Hyppää pääsisältöön

Nyt se on tutkittua tietoa: Naiset ovat epäitsekkäämpiä kuin miehet

Kolme karjalaisnaista
Kolme karjalaisnaista Kuva: Museovirasto nainen

Tutkimuksen mukaan naisten aivot palkitsevat epäitsekkyyttä, miesten itsekkyyttä. Mutta kumpi oli ensin: naisten ja miesten erilainen aivokemia vai tyttöjen ja poikien erilainen kasvatus?

Zürichin yliopiston neurotieteellisessä tutkimuksessa naisten aivot palkitsivat epäitsekkäästä toiminnasta, kun taas miesten aivot antoivat palkinnon itsekkäästä toiminnasta.

Aivotutkimus vahvisti näin ollen käyttäytymistieteissä havaitun ilmiön, että naiset antavat esimerkiksi miehiä avokätisemmin rahaa.

Niin kutsuttu aivojuovio, joka osallistuu monimutkaisten liikesarjojen oppimiseen ja kontrollointiin, on aktiivinen aina kun päätöksiä tehdään. Jos aivojuovio saa palkinnon, kuten vaikkapa mojovan annoksen dopamiinia, ratkaisun tekeminen on sille helpompaa.

Tutkimustulokset osoittavat, että aivojuovio oli tavallista aktiivisempi naisten aivoissa silloin, kun kyse oli epäitsekkäästä, eli prososiaalisesta ratkaisusta. Vastaavasti miesten aivojuovio oli aktiivisempi silloin, kun he tekivät itsekkäitä ratkaisuja.

Kiinnostavaa kyllä, kun naisten aivot eivät saaneet dopamiinia, heidän ratkaisunsa muuttuivat itsekkäämmiksi, Tämä kävi ilmi tutkimuksen toisessa osassa, jossa palkitsemisprosessi keskeytettiin. Ilman aivojen palkitsemisjärjestelmää tulokset muuttuivat päinvastaisiksi: naiset muuttuivat itsekkäämmiksi, miehet epäitsekkäämmiksi.

Aivojen sukupuolierot vaativatkin tutkijoiden mukaan huomattavasti enemmän lisätutkimusta. Zürichin yliopiston neurotieteilijöiden tutkimus on tässä kysymyksessä ensimmäinen.

Tutkijat muistuttavat myös, että aivokemioiden sukupuolierot eivät tarkoita sitä, että ne olisivat synnynnäisiä tai luontaisia. Kulttuurinen palkitseminen, jonka tytöt ja pojat oppivat pienestä pitäen muokkaavat myös aivoja.

Päivitetty klo 20.30: Kommentointi on päättynyt.

Kommentit
 • Kaasupallo herää unestaan – luvassa roihuja ja ryöpsähdyksiä taivaalla

  Auringossa alkaa taas tapahtua

  Parin vuoden ajan kestänyt rauhallisuus on nyt päättymässä: Auringon pinnalta on havaittu ensimmäiset merkit uuden aktiivisuusjakson alkamisesta. Pian Aurinko on todennäköisesti taas innokkaimmillaan, röyhäyttelee ulos avaruuteen suuria protuberansseja ja sen pintaa koristavat suuret pilkkuryhmät. Tuloksena saattaa olla sähköverkkoja sammuttavia avaruusmyrskyjä ja satelliitteja jumittavia hiukkashyökkäyksiä.

 • Pidä varasi, Elon – kiinalaiset lähettävät sähköauton Marsin pinnalle nyt kesällä

  Kuusipyöräinen kiinalaisrooveri suuntaa Marsiin heinäkuussa

  Avaruusyhtiö SpaceX sinkosi näyttävästi kaksi vuotta sitten punaisen urheiluauton avaruuteen radalle, jolla se käy kääntymässä Marsin radan tienoilla. Temppu oli upea suoritus, ja niin ovat Elon Muskin avaruusyhtiön muutkin avaruustoimet, mutta niiden varjoon on kuitenkin jäänyt se, mitä Kiinassa tapahtuu parhaillaan.

 • Avaruudesta tulee toistuvasti omituisia radiopulsseja – viimeisimmän niistä havaittiin tulevan lähes naapurista

  Avaruudessa pamahtelee koko ajan, mutta emme vain näe sitä

  Tähtitieteilijät ovat havainneet jo yli 150 voimakasta, yllättävää radiopulssia, joiden alkuperästä voi esittää vain arvauksia. Monet pulssit ovat olleet toistuvia, mikä on saanut mielikuvituksen laukkaamaan ja pohtimaan, olisivatko ne viestejä vierailta sivilisaatioilta. Niin sanotut nopeat radiopurskeet ovat tulleet tähän mennessä kaukaa Linnunradan ulkopuolelta, mutta tuorein huhtikuun lopussa havaittu pystyttiin paikantamaan tulevan omasta galaksistamme. Siis muihin verrattuna ihan naapurista. Mistä oikein on kyse?