitää tästä. Tämä on oivallinen tapa käyttää munakoisoa arjessa.

 • Vegevalinta – viikkomenu 4

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Meillä on ilo esitellä Vegvalin viikoittainen ruokalista numero 4, jossa parhaimmistoa meille lähettämistänne kasvisruokaohjeista. Kiitokset Samuli Laurikaiselle, Erica Rönngårdille, Sari Pylsylle ja Mari Tiensuulle tämän viikon resepteistä.

 • Vähän parempi sipulipiirakka ranskalaisittain

  Täyteläinen ja helppo piirakka.

  Vähän parempi sipulipiirakka ranskalaisittain Piirakka on täyteläinen, suht helppo tehdä ja punaviini tuo siihen kivan värin mausta puhumattakaan. Marianna Tiensuu Ainekset Pohja: 3 dl vehnäjauhoja 1 tl suolaa 100 g voita 1 dl kylmää vettä.

 • Helppo ja nopea kasviskastike papupastalla

  Proteiinit saat kaupan päälle.

  Helppo ja nopea kasviskastike papupastalla Monet puhuvat siitä, että uudet lihakorvikkeet (oumph, kaura ja muut vastaavat) ovat tehneet kasvisruokaan siirtymisen helpommaksi. Oman kasvisruokavalioni mullisti kuitenkin papupasta, joka ilmestyi kauppoihin muutama vuosi sitten.

 • Kokeile uutta versiota ranskalaisesta hernekeitosta – Crème Ninon itujen ja versojen kera

  Ja muita vinkkejä itujen käyttöön.

  Kokeile uutta versiota ranskalaisesta hernekeitosta – Crème Ninon itujen ja versojen kera Ranskalainen hernekeitto saa uutta twistiä, kun herneet korvataan rouskuvilla iduilla ja raikkailla versoilla. Tämä toimii viikonlopun luksuskeittona uppomunien tai graavilohen kanssa tarjottuna, mutta jättämällä pois kuohuviinin saat myös uuden klassikon hernekeittotorstaihin. Samuli Laurikain

 • Gnocchit ruohosipulilla kera vihannesten – hyvä vaihtoehto pastalle kotimaisesta perunasta

  Tässä myös gluteenittomana versiona.

  [[section color=white&image=39-5958495d959e681beae &type=foreground]] Gnocchit ruohosipulilla kera vihannesten – hyvä vaihtoehto pastalle kotimaisesta perunasta Resepti on helppo, mutta kuitenkin melkoisen juhlava, tätä on kiva tarjota vaikka alkupalaksi vieraille tai sitten juhlavanpana arkiruokana perheelle. Olen itse harrastaja ruokabloggari, joka kokeilee mielellään aina uutta.

 • Kokeile pavuilla ja marjasalsalla täytettyjä vihreitä tacoja

  Perheklassikko uudessa asussa.

  [[section color=white&image=39-5958455d959e676c3a9 &type=foreground]] Kokeile pavuilla ja marjasalsalla täytettyjä vihreitä tacoja Vegevalinta tarjoaa lapsiperheiden suosikkiruoan kasvisversiona. Minusta on hauskaa tehdä kokeiluja muissa ruokakulttuureissa hyväksi havaituilla konsepteilla ja tuoda niitä pohjoismaiseen keittiöön.

 • Vegevalinta – viikkomenu 4

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Meillä on ilo esitellä Vegvalin viikoittainen ruokalista numero 4, jossa parhaimmistoa meille lähettämistänne kasvisruokaohjeista. Kiitokset Samuli Laurikaiselle, Erica Rönngårdille, Sari Pylsylle ja Mari Tiensuulle tämän viikon resepteistä.

 • Vegevalinta – viikkomenu 3

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Olkaa hyvä - tässä Strömsön Vegevalintakampanjan kolmas viikkomenu, jossa tarjolla valikoima teidän parhaista arjen ruokaohjeista. Kiitos resepteistä Harriet Tuominen, Juuso Nurmi, Karin Ljung-Hägert ja Markku Nurminen.

 • Vegevalinta – viikkomenu 2

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  Vegevalinnan toisen viikon herkkuihin kuuluu kaksi perhesuosikkia vegevaihtoehtoina. Suuret kiitokset Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo ja Johannes Djupsjöbacka. Jaettu syömisen ilo on kaksinkertainen ilo.

 • Vegevalinta – viikkomenu 1

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  On aika esitellä Vegevalintakampanjan ensimmäinen viikkomenu. Kampanjassa olette jakaneet parhaat arjen kasviruokaohjeenne. Kiitos Päivi Lähtevänojalle, Judith Almille, Frida Allbergille sekä Katriina Lahtoselle, jotka ovat tämän viikon Vegevalintakokit.

 • Vuohenjuustolla ja hunajalla gratinoidut perunat

  Helppotekoinen ruokalaji eilispäivän keitetyistä perunoista.

  Tämä helppotekoinen perunaruoka maistuu hyvältä sellaisenaan tai esimerkiksi lohen tai lampaanlihan lisukkeena. Jos haluat pitäytyä kasvislinjalla, voit tarjota sen myös juurikkaiden tai linssipihvien kera.

 • Peruna carbonara – arkiruokaklassikon uudet kuviot

  Tämä versio valmistetaan pelkistä kasviksista.

  Tee pastaa perunoista ja pekonia uppopaistetuista perunankuorista. Niistä syntyy uusi ruokalaji, joka maistuu lähes samalta kuin alkuperäinen. Mutta kuormittaa vähemmän ilmastoa ja herättää enemmän ihastusta.

 • Tee vaikutus gubbröra deluxella – edullisen ruokaklassikon uudella muunnoksella

  Sopii brunssille, lounaalle ja alkuruoaksi.

  Ruskistetun voin karamellimainen maku on taianomainen, ja oikein valmistettuna se tekee mistä tahansa yksinkertaisesta ruoasta parempaa. Gubbröramme tarjoillaan kauniisti ruokaisana salaattina, ja sen määrä on helppo mukauttaa monille lounasvieraille. Tällä tavalla tasapainotetaan anjoviksen hallitsevaa makua ja kaikki raaka-aineet pääsevät esiin.

 • Kanelilla maustettu karviaismarmeladi

  Raikas marmeladi juustotarjottimelle.

  Karviaiset ovat raikkaita ja hyviä syötäviä sellaisenaan, mutta jos haluaa säilöä niitä, karviaismarmeladi on valtavan hyvää varsinkin, jos sen keittää kanelitangon kanssa.

 • Näin teet trendijuoma kombuchaa: “Puhu sienelle lempeästi”

  Fermentoitua teejuomaa on helppo tehdä itse.

  Kombucha on fermentoitu teejuoma, joka on valloittanut maailman rytinällä. Tämä perinteikäs juoma on lyönyt itsensä läpi muun muassa siksi, että se sisältää maitohappobakteereja ja vähemmän sokeria kuin virvoitusjuomat. Jos noudatat Strömsön ohjeita, voit tarjota kombuchaa muutaman viikon kuluttua.

 • Kudo kaulahuivi, jossa loimen väri vaihtuu

  Niina Hiltunen näyttää erikoisen kudontamallin

  Niina Hiltunen on suunnitellut ja kutonut kaulahuiveja, joiden innoituksena on ollut Ashfordin The Wheel -lehden n:o 29. Heidän luvallaan olemme kääntäneet ohjeen niin, että kaikki voivat opetella kutomaan väriä vaihtavilla loimilangoilla.

 • 30 vinkkiä vauvakutsujen järjestäjälle

  Vinkkejä, jotka sopivat muidenkin juhlien järjestämiseen.

  Tarjolla on monia vinkkejä juhlien järjestäjälle. Voit saada niistä inspiraatiota järjestitpä sitten tavallisia juhlia, ristiäisiä tai valmistujaisia. Meillä on teemana vauvakutsut, juhlat tulevalle äidille. Tässä on koristelu-, askartelu-, leikki- ja lahjavinkkejä ja paljon muutakin, mitä voit tehdä itse.

 • Kirjo oma Strömsö-sitaattisi ristipistoin

  Tämän hetken kuumin käsityötekniikka käy kuin leikiten.

  Lee esittelee uuden ristipistomallin, jossa on Strömsö-sitaatti. Inspiroidu siitä ja Pernilla Vikströmin nykyaikaisista kirjontatöistä ja tee oma poliittinen, feministinen tai humoristinen huoneentaulu.

 • Vaihda kertakäyttömuovi kestävään mehiläisvahaliinaan

  Tee mehiläisvahaliina itse kankaasta ja mehiläisvahasta.

  Mehiläisvahaliina on pala luomupuuvillakangasta, joka on kyllästetty mehiläisvahalta ja josta tulee täysin vesitiivis. Käytä liinaa muovikelmun sijaan voileipien kääreenä tai peittämässä kulhoa, jossa on ruoantähteitä.

 • Neulo Tanja Majavan Suomi-sukat

  Uusi sukkamalli Strömsön katsojalta.

  Tanja Majava suunnitteli oman sukkamallinsa. Inspiraatio löytyi Strömsön katsojien lähettämistä kuvioista.Nyt voimme kaikki neuloa Tanjan mahtavat sukat, koska hän päätti jakaa neuleohjeen kanssamme.

 • Strömsövideo 5

  Särkeekö niskaa tai päätä? Saatat kärsiä someniskasta.