Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Talouskasvun takaraja – Mihin järkkymätön usko kasvuun johtaa?

Onko jatkuva talouskasvu mahdollista? Mitä tapahtuu jos kasvu loppuu?
Onko jatkuva talouskasvu mahdollista? Mitä tapahtuu jos kasvu loppuu? Kuva: PORT AU PRINCE Yle TV1,Ulkolinja: Talouskasvun takaraja

TV1 torstaina 20.6.2019 klo 22.00 - 23.00, uusinta sunnuntaina 23.6. klo 22.50, Areenassa

Usko jatkuvaan talouskasvuun hallitsee nykymaailmaa. Rahamarkkinat tekevät päätöksiä hallitusten sijaan, ja yhteiskunta on muuttunut valtaviksi markkinoiksi. Mihin järkkymätön usko talouskasvuun vie ihmiskuntaa?

Yhteiskuntafilosofi Karl Marx huomasi yli 150 vuotta sitten, että kasvu on länsimaisen talousjärjestelmän perusperiaate, mutta kasvu myös tuhoaa järjestelmän. Onko järjestelmä romahtamaisillaan vai onko rajaton kasvu mahdollista?

Palkittu saksalaisohjaaja Florian Opitz tutkii dokumenttielokuvassaan Talouskasvun takaraja kapitalismin olemusta ja sen vaikutuksia.

Hälytyskellot soivat jo 70-luvulla

Talouskasvun menestystarina alkoi toisen maailmansodan jälkeen. Sotakaluston tuotannossa otettiin käyttöön uusi mittari. Bruttokansantuotteesta tuli historian tärkein tunnusluku.

Vuonna 1972 joukko Rooman Klubin palkkaamia tutkijoita esittelivät raportin Kasvun rajat. Tutkijat olivat tehneet tietokonesimulaatioita siitä, mitä jatkuva talouskasvu tekisi planeetallemme. Ensimmäistä kertaa kuultiin, että talouskasvusta voisi olla haittaa ja että saavuttaisimme pian planeettamme rajat.

Pian tutkijoita alettiin arvostella ja laskelmat tuomittiin vastuuttomaksi pelotteluksi. Monet ennustuksista osoittautuivat oikeiksi.

Ulkolinjan dokumentti kysyy, onko jatkuva talouskasvu mahdollista?
Ekonomisti ja kasvukriitikko Tim Jackson. Ulkolinjan dokumentti kysyy, onko jatkuva talouskasvu mahdollista? Kuva: PORT AU PRINCE Yle TV1,Tim Jackson,Ulkolinja: Talouskasvun takaraja

"Kaikkien piti ottaa lainaa pankeista ja sijoittajilta"

Rahamaailma lisäsi 1980-luvulla vaikutusvaltaansa hallituksiin ja siitä kehittyi kapitalismin kantava voima. Sääntelyä purettiin. Vakuutusyhtiöt, sijoitusrahastot ja pankit saivat käydä riskialtista kauppaa jopa eläkevaroilla. Pääoma liikkui vapaasti ja finanssialalla oli tulvimalla rahaa.

"Osakemarkkinat kukoistivat. Kasvua ei tarvinnut enää rahoittaa palkkoja nostamalla, vaan lainoilla. Kaikkien piti ottaa lainaa pankeista ja sijoittajilta, jotta heistä tulisi hyviä kuluttajia ja kasvun turvaajia”, kertoo 30 vuotta rahastonhoitajana Wall Streetillä ja Lontoossa työskennellyt Steward Cowley.

”Luottokortteja, luotollisia tilejä ja asuntolainoja tarjottiin auliisti. Nimenomaan kuluttamisen suosiminen ja velanotto ovat johtaneet kasvuun ja nykytilanteeseen.”

Kuva tiestä, jossa näkyy rekan perä ja iso kanahahmo
Kuva tiestä, jossa näkyy rekan perä ja iso kanahahmo Kuva: Yle Kuvapalvelu Ulkolinja,Ulkolinja: Talouskasvun takaraja

Vuoden 2008 finanssikriisi tarjosi oivan tilaisuuden vapauttaa maailma finanssimarkkinoiden riippuvuudesta. Tilaisuutta ei käytetty, vaan vanha järjestelmä palautettiin käyttämällä biljoonia dollareita pankkien pelastamiseen.

Pankkikriisistä tulikin velkakriisi. Yksityisestä velasta tuli julkista. Hallitukset ja kansalaiset joutuivat säästökuurille, josta miljoonat kärsivät yhä. Pankit ja osakemarkkinat palasivat sen sijaan pian normaalioloihin.

Paljonko on tarpeeksi?

Vieläkö kapitalismi toimii ja täyttääkö se lupauksensa kasvun, työpaikkojen ja vaurauden tarjoamisesta kaikille?

”Jossain yhteiskunnissa kasvua tarvitaan yhä. Niissä tarvitaan ruokaa, vaatetusta ja suojaa, koska on paljon köyhiä, aliravittuja ja surkeasti palkattuja ihmisiä. Mutta jossain kohdin on kysyttävä, paljonko on tarpeeksi. Kuinka suuri talouskasvu tyydyttää ihmisen tarpeet?”, sanoo dokumentissa haastateltava ekonomisti ja kasvukriitikko Tim Jackson.

Dokumenttiohjaaja Florian Opitz pohtii uuden teknologian roolia.

Hoitavatko tulevaisuudessa algoritmit ja robotit useimmat rutiinityöt, jotka aikaisemmin kuuluivat ihmisille? Häviääkö tämän seurauksena miljoonia työpaikkoja? Piileekö kehityksessä kapitalismin loppu? Kuka ostaa kaikki joukkotuotetut kivat tuotteet, kun ei ole tarpeeksi niitä, jotka voivat maksaa ne palkastaan.

System Error. Ohjaus ja käsikirjoitus: Florian Opitz. Tuotanto: Port au Prince, Saksa, 2018.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.