Hyppää pääsisältöön

Kituvia koiria, pentuja pahvilaatikoissa ja susia saunassa – Eläinpoliisi on ylityöllistetty ja kamppailee voimiensa rajoilla

salakuljetettuja koiranpentuja
Virosta salakuljetetut koiranpennut jouduttiin lopettamaan, koska mitään papereita ei löytynyt. salakuljetettuja koiranpentuja Kuva: Poliisi poliisi,Koiranpentutehtaat,Eläinten salakuljetus

On sunnuntai 9. kesäkuuta. Rikoskomisario Anne Hietalalla on päivystysvuoro ja puhelin soi. Helsingin Katajanokan laivaterminaalissa on pysäytetty viisikymppinen virolaismies, joka on tuonut Virosta Suomeen kahdeksan sekarotuista koiranpentua. Tulli on löytänyt koiranpennut auton peräkontista pahvilaatikkoon ahdettuina.

Paikalle mennyt poliisipartio soittaa Hietalalle ja haluaa tietää, mitä pennuille tehdään. Mitään papereita ei löydy - ei edes väärennettyjä. Pentujen alkuperästä, rokotuksista tai terveydentilasta ei ole siis saatavilla mitään tietoa. Koirilla ei myöskään ole vaadittuja EU-lemmikkieläinpasseja eikä mikrosiruja. Hietala tekee eläinlääkäreiden konsultaation jälkeen päätöksen: kaikki pennut lopetetaan.

Helsingin poliisiin perustettiin viime syksynä eläinrikoksia tutkiva ryhmä, eläinpoliisi. Kun Hietala kuuli perustusaikeista, hänelle tuli heti tunne, että tuossa on hänen paikkansa. Hietalan vetämään yleisvaarallisten rikosten tutkintaryhmään tuli eläimiin kohdistuvien rikosten tutkinta, ja hänen alaisuuteensa valittiin lisäksi kaksi eläinsuojelurikoksista kiinnostunutta tutkijaa.

Hietala myöntää, että poliisin sisällä eläinrikosten erikoisryhmä saattoi herättää aluksi hiukan hämmennystä. Poliisissa ja ehkä suuren yleisönkin joukossa jotkut ehkä kokivat, että tärkeämpiäkin asioita riittäisi tutkittavaksi.

salakuljetettuja koiranpentuja
Nämä kaikki pennut on lopetettu. salakuljetettuja koiranpentuja Kuva: Poliisi eläinsuojelu

Sitten alkoi kuitenkin tapahtua. Eläinpoliisin vihjeposti täyttyi ihmisten yhteydenotoista. Tammikuussa eläinpoliisi ja valvontaeläinlääkäri tekivät iskun itähelsinkiläiseen asuntoon. Asunnosta paljastui koirien myyntipaikka, jossa oli 26 laihaa, huonokuntoista ja likaista pientä koiraa.

Yksi koirista värjötteli kuolemankielissä kuljetuskopassa, jossa sitä oli selvästi pidetty hyvin pitkään. Koirista neljä lopetettiin kiireellisesti - hengissäpitäminen olisi Hietalan mukaan ollut silkkaa julmuutta. Loput 22 koiraa lopetettiin myöhemmin, koska niiden papereissa oli epäselvyyksiä eikä esimerkiksi rokotuksista saatu luotettavia tietoja.

Osa koirista oli Venäjältä. Tapaus on menossa syksyllä käräjäoikeuteen. Jutussa epäilty nainen oli tuonut koiria Virosta. Ostajat pääsivät sisälle naisen asuntoon tutustumaan koiraan, josta olivat netin myyntikanavalla kiinnostuneet.

– On erittäin hämmästyttävää, että ihmiset edelleenkin ostavat koiria, joilta puuttuvat paperit tai ne ovat selvästi väärennettyjä. Asiasta puhutaan niin paljon ja myös tautiriskeistä, mutta ei tahdo mennä perille. Siinä paikan päällä voi ihmiselle tulla pelastaja-ajatus, että hän sen yhden sieltä huonoista oloista pelastaa. Myös halpa myyntihinta saattaa vaikuttaa ostopäätökseen.

Hietala korostaa, että lemmikin hankkiminen salakuljettajalta tai pentutehtailijalta on vastuutonta ja aiheuttaa kärsimystä eläimille.

– Ostajien on kannettava vastuu ja selvitettävä, että uudella lemmikillä on taustat kunnossa.

poliisin paljastama pentutehdas
Tämä koira oli joutunut jo pitkään asumaan kuljetuslaatikossa. poliisin paljastama pentutehdas Kuva: Poliisi eläinsuojelu

Totuus on, että kysyntä luo tarjontaa. Kun kauppa käy, niin koiria myös varmasti salakuljetetaan myyntiin Suomeen. Viranomaistoimilla pentutehtailua ja salakuljetusta ei saa kitkettyä. Hietalan mukaan salakuljetus on luvattoman helppoa. Koiria voidaan tuoda usean sataman ja rajanylityspaikan kautta, eikä kukaan ehdi availemaan kaikkia peräkontteja tai tutkimaan joka kassia.

Myöskään eläinpoliisi ei ehdi joka paikkaan. Hietala sanoo, että ryhmällä oli alunperin kaunis ajatus olla aina mukana valvontaeläinlääkärin käynneillä, mutta todellisuus tuli äkkiä vastaan. Pienen ryhmän resurssit eivät yksinkertaisesti ole riittäneet kaikkeen siihen, mitä aluperin ajateltiin.

– Jos meillä on pitkään tiedossa ollut epäily, jossa on käyty ehkä aiemminkin tai paikasta on tullut paljon vihjeitä, silloin me pyrimme menemään valvontaeläinlääkärien kanssa saman tien mukaan käynnille.

Eläinpoliisin etuna paikan päällä on se, että tutkintakynnyksen ylittyessä esitutkinta voidaan aloittaa heti.

Sekä Helsingissä että valtakunnallisesti eläinsuojelurikosten määrät ovat olleet kasvussa. Esimerkiksi Helsingin poliisi kirjasi vuonna 2014 kaikkiaan 29 eläinsuojelurikosta, kun viime vuonna lukumäärä oli jo 45.

Ruokaviraston tuoreista tiedoista selviää, että epäilyyn perustuvia eläinsuojelutarkastuksia tehtiin viime vuonna yli 6500. Lukumäärä on noussut vuodesta 2017. Noin joka kymmenes epäilyyn perustuva eläinsuojelutarkastuskäynti johti viime vuonna kiireellisiin toimiin ja suurin osa toimenpiteistä kohdistui lemmikkieläimiin.

poliisin paljastama pentutehdaspoliisin paljastama pentutehdas
Koiria itähelsinkiläisessä pentutehtaassa. Kuva: Poliisi

Tänä keväänä eläinpoliisi ei ole ehtinyt valvontaeläinlääkäreiden kanssa valvontakäynneille kovinkaan useasti. Moni suunniteltu käynti odottaa, että työtilanne helpottaisi. Eläinpoliisin syliin putosi alkuvuonna iso koirasusiin liittyvä tutkinta, josta poliisi sai vihjeen. Vihje johti useisiin kotietsintöihin eri paikkakunnilla, ja ison kokonaisuuden tutkinta on vienyt huomattavan paljon työaikaa. Nyt tutkinta on loppusuoralla ja juttu siirtyy loppukesän aikana syyteharkintaan.

Neljä salakuljetettua sutta

Poliisin mukaan Suomeen salakuljetettiin oikeita susia, joita käytettiin koirasusien kasvatukseen. Poliisi epäilee rikoksista kahdeksaa ihmistä. Rikosnimikkeinä ovat muun muassa törkeä eläinsuojelurikos, luonnonsuojelurikos ja salakuljetus. Pääepäilty on Lopella, Kanta-Hämeessä, asuva koirasusien kasvattaja.

Poliisitutkinnassa on selvinnyt, että pääepäillyn tilalle Lopelle salakuljetettiin Venäjältä neljä sutta. Eläimille on tehty dna-testit, joiden tuloksia on tutkittu sekä Suomessa että Yhdysvalloissa.

Eläimistä yksi oli Karkkilassa ja kaksi oli siirretty Orimattilaan piiloon, koska pääepäillyn luokse oli tulossa eläinsuojelutarkastus.

Karkkilasta löytyi eläin, joka oli tutkimusten perusteella puhdas pohjoiseurooppalainen susi. Esitutkinnassa selvisi, että se oli tuotu Suomeen samaan aikaan kuin toinen susi, joka oli samasta pentueesta. Toinen susi oli lopetettu aiemmin Lopen tilalla.

susia
Karkkilasta löydetty susi ja sen aiemmin lopetettu sisarus. susia Kuva: Poliisi eläinsuojelu

Orimattilasta puolestaan löytyi kaksi sudeksi epäiltyä eläintä, jotka olivat stressaantuneita ja arkoja. Eläimet olivat ilman vettä ja ruokaa pimeässä, vahvasti virtsalta ja ulosteelta haisevassa pihasaunassa. Tutkimuksissa selvisi, että toinen eläimistä oli todennäköisesti pohjoisamerikkalaista alkuperää oleva puhdas susi. Toinen eläin oli kolmannen polven takaisinristeymä eurooppalaiseen suteen.

poliisin paljastama koirasusien pentutehdas
Orimattilasta pihasaunasta löytynyt musta eläin oli aito susi. Harmaa eläin oli kolmannen polven takaisinristeymä. poliisin paljastama koirasusien pentutehdas Kuva: Poliisi Eläinsuojelurikos

Hietala kertoo käyneensä Lopen koirasusitarhalla kahdesti. Hän sanoo nähneensä molemmilla kerroilla, kun koirasusi rynnisti tarhasta vapauteen. Molemmat karkulaiset saatiin kiinni ja ne lopetettiin.

Kaikkiaan tarhalla oli 64 eläintä. Poliisille tuli usealta taholta tietoa, että Lopen tilalta hävisi ensimmäisen kotietsinnän jälkeen koiraeläimiä. Toisella kotietsintäkerralla tarhalta lopetettiin 33 koiraeläintä. Vain kahdelle pikkukoiralle oli mahdollista etsiä uusi koti. Tilat Lopen tarhalla olivat Hietalan mukaan epäsiistit ja puutteelliset, eläimille ei ollut tarjolla asianmukaisesti vettä ja ravintoa, eläimet käyttäytyivät pelokkaasti ja hermostuneesti ja joillakin oli selkeästi terveysvaivoja.

Koirasudet eli koiran ja suden risteymät on määritelty haitallisiksi vieraslajeiksi. Koirasuden myynti, markkinointi sekä hallussapito ja pentutehtailu on asetuksella kielletty kesäkuun alussa. Kielto koskee suden ja koira risteymiä neljässä ensimmäisessä sukupolvessa. Koirasusien maahantuonti on ollut kiellettyä jo aiemmin.

Katupurijoita paljon liikkeellä

Hietala sanoo, että ryhmä haluaisi erityisesti keskittyä juttuihin, joiden kitkemisellä olisi isompaa yhteiskunnallista merkitystä etenkin harmaan talouden sekä tautiriskien torjunnassa. Ryhmän intresseissä on puuttua muun muassa pentutehtailuun ja laittomien pentujen myyntiin. Ryhmä ei haluaisi vain kirjoitella sakkoja koiranpuremista, vaikka Hietala sanoo, että toki myös koirakuriin puuttuminen on tärkeä asia katuturvallisuuden säilyttämiseksi. Hietalan mukaan katupurijoita Helsingissä kyllä riittää.

Viikon aikana saattaa tulla useita ilmoituksia puremistilanteista. Tällä hetkellä ihmisten ja toisten koirien kimppuun hyökkäilevät koirat työllistävät eläinpoliisia kaikkein eniten.

Helsingin kaduilla liikkuu vihaisia koiria, jotka ovat purreet toista koiraa ja jotkut myös ihmistä.

Yleensä tapauksia tutkitaan tai eläimen vartioimatta jättämisenä tai järjestysrikkomuksina. Ihmisen pureminen voi olla rikoksena vammantuottamus ja tahallisena tekona pahoinpitely tai jopa laiton uhkaus, jos tilanteeseen liittyy koiralla uhkaamista.

Eläinpoliisi lähettää käräjille omistajat, joiden koira puree ihmistä ja uhrille syntyy vammoja.

"Tuomiot kovenevat tulevaisuudessa"

Hietala näkee, että eläinsuojelurikosten tutkinta pitäisi olla Suomessa laajempaa. Eläinpoliisi on vain Helsingin poliisissa ja Helsingissä jutut painottuvat ihmisten lemmikkeihin. Tuotantoeläimiä ei Helsingissä juuri ole eikä esimerkiksi suurempia eläinkuljetuksiakaan keskikaupungissa liiku.

– Mitä enemmän eläimiin kohdistuvaa rikosaluetta pöyhittäisiin, sitä enemmän paljastuu rikoksia ja erilaisia salakuljetuksia, joissa puhutaan myös matelijoista ja linnuista. Uskon, että me suurimmaksi osaksi nukutaan ruususen unta eikä edes tiedetä, mitä kaikkea tapahtuu. Olemme täällä meilläkin ihan vielä alkuaskelissa ja uskon, että meillä on paljon rikollisuutta, mikä ei näy. Sitten taas meillä on pentutehtaita, joista aina joku ilmoittaa, mutta niihin ei puututa tarpeeksi. Tosin poliisin ja valvontaeläinlääkäreiden resurssit ovat mitä ovat.

eläinpoliisin rikoskomisario Anne Hietala
Rikoskomisario Anne Hietala johtaa Helsingin poliisin eläinrikoksiin keskittyvää ryhmää. eläinpoliisin rikoskomisario Anne Hietala Kuva: Tiina Salumäki / Yle poliisi,eläinsuojelu

Hietala on huomannut, että ongelmatapauksia voidaan seurata hyvinkin pitkään ja ihmiselle matkan varrella antaa erilaisia ohjeistuksia sekä velvoitteita asioiden kuntoonlaittamiseksi.

– Ja se on tehotonta, koska rikosoikeudelliset sanktiot eivät ole tarpeeksi tuntuvia. Esimerkiksi salakuljetusjutuissa voisimme käyttää enemmän pakkokeinoja, mitata rikoshyötyä ja takavarikoida omaisuutta. Tässä meillä on vielä paljon opettelemista.

Myös eläinsuojelurikoksista langetettuja tuomioita on monesti moitittu lieviksi. Hietalan mukaan asia on toivottavasti muuttumassa.

– Luonto- ja eläinarvot nousevat esille koko ajan enemmän. Luonnon monimuotoisuus häviää pikkuhiljaa ja maailmalla on paljon sukupuuttoon kuolevia eläimiä. Lisäksi ruuantuotannosta ja ympäristönsuojelusta puhutaan paljon. Minulla on vakaa usko siihen, että eläinsuojelun arvostus nousee ja rikosten rangaistusasteikot kovenevat tulevaisuudessa.

Hietalan mukaan eläinpoliisin toiminta Helsingissä on jo nyt nostanut eläinjuttujen arvostusta ja profiilia. Eläinpoliisille voi lähettää vihjeitä osoitteeseen elainsuojelurikokset.helsinki@poliisi.fi. Akuuteissa tilanteissa oikea osoite on soitto 112:een. Sähköposti ei myöskään ole rikosilmoitusten vastaanottoa varten. Eläinpoliisille voi lähettää esimerkiksi vihjeen, jos on käynyt katsomassa koiraa epämääräisissä olosuhteissa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto