Hyppää pääsisältöön

Markku Aro ei ole säästynyt rypyiltä, mutta se ei häntä haittaa: Onhan ukko jo 70!

Laulaja Markku Aro esiintyy 1972.
Laulaja Markku Aro esiintyy v. 1972. Laulaja Markku Aro esiintyy 1972. Kuva: Yle Kuvapalvelu / Håkan Sandblom pop story

Jos Markku Arosta ei olisi tullut laulajaa, hän olisi varmaankin muurari. Hän ehtikin olla rakennuksilla töissä ennen kuin unelmaura urkeni v.1968, mutta sen jälkeen hän on ollut töissä tanssilavoilla. Isän jalanjälkiä ei ole tarvinnut seurata.

– On etuoikeus laulaa ja viihdyttää ihmisiä. Nautin, kun ihmiset tanssii ja pitää meidän musiikista, Markku Aro sanoo nyt, kun ammattiuraa on takana yli 50 vuotta.

– Se tuo tosi hyvän mielen mulle.

Suomen suvi on perinteistä iskelmälaulajan kulta-aikaa. Markku Arollakin on keikkoja joka perjantai ja lauantai, myös juhannuksena. Aattona Mäntsälän suurlavalla ja juhannuspäivänä lähellä kotia, Nokian Hämyslavalla.

Kotikulmilla Nokialla kaverit naureskelivat 1960-luvulla Markku Puputin haaveille päästä levyttämään. Naureskelu loppui, kun kaukokatseinen 18-vuotias nuori mies pääsi kykyjenetsintäkilpailun jälkeen mukaan Kristiina Hautalan kiertueelle kesällä 1968.

– Erittäin opettavainen koulu, keikkoja tehtiin koko kesä ja bändissä oli hyviä muusikoita, hän kiittää.

Samana syksynä levy-yhtiö tarjosi sopimusta, taiteilijanimi otettiin käyttöön ja Markku Aron ensimmäinen single Käyn uudelleen eiliseen nousi hitiksi.

Englantilainen pop-tähti Cliff Richards vierailulla Suomessa ja kutsuilla suomalaisten laulajien kanssa: Kirka Babitzin, Eero Raittinen, Cliff Richards, Kristiina Hautala, Markku Aro ja Danny (Ilkka Lipsanen) (1970-luku)
Poptähtien yhteiskuva: Kirka, Eero Raittinen, Cliff Richard, Kristiina Hautala, Markku Aro ja Danny. Tarkka kuvausaika ei ole tiedossa, mutta se on todennäköisesti v. 1968-1971. Englantilainen pop-tähti Cliff Richards vierailulla Suomessa ja kutsuilla suomalaisten laulajien kanssa: Kirka Babitzin, Eero Raittinen, Cliff Richards, Kristiina Hautala, Markku Aro ja Danny (Ilkka Lipsanen) (1970-luku) Kuva: Kalle Kultala Kirka,Cliff Richards,Eero Raittinen,Kristina Hautala,Markku Aro,Danny

Soulin esittäminenkin osoitti rohkeutta

Markku Aro sanoo olleensa rohkea, kun ei hylännyt unelmaansa vaan jätti koulun kesken.

– Se osoitti määrätynlaista rohkeutta ja määrätietoisuutta, että laitoin kirjat kassiin ja sanoin myös isälle ja äidille, että mun tulevaisuus on tässä.

Hän oli oikeassa, eikä hänen tarvinnut lähteä takaisin koulun penkille eikä rakennuksille muuraamaan.

Markku Aroa naurattaa, kun hän muistaa toisenlaisen rohkeutta vaatinen kohdan uraltaan.

– Joskus on tullut laulettua soulia sellaisessa paikassa, missä ei olisi pitänyt laulaa, hän sanoo viitaten tanssilavojen yleisöön.

Elävä arkistoon on tallennettu Markku Aron soul-esityksiä vuodelta 1970: Markku Aro soulin pyörteissä

Soulia toivotumpaa tyyliä edusti mm. laulu Jestas sentään, mitkä rinnat. Kappale vuodelta 1973 sai laulajaa Radio Suomessa haastatelleen Olga Ketosenkin nuorena punastumaan ja hengästymään.

Markku Arolla on tarkka käsitys nykyisestä tyylistään.

– Pitää olla melodista ja hyvin orkestroitua musiikkia, jossa on ripaus romantiikkaa ja miehisyyttä.

Tanssittavuus on yksi nykyvaatimuksistakin.

1970-luvullakin yleisöä seisoskeli paljon lavan edessä ja tyytyi katselemaan esitystä. Vain takaosassa tanssittiin. Toivo Kärki antoi nuorelle artistille neuvon, jota tämä sanookin noudattaneensa: Siellä takana tanssivat ovat myös maksaneet lippunsa, joten hoidat sitten heillekin musiikkia.

Liikunta pitää lauluäänen kunnossa

Juhannuskeikkojen jälkeen Markku aro lähtee viikoksi golf-radalle. Hän liikkuu paljon, jotta lihakset pysyvät kunnossa ja ääni säilyy hyvänä. Vaikka hän ei tupakoi, ääni on madaltunut iän myötä.

– Ääneen on tullut syvyyttä eri tavalla, mutta periaatteessa se on hyvä vaan, sillä ilmaisukaari on paljon isompi.

Muutoin hän sanoo elävänsä kuten muutkin.

– Otan välillä lasin viiniä ja syön hyvää ruokaa. Lääkäri sanoi, että äläs nyt herkuttele, pitää saada rasvoja vähemmäksi.

– Ryppyjä tulee kyllä. Olisihan kamalaa, jos olisi silee naama, kun ukko on 70, hän nauraa.

Isot orkesterit ja oikeat instumentit puuttuvat levytyksissä

Markku Aro on nähnyt suomalaisen musiikkibisneksen monet puolet: kirkuvat tyttölaumat, isot hitit, Euroviisut, 1970-luvun helikopterilennot keikkapaikoille.

Nykymenosta hänellä on sekä hyvää että huonoa sanottavaa.

Hän kaipaa levytyksiin oikeita instrumentteja kuten viuluja ja sovituksia isoille orkestereille. Ne ovat vähentyneet, koska biisejä tehdään hänen mukaansa paljon kotona koneilla.

– Pystytään sämpläämään sitä tätä ja tuota ja tekemään ihan mahdottomia asioita. Jos sävellykset pitäisi esittää livenä liveorkesterin kanssa, niin kuka ne sovittaa, hän ihmettelee.

Muualla Euroopassa musiikin kirjo on laajempi kuin Suomessa

Toisaalta Markku Aro kiittää muutosta, jonka säveltämisen apuna käytetyt tietokoneet ovat tuoneet. Lahjakkaat säveltäjät pääsevät esiin aivan eri tavalla kuin ennen.

Iskelmää ei meillä kuitenkaan hänen mukaansa tehdä enää kovin paljon, eikä sitä kuulekaan yhtä paljon kuin muualla Euroopassa. Musiikin kirjo on Markku Aron mielestä muualla Euroopassa Suomea laajempi. Hän odottaakin iskelmän uutta nousua.

Kesäkeikkojen jälkeen alkaa uran ensimmäisen konserttisalikiertue. Kiertueella Aro juhlistaa yli 50 vuotta kestänyttä uraansa ja helmikuussa tulevaa 70-vuotispäiväänsä.

Syksyllä iskelmäkansalla onkin kissanpäivät. Markku Aron lisäksi juhlakiertueella ovat Matti ja Teppo. Veljesduo on tehnyt musiikkia ja esiintynyt yhdessä 50 vuotta, he aloittivat vuotta Markkua Aroa myöhemmin.

Markku Aro ja Olga Ketonen.
Markku Aro ja Olga Ketonen kaverikuvassa kesäkuussa 2019. Markku Aro ja Olga Ketonen. Kuva: Inkeri Kuisma / Yle Markku Aro,Olga Ketonen,Radio Suomen Ilta,iskelmät,musiikki

Kuuntele Markku Aron ja Olga Ketosen keskustelu kokonaisuudessaan Areenassa.


Lue lisää: Markku Aron keikka Mäntsälässä juhannuksena 2018: Viisikymmentä juhannusta tanssilavoilla – hurjimpina vuosina Markku Aroa kiidätettiin vesitasolla keikoille: "Lavat ovat hienoja paikkoja ihmisen kohdata toinen ihminen"

Lue lisää Matista ja Teposta: Matti ja Teppo kieltäytyivät kahdesti Vain elämää -sarjasta Matin aamu-unisuuden vuoksi – silti duo jatkaa iskelmätaivaan kiintotähtenä

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi