Hyppää pääsisältöön

Evelina puhuu abortista, ilmastonmuutoksesta ja isoista reisistä aikana, jolloin harva poppari ottaa kantaa mihinkään

Vaaleahiuksinen laulaja Eveluna katsoo tuulessa heiluvien hiustensa takaa kameraan. Hän seisoo kameraa kohti sivuttain ja nojaa toista kättään kevyesti poskeensa.
Vaaleahiuksinen laulaja Eveluna katsoo tuulessa heiluvien hiustensa takaa kameraan. Hän seisoo kameraa kohti sivuttain ja nojaa toista kättään kevyesti poskeensa. Kuva: Juuli Aschan, YleX Evelina,musiikki

Tarvitseeko popartistin ottaa kantaa? Ei tarvitse, sanoo Evelina, mutta tekee niin silti.

Ja ennen ku joku kehtaa ruikuttaa “miksi olet feministi suomessa on jo tasa arvo kjeh räh” Minkäköhän maan silloinen ulkoministeri marssi Kanadassa abortinvastasessa mielenilmaisussa vasta vuosi sitten? Isäm maan

Näin kirjoitti Evelina Instagram-tarinassaan, joka käsitteli maailmalla tällä hetkellä kuumana käyvää aborttikeskustelua.

Suoraa tylytystä Suomen entistä ulkoministeriä Timo Soinia kohtaan. Tällaista kriittisyyttä ei olla totuttu kuulemaan Suomessa eturivin popparilta.

Kun tähän vielä lisätään omissa somekanavissa ja keikoilla esimerkiksi kehoihanteiden, ilmastonmuutoksen sekä tasa-arvokysymysten käsitteleminen, voidaan jo puhua kantaa ottavasta artistista.

Vaikka sosiaalinen media kyllä antaisi artisteille mahdollisuuden olla entistä suoremmassa yhteydessä yleisöön, harva moderni suomalaisartisti käyttää mahdollisuutta tällä tavalla hyväkseen.

Kotimaisella mediakentällä julkista keskustelua on käyty viime aikoina lähinnä vanhemman polven miesartistien suulla.

Viime vuoden lopulla Kauko Röyhkä harmitteli Helsingin Sanomissa,ettei “mies oikein saa sanoa enää mitään mielipidettä”, kesäkuussa Eppu Normaalin Martti ja Pantse Syrjä taas totesivat Ilta-Sanomille, ettei “mistään enää uskalla edes laskea leikkiä”.

Samaan aikaan kun vanhan liiton miesmuusikot valittavat, ettei mistään saa puhua, Evelina kommentoi omissa kanavissaan hänen mieltään painavia ajankohtaisia asioita.

Vaaleahiuksinen laulaja Evelina seisoo sinertävien toimistoikkunoiden edessä. Hän katsoo kameraan vakavana, pidellen käsiään ristissä edessään. Kuva rajattu vyötäröstä alaspäin.
Evelina sanoo, ettei kauheasti mieti ennen kuin julkaisee somessaan kantaaottavan postauksen. Vaaleahiuksinen laulaja Evelina seisoo sinertävien toimistoikkunoiden edessä. Hän katsoo kameraan vakavana, pidellen käsiään ristissä edessään. Kuva rajattu vyötäröstä alaspäin. Kuva: Juuli Aschan, YleX Evelina,musiikki

Artistin kannanotoista ovat saaneet mediahuomiota lähinnä ne kehopositiivisuutta käsittelevät postaukset, joissa Evelina nostaa asiaa esille julkaisemalla kuvia omasta kehostaan – siitäkin huolimatta, että hän on toistuvasti nostanut somessaan esille myös päivänpolttavia poliittisia kysymyksiä.

Mutta miksi Evelina haluaa yhdistää arvokeskustelun usein pinnallisuudestaan syytettyyn popmaailmaan?

– Koska tosi monilla on sellainen kuva, ettei näille asioille tarvitse enää tehdä mitään. Että meillä on täällä Suomessa tasa-arvo, mitä valitat? Mutta eihän se ole niin, hän sanoo.

Somessa päästetään mukaan bäkkärille, muttei pään sisään

Suurin osa eturivin artisteista keskittyy somessaan lähinnä turvallisiin aiheisiin: fiilistelemään alkavaa keikkakesää, Leijonien kiekkokultaa tai uusia esiintymisasuja. Esimerkiksi Sanni ja Antti Tuisku kyllä puhuvat usein rohkaisevasti itsensä hyväksymisen puolesta, mutta karttavat varsinaisesti poliittisia aiheita.

Musiikissakin kantaa otetaan usein varsin pintapuolisesti, kuten Haloo Helsingin laulaessa Kiitos ei ole kirosana tai kun Daruden euroviisubiisissä Look Away kehotettiin “tekemään jotakin”.

Evelina ei lähde puhumaan muiden puolesta siitä, miksi niin harva suomalainen muusikko osallistuu julkiseen keskusteluun. Hän kuitenkin tietää, että omien arvojen vahvassa painottamisessa on riskinsä, myös yhteistyökumppaneiden suhteen.

Artisti kertoo esimerkin: potentiaalisen yhteistyökumppanin edustaja oli korostanut, kuinka tärkeitä arvot yritykselle ovat. Siksi hän kysyi arvoista myös Evelinalta, joka mainitsi sekä feminismin että tasa-arvon.

– Sieltä tuli vastaus, että mä en laita tähän feminismiä, se on ääriliike. Eka ajatukseni oli, että sinähän laitat sen siihen!

Vaaleahiuksinen laulaja Evelina katsoo vasemmalle nauraen ja pitää samalla päälaestaan kiinni. Päällään hänellä on harmaa t-paita, jossa lukee Freedom. Kuva rajattu rinnan alapuolelta.
Evelinalle on tärkeää seistä arvojensa takana, ja samaa hän vaatii yhteistyökumppaneiltaan. Vaaleahiuksinen laulaja Evelina katsoo vasemmalle nauraen ja pitää samalla päälaestaan kiinni. Päällään hänellä on harmaa t-paita, jossa lukee Freedom. Kuva rajattu rinnan alapuolelta. Kuva: Juuli Aschan, YleX Evelina,musiikki

Kantaaottavat artistit voivat olla hankalia. Esimerkiksi Paula Vesala kritisoi Vain elämää -ohjelman isoa sponsoria Sodastreamia julkisesti ja veti yleisön huomiota Israelin miehittämälle Länsirannalle kesken viihdeohjelman kuumimman promokauden. Tällaiset ulostulot ovat Suomessa harvinaisia.

Vaikka siihen, että haluaa kontrolloida naisvartaloa, liittyy niin paljon raivoa, vihaisuutta ja pettymystä, että mä en halua mennä sinne.

Yhdysvalloissa sen sijaan kannanottaminen on valtavirtaistunut maailman suurimpien popartistien puheeseen viimeistään Donald Trumpin valtaannousun myötä.

Poliittinen kommentointi on toki pitkään ollut yleistä erityisesti hip hopissa ja punkissa, mutta nyt Taylor Swiftin kaltaiset megatähdet käyttävät ääntään kiinnittääkseen huomiota esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin.

Käynnissä olevan Pride-kuukauden kunniaksi Swift perusti tasa-arvolakia ajavan kansalaisloitteen, lähetti sen puitteissa avoimen kirjeen tennesseeläissenaattorille sekä juhlisti HLBTIQ-väen moninaisuutta uudella You Need to Calm Down -musiikkivideollaan. CNN tituleerasi musiikkivideota jenkkitähden “tähän mennessä kenties poliittisimmaksi siirroksi”.

WWF:n Earth Hourin kampanjakasvoksi tänä vuonna nimetty Evelina julkaisi helmikuussa toisen albuminsa SOS, jonka avaa Sahara-niminen ilmastonmuutosta käsittelevä kappale.

Suurin osa laulajan ulostuloista ei ole kuitenkaan tällaisia harkittuja kokonaisuuksia. Evelina kirjoittaa kantaaottavat somepostauksensa usein juuri ennen keikkalavalle nousemista, jolloin postausta ei ehdi jäädä miettimään. Omien sanojensa mukaan hän ei muutenkaan juuri laskelmoi sanomisiaan.

– En tiedä, onko se sitten hyvä vai huono juttu. Mutta ne eivät ole mitenkään kauhean pitkälle mietittyjä, vaan ne ovat sellaisia, että pakko saada tämä sanottua, Evelina toteaa.

Evelina sanoo, ettei myöskään tee postauksia varsinaisesti keskustellakseen kritiikkinsä kohteiden kanssa. Esimerkiksi Timo Soinia hän ei ole koskaan twiitteihinsä merkannut, vaikka viesteissä hänestä kyse olisikin. Tarve on ennemminkin purkaa omaa turhautumista ja jakaa ajatuksia.

Artisti sanoo epäilevänsä, ettei kahdella asiaan niin eri puolilta suhtautuvalla ihmisellä voisi olla mahdollisuutta käydä Twitterin kaltaisella alustalla kovinkaan tasavertaista keskustelua.

– En myöskään halua käyttää aikaani sellaiseen, että hänen kanssaan alkaisi rämpiä läpi jotain keskustelua. Vaikka siihen, että haluaa kontrolloida naisvartaloa, liittyy niin paljon raivoa, vihaisuutta ja pettymystä, että mä en halua mennä sinne.

Lisäksi hän uskoo, että keskustelua olisi helpompi käydä Twitterin sijaan kasvokkain. Entä jos Timo Soini pyytäisi häntä kahville juttelemaan?

– En mä varmaan lähtisi, Evelina sanoo.

“Mä en halua mitään vitun kukkia”

Vaikka Evelinan käsittelemät aiheet – ilmastonmuutos, tasa-arvo, kehopositiivisuus – saattavat vaikuttaa tämän päivän näkökulmasta melko turvallisilta ja yleisesti hyväksytyiltä, kyllä niistäkin suututaan.

Ei ole mun duuni kritisoida kenenkään valintoja, kun en ole itse yhtään sen parempi.

Viimeksi maaliskuussa Evelina herätti keskustelua kritisoidessaan naistenpäivää omassa somessaan.

– Mä en usko tähän, mä en halua mitään vitun kukkia. Mä haluan samat oikeudet, tiiätkö, piste, hän sanoo.

Evelinan sanat saivat hänen mukaansa joissakin seuraajista aikaan suoranaista raivoa. Kaikki eivät ymmärtäneet, miksi artisti suhtautui naisia nostavaan juhlaan niin negatiivisesti.

Evelinaa sen sijaan ärsytti, kuinka vuoden muina päivinä tasa-arvoasioista hiljaa pysyvät ihmiset kehuvat postauksissaan kilpaa elämänsä naisia. Hänen mielestään asiat ovat pielessä niin kauan kuin tarvetta erilliselle naistenpäivälle on.

– Jos mua vähän tökkäisee, niin tämä on antoisa aihe.

Evelinaa suututti siis käytös, joka näytti hänestä feikiltä oman statuksen nostamiselta.

Vaaleahiuksinen laulaja Evelina istuu kivetyksen reunalla ja katsoo suoraan kameraan kädet sylissään. Taustalla isot toimistorakennuksen ikkunat.
Evelina tiedostaa, että poptähteyden ja ekologisesti kestävän elämäntyylin välillä on ristiriita. Vaaleahiuksinen laulaja Evelina istuu kivetyksen reunalla ja katsoo suoraan kameraan kädet sylissään. Taustalla isot toimistorakennuksen ikkunat. Kuva: Juuli Aschan, YleX Evelina,musiikki

Mutta näkyykö samaa myös artistin omassa somessa? Poppari puhuu ympäristön puolesta, mutta viettää viikonloput keikkamatkoilla ympäri Suomea reissaten. Lisäksi vaihtelevat esiintymisasut ja jatkuva edustaminen vaativat pitämään vaatekaapin päivitettynä.

Tasapainottelu omien ympäristöarvojen ja artistin kulutuskeskeisen elämäntavan välillä on hankalaa, ja Evelina on ristiriidasta tietoinen.

Hän itse pyrkii tekemään pieniä henkilökohtaisia valintoja, kuten matkustamaan bussilla muun bändin kanssa sen sijaan, että valitsisi itse nopeamman ja samalla saastuttavamman lentokoneen. Vaatteissaan hän suosii second handia, vaikka tiedostaakin, että näyttäviä ja juuri oikeanlaisia esiintymisasuja ei välttämättä UFFista löydä.

Evelina ei tahdo nostaa itseään omilla valinnoillaan tai tekemisillään muiden yläpuolelle. Siksi hän välttää kommentoimasta kysyttäessä, miksi hän uskoo, että suomalaisartistit ottavat niin vähän kantaa asioihin tai painottaisivat omia arvojaan.

– Ei ole mun duuni kritisoida kenenkään valintoja, kun en ole itse yhtään sen parempi.

Sen Evelina haluaa tehdä selväksi myös seuraajilleen.

Kesäkuun alussa artisti jakoi Instagram-tarinassaan tekstin, jossa muistutettiin, ettei yksikään ihminen voi tehdä kaikkea, mutta kaikkien velvollisuus on tehdä jotakin.

Kaikki Evelinan teot eivät ole täysin linjassa sen kanssa, mikä olisi arvojen mukaan oikein, mutta artistille on tärkeää käyttää ääntänsä niissä tilanteissa, joissa se on mahdollista.

Ehkä vaatimus täydellisyydestä onkin osasyy siihen, miksi niin harva tahtoo avata suutaan.

Vaaleahiuksinen laulaja Evelina katsoo pää kallellaan kameraan sinertävän taustan edessä.
Artistina joutuu toisinaan miettimään omaa rooliaan esikuvana, mutta Evelinan mielestä se ei ole artistien velvollisuus. Vaaleahiuksinen laulaja Evelina katsoo pää kallellaan kameraan sinertävän taustan edessä. Kuva: Juuli Aschan, YleX Evelina,musiikki

Ennen eduskuntavaaleja Evelina kertoo muistuttaneensa noin kuukauden ajan jokaisella keikallaan yleisöään äänestämään. Saharaa spiikatessaan hän puhui ilmaston lämpenemisestä, yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta.

– Ei se ole iso juttu mulle tehdä, mutta se saattaa jolleki muulle olla buusti johonkin suuntaan.

Mutta olisiko se tarpeen? Onko artistin tehtävä ottaa kantaa?

Vastaus on Evelinalle selvä: ei ole. Artistin tehtävä on olla artisti, hän sanoo.

– Koitan aina painottaa, että ennen kuin olen kellekään esikuva, mä olen artisti. Ja ennen kuin mä olen artisti, mä olen ihminen.

Hänestä on tärkeää, ettei hän joudu milloinkaan tekemään kompromissia oman minuutensa kanssa työn takia.

Silti hän tiedostaa, että tänä päivänä rajat esikuvan, artistiuden sekä toisaalta myös kaveruuden välillä ovat hyvin häilyvät. Siksi niistä kiinni pitäminen on ensiarvoisen tärkeää.

– Mun vastuulla on minä ja mun musiikki. Jos tiedän mitä sillä tavoittelen ja mitä haluan sanoa, sen pitäisi olla tarpeeksi.

Uusimmat uutiset ja ilmiöt musiikkimaailmasta, parisuhteista, elämästä ja Yle Areenan nuortenohjelmista. Tilaa YleX&Kioski -kirje!