Hyppää pääsisältöön

Varomaton juhannuksen vietto voi johtaa linnunpoikasten turhiin kuolemiin

Juhannuskokko Helsingin Herttoniemessä.
Juhannus on linnunpoikasille vaarallista aikaa. Juhannuskokko Helsingin Herttoniemessä. Kuva: Ville Alijoki juhannus,kokot,kesä,Juhannuskokko

Karrelle palaneet, nälkiintyneet ja päälletallatut linnunpoikaset eivät ole ensimmäinen asia, jonka yhdistäisi keskikesän juhlaan. Ne ovat kuitenkin lopputulos, johon tietämätön juhannuksen vietto voi johtaa.

Juhannuksen viettoon tiivistyvät monet asiat, jotka ovat vaarallisia linnunpoikasille. Lintujen pesimisaika sijoittuu kesään aina toukokuusta elokuuhun, ja joillain lajeilla saattaa olla poikasia pesissä vielä elokuun puolessa välissä.

Veneilijä on variksen apuri

Vesillä liikkuessa on hyvä muistaa, että vene ja vesiskootteri ovat linnuille pelonaihe. Lintujen hajuaisti on heikko, mutta niiden kuulo- ja näköaisti ovat sitäkin tarkemmat.

Veneen ja vesiskootterin aiheuttama ääni pelästyttää linnut, jolloin lintupoikueet ja emot hajaantuvat erilleen. Emon poistuessa paikalta poikaset ovat haavoittuvaisia ja helppo välipala vaikkapa lokille tai varikselle.

– Heti kun linnut lähtevät lentoon, varikset, korpit ja lokit hyppivät kivien välissä ja pistelevät munia ja poikasia suuhunsa. Varikset ovat niin ovelia eläimiä, että ne ovat oppineet hyödyntämään ihmistä omassa saalistamisessaan. Ne seuraavat jo kaukaa, kuinka ihminen saapuu veneellä, ja menevät valmiusasemiin, selittää kertoo eläinmuseon rengastaja Urpo Koponen.

Soutuveneellä ja kajakilla liikkuminen eivät aiheuta linnuille ongelmia, sillä oleellista on vauhti. Jos luodon tai saaren ohi täytyy veneellä ajaa, tulisi vauhtia hidastaa.

Korppi kivellä
Korpit, lokit ja varikset hyödyntävät ihmisen aiheuttamaa häiriötä. Korppi kivellä Kuva: Yle / Risto Salovaara korppi

Koira on linnulle peto myös lieassa

Koirien kiinni pitäminen on pakollista lintujen pesimäaikana. Koponen muistuttaa, ettei lintu tiedä eroa lieassa ja vapaana olevan koiran välillä.

– Koira on linnun silmissä peto, ja sen nähdessään lintu panikoi. Monet linnut ovat niin arkoja, että jos ne ajetaan pesältään munintavaiheessa, ne hylkäävät pesän heti. Pesimisaikana koiraa ei tulisi ottaa luodolle mukaan ollenkaan.

Pedon havaitessaan lintu pelästyy ja poikue hajoaa. Tällöin varikset, harakat ja lokit saavat taas mainion tilaisuuden herkutella tuoreilla linnunpoikasilla.

Poikanen tallautuu helposti

Koiran ja veneiden lisäksi luodolla kävelevä ihminen voi aiheuttaa tahatonta vahinkoa.

Pelästyessään linnunpoikaset painautuvat maahan ja luottavat suojaväriinsä. Esimerkiksi lapintiira sulautuu niin taitavasti ympäristöönsä, että sitä on harjaantumattomalla silmällä todella vaikea erottaa. Linnunpoikanen saattaa tällöin jäädä kengän alle.

Myös linnunmunat jäävät herkästi huomaamatta.

– Lapintiira munii kivikkoon, johon niiden munat maastoutuvat. Munia on vaikea erottaa, ja sitten kun kivet rapisevat kengän alla, saattaa siellä rapista myös linnunmuna, Koponen varoittaa.

Linnunpoikaset tarvitsevat emonsa läsnäoloa ja suojaa myös erilaisissa sääolosuhteissa. Kuumalla ja kylmällä emon siivet toimivat tarpeen mukaan niin lämmikkeenä kuin varjona.

Jos ihminen säikyttää emon pois, voi poikanen paleltua tai ylikuumentua.

lapintiira huutaa kalliolla
Lapintiiran munat muistuttavat pikkukiviä. lapintiira huutaa kalliolla Kuva: Yle/Risto Salovaara lapintiira,tiirat,linnut

Pitkällinen telttailu voi näännyttää linnunpoikasen

Jos telttaa pystyttäessä tai venettä kiinnittäessä näkee majesteettisen kalasääksen tai merikotkan lehahtavan lentoon ja kiertelevän yllä, voi ihminen olla liian lähellä pesää. Nämä arat petolinnut häiriintyvät ihmisen läsnäolosta.

– Jos lähipuiden latvassa on iso risulinna, on syytä poistua vähin äänin paikalta ja antaa harvinaiselle petolinnulle pesimisrauha. Jos emo kokee ihmisen uhaksi, se ei uskalla tuoda ruokaa poikasilleen, vaan odottaa vaaran väistymistä. Jos ihminen pysyy samalla paikalla juhannusaatosta aina juhannuspäivään ja sen yli, ovat poikaset todella huonossa kunnossa. Ne voivat nääntyä nälkään.

Myös luodon tuntumassa oleva vene on haitaksi pesinnälle. Jo veneestä kantautuva musiikki voi pelottaa lintuja, puhumattakaan muista juhannusaktiviteeteista.

Linnunpesä voi päätyä varomattomasti kasattuun kokkoon

Juhannuskokkoa kasatessa kannattaa noudattaa varovaisuutta, jotta linnunpesiä ei päädy tuleen.

– Eräällä saarella, jonka lähellä olen käynyt rengastamassa lintuja, sytytetään kokko aina samaan paikkaan. Kerran mökkiläiset keräsivät kaiken puurojun, ja kokosivat ison kokon. Kyseisellä luodolla ei aina pesi lintuja, mutta tuolloin saarella oli valtava naurulokki-, kalalokki- ja kalatiirayhdyskunta. Seuraavana päivänä paikalta löytyi kolmekymmentäkahdeksan elävältä kärventynyttä poikasta.

Kokon polttoa juhannuksena
Juhannuskokko kannattaa kasata muualle kuin lintuluodolle. Kokon polttoa juhannuksena juhannus,kokko