Hyppää pääsisältöön

Viikon 26 vinkit: Pridea, laatuelokuvia, Allsång på Skansen ja Pirjon uusi kausi!

Pirjo istuu vihreässä vessassa pöntöllä ja katsoo ylöspäin.
Pirjon toinen kausi alkaa TV2:ssa sunnuntaina. Pirjo istuu vihreässä vessassa pöntöllä ja katsoo ylöspäin. Kuva: Annamaria Palsi-Ikonen / AITO MEDIA OY Pirjo Heikkilä,PIRJO

Kesäkuun viimeisellä viikolla Pride-viikko valtaa Teeman. Tarjolla on laatuelokuvia ja -ohjelmia, kuten Hugh Grantin tähdittämä kolmiosainen sarja Perienglantilainen skandaali sekä elokuvat Tom of Finland ja Cate Blanchettin ja Rooney Maran tähdittämä Carol. Lisäksi Pride-viikon aikana on tarjolla myös paljon dokumentteja sekä suora lähetys Helsingin Pride-kulkueesta.

Tiistaina päästään jälleen nauttimaan Allsång på Skansenista Tukholman sydämessä, Skansenilla, jossa 20 000 ihmisen yleisö ja miljoonat televisiokatsojat nauttivat kesän suurimmasta musiikkiviihteestä.

Nauruhermoja kutkutellaan, kun komediasarja Pirjo saa uuden herkullisen tuotantokauden. Sarjan ensimmäinen kausi sai supersuosion Yle Areenassa, jossa sarja on saanut yli kolme miljoona latausta! Toisella tuotantokaudella Pirjo ajautuu tapansa mukaan jälleen kiusallisia mittasuhteita saaviin tilanteisiin ja joutuu pohtimaan, voiko toista ihmistä kehua liikaa, saako lahjoja kierrättää ja miten toimia, kun lounaspaikkauskollisuus rikotaan.

Tuija Pehkosella alkaa varsinainen radion superviikko, kun Pehkonen aloittaa kaksi eri radio-ohjelmaa Yle Puheella. Tiistaina alkavassa Tuija Pehkonen -ohjelmassa kuullaan tunnettuja vieraita - nuoria huippulupauksia kuin alansa ihailtuja konkareita. 13-osainen sarja on nauhoitettu aiemmin keväällä ikuisen kesän keskellä, Helsingin Talvipuutarhassa.

Lauantain Tuija Pehkosen Saunapäivä -sarjassaTuija kutsuu kanssaan saunomaan kiinnostavia suomalaisia naisia. 5-osaisessa sarjassa ovat ensimmäisinä saunavieraina Lotta Näkyvä ja Noora Räty. Heinäkuun aikana saunan lauteilla tavataan myös Hanna Pakarinen, Martina Aitolehti, Rosa Meriläinen ja Marja Hintikka ja Anne Kukkohovi.

Pihtiputaan perinteiset Keihäskarnevaalit järjestetään jälleen 26.-30.6. Yle näyttää Pihtiputaan Keihäskarnevaalien pääkilpailut sunnuntaina 30.6. Areenassa ja TV2:ssa. Miesten ja naisten kisassa kohtaavat Suomen kärkiheittäjät ja joukko ulkomaisia huippuja!

Katso viikon parhaat tv- ja radiotärpit alta!

MAANANTAI 24.6.

Pride-viikko Yle Teemalla ja Yle Areenassa

Yle juhlii kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma Pridea kaikissa sateenkaaren väreissä 24.–30.6.2019.

Yle Teema sekä Areena tarjoavat runsaasti monipuolista ohjelmaa koko Pride-viikon ajan elokuvien ja dokumenttien muodossa. Viikko huipentuu suoraan lähetykseen Helsingin Pride-kulkueesta lauantaina 29.6.

Josefin Nilsson - Älska mig för...

Yle Fem klo 21.00 ja Yle Areena
Ruotsalaisten rakastama laulaja, näyttelijä ja Ainbusk-yhtyeen solisti Josefin Nilsson ehti elämässään paljon: hän esiintyi levyillä, elokuvissa, kiertueilla ja musikaaleissa, teki yhteistyötä Benny Anderssonin kanssa sekä osallistui moneen kertaan Ruotsin euroviisukarsintoihin.

Viimeiseksi jäänyt suosittu musiikkiesitys ja tekeillä ollut elämäkerta paljastivat, että Nilsson joutui kokemaan 1990-luvulla raakaa ja pysyvät jäljet jättänyttä lähisuhdeväkivaltaa silloisen kumppaninsa taholta, joka on tunnettu näyttelijä. Josefin Nilsson kuoli kipulääkkeiden yliannostukseen vuonna 2016, vain 46-vuotiaana.

Ruotsissa suuren kohun nostanut tuore dokumentti on johtanut muun muassa boikotteihin miehen nykyistä työpaikkaa, Ruotsin kansallisteatteria Dramatenia vastaan. Yle Areena 1 vuosi

Josefin Nilsson en kvinna med blont hår och svarta kläder står på en scen och sjunger i en mikrofon, i bakgrunden syns en gitarrist.
Josefin Nilsson - Älska mig för... Josefin Nilsson en kvinna med blont hår och svarta kläder står på en scen och sjunger i en mikrofon, i bakgrunden syns en gitarrist. Kuva: Privat / SVT

TIISTAI 25.6.

Tuija Pehkonen

Yle Puhe tiistaisin ja torstaisin klo 13.02 + Yle Areena
Tuija Pehkosen kesän keskusteluohjelmassa kuullaan tunnettuja vieraita - yhtä lailla nuoria huippulupauksia kuin alansa ihailtuja konkareita. 13-osainen sarja on nauhoitettu aiemmin keväällä ikuisen kesän keskellä, Helsingin Talvipuutarhassa.

Lämminhenkisissä keskusteluissa on aikaa kuunnella vierasta, ja vaikka tarinoilla on onnellinen loppu, kuullaan myös liikutuksen kyyneleitä, kuten Tuijan ohjelmissa aiemminkin. Ensimmäisellä viikolla vieraana on tiistaina 25.6. Ilkka Kanerva ja torstaina 27.6. Anna Puu.

Tulevaisuuden unelma-asunnot 1/4 - uusi sarja

Yle Fem klo 18.30
(Framtidens drömbostäder,Tanska 2017) Tanskalainen arkkitehti Sonja Stockmarr tutustuu tulevaisuuden koteihin eri puolilla maailmaa. Tanskan Hellerupissa vieraillaan arkkitehti Lene Tranberg piirtämässä sukupolvitalossa. Italian Toscanassa nähdään avoimia huoneita, joihin on luotu suora yhteys historiaan. Japanin Tokiossa käydään talossa, josta nähdään suoraan ylös taivaalle. Yle Areena 1 vuosi

Nainen istuu asunnossa, joka on täynnä suurta lasi-ikkunaa.
Tulevaisuuden unelma-asunnot. Nainen istuu asunnossa, joka on täynnä suurta lasi-ikkunaa. Kuva: Yle asunnot,Tulevaisuuden unelma-asunnot

Elää, rakastaa - Pride-viikko!

Yle Teema klo 20.00
(Leva, äska, Ruotsi 2018) Vuosi on 2013. Tukholmassa aloittaa toimintansa Ruotsin ja kenties koko maailman ensimmäinen sateenkaariväen senioritalo nimeltä Regnbågen. Agneta, Ingbritt ja Thomas ovat sen ensimmäisiä asukkaita. Kolmen vuoden aikana kuvatussa koskettavassa dokumentissa he kertovat siihen astisesta elämästään – ja löytävät ensi kertaa oikean kodin.

Thomas jakaa lapsuusmuistojaan, jotka vuosikymmenten jälkeen näyttäytyvät selvänä seksuaalisena hyväksikäyttönä. Ingbritt suree tuskaa, jonka hän aiheutti omille lapsilleen tullessaan kaapista. Ja koko ikänsä yksin elänyt Agneta löytää rakkauden. Yle Areena 90 päivää

Nainen läheltä kuvattuna.
Elää, rakastaa... Nainen läheltä kuvattuna. Kuva: Yle dokumenttiohjelmat,Elää, rakastaa...

Rakkaudella, Cecil Beaton - Pride-viikko!

Yle Teema klo 21.00
(Love, Cecil, Yhdysvallat 2017) Oscar-palkittu pukusuunnittelija Cecil Beaton hallitsi suvereenisti useita taidemuotoja. Hän oli myös arvostettu valokuvaaja ja taiteilija, joka uskalsi tarttua uusiin haasteisiin. Hän tavoitti töissään aikakautensa äänen ja tulkitsi ihmisten makuja ja mieltymyksiä nautittavasti. Hänen käsityksensä visuaalisuudesta ja luovuudesta on jäänyt elämään myös jälkipolvillle. Tuotanto: Fischio Films, Yhdysvallat. Yle Areena 90 päivää

Cecil Beaton makaa maassa toinen käsi otsallaan.
Rakkaudella, Cecil Beaton. Cecil Beaton makaa maassa toinen käsi otsallaan. Kuva: George Platt Lyness / Yle Kuvapalvelu dokumenttiohjelmat,Rakkaudella, Cecil Beaton

Allsång på Skansen - suora yhteislauluohjelma Tukholman Skansenilta tulee taas!

Yle TV1 klo 21.00
Allsång på Skansen on ilmiö, ei vain Ruotsissa, vaan myös kaikissa Pohjoismaissa. Tukholman sydämessä, Skansenilla 20 000 ihmisen yleisö ja miljoonat televisiokatsojat nauttivat kesän suurimmasta musiikkiviihteestä.

Ohjelman juontajan Sanna Nielsenin johdolla kuulemme ajankohtaisia ja yleisön rakastamia artisteja Sollidenscenen-lavalla.

Lähetyksen selostaa suomeksi Kike Bertell, Ruotsissa asunut toimittaja joka sittemmin on tehnyt paluumuuton. Nykyään Bertell on tuttu ääni Yle Vegan viikonlopuissa. Viiden vuoden aikana hän ehti kuitenkin tutustua ruotsalaiseen sielunmaisemaan Tukholmasta käsin, sekä Skansenin yhteislaulun että Melodifestivalenin kautta. Suora lähetys säässä kuin säässä!

Sanan Nielsen.
Allsång på Skansen. Sanan Nielsen. Kuva: SVT / Janne Danielsson Allsång på Skansen,Sanna Nielsen,Yle TV1

Daddy and the Muscle Academy (16) - Pride-viikko!

YleTeema klo 00.10
Ilppo Pohjolan dokumenttielokuva vuodelta 1991 on henkilökuva Tom of Finlandin luojan elämästä ja urasta. Taiteilja Touko Laaksonen löysi inspiraation kuviinsa omista kokemuksistaan ja fantasioistaan. Hänen Tom of Finland -nimimerkillä amerikkalaisissa lehdissä julkaisemansa kuvat jättivät pysyvän jäljen kansainväliseen homokulttuuriin – ja jopa muuttivat monen ihmisen elämän. Uusinta. Yle Areena 7 päivää

Tom of Finland (Touko Laaksonen) dokumentissa Daddy and the Muscle Academy
Daddy and the Muscle Academy. Tom of Finland (Touko Laaksonen) dokumentissa Daddy and the Muscle Academy Tom of Finland,Dokumenttiprojekti,teeman dokumentit

KESKIVIIKKO 26.6.

Luonto yllättää aina - uusi sarja Pikku Kakkosessa!

Yle TV2 klo 17.00 ja Yle Areena
Luonto yllättää aina on Pikku Kakkosen uusi 10-osainen luonto-ohjelma, jossa näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius sekä lapset Otso, Erika, Lassi, Mea, Nuppu ja Oskari jäljittävät joka jaksossa eri eläintä. Suomen metsissä, järvillä ja jopa kaupungissa. Retkiporukka etsii ja ihmettelee muun muassa majavan, hirven, siilin, kyyn, ilveksen ja erilaisten lintujen elintapoja ja asuinpaikkoja.

Luonnossa on vaan se jännä juttu, että koskaan ei voi tietää mitä sattuu ja tapahtuu eli aikamoisia seikkailuja on tiedossa! Peepee on aina kaikesta innoissaan, mutta ovatko ne lopulta lapset, jotka tekevät isoimmat oivallukset? Sarjan on ohjannut Ylen Lasten toimituksen Rami Saarijärvi ja tuottanut Juuso Räsänen. Yle Areena toistaiseksi

Tyttö nimeltä Varpu

Yle TV2 klo 21.00
Varpu, 12, on lujaa matkalla aikuisuuteen, hänen äitinsä ei halua kasvaa isoksi. Eräänä iltana Varpu saa tarpeekseen, varastaa auton ja lähtee kohti pohjoista. Pääosissa: Linnea Skog, Paula Vesala. Ohjaus: Selma Vilhunen. Suomi 2016. Uusinta. Yle Teema 7 päivää

Tyttö nimeltä Varpu -elokuvan henkilöt Varpu (Linnea Skog) ja Siru (Paula Vesala) henkilöauton etupenkillä.
Tyttö nimeltä Varpu. Tyttö nimeltä Varpu -elokuvan henkilöt Varpu (Linnea Skog) ja Siru (Paula Vesala) henkilöauton etupenkillä. Kuva: Tuomo Hutri paula vesala

A Moment in the Reeds (16) - Pride-viikko!

Yle Teema klo 22.35
Yksi ensimmäisistä kotimaisista queer-elokuvista kertoo ajankohtaisesti rakkaudesta, ennakkoluuloista ja vapauden etsimisestä kahden nuoren miehen yllättäen kohdatessa suomalaisessa järvimaisemassa. BFI London Film Festivalilla ensi-iltansa saanut Mikko Mäkelän esikoiselokuva on sittemmin esitetty mm. Göteborgin elokuvajuhlilla ja valittu jo yli 30 muun festivaalin ohjelmistoon 16 eri maassa. Elokuvan näyttelijät Janne Puustinen ja Boodi Kabbani ovat Jussi-ehdokkaina 2019. Yle Areena 180 päivää

Leevi (Janne Puustinen) och Tareq (Boodi Kabbani) står bredvid varandra på en sommaräng.
A Moment in the Reeds. Leevi (Janne Puustinen) och Tareq (Boodi Kabbani) står bredvid varandra på en sommaräng. Kuva: WILD BEAST PRODUCTIONS LTD A Moment in the Reeds

Ruisrock: Vesala

Yle TV2 klo 22.40
Paula Vesalan PMMP:n jälkeinen ensimmäinen sooloalbumi ilmestyi kesäkuussa 2016. Platinaa myyneen levyn kappaleet heräsivät eloon kuukautta myöhemmin Ruisrockin Rantalavalla. Ohjelmassa myös Vesalan haastattelu. Uusinta. Yle Areena toistaiseksi

TORSTAI 27.6.

Viimeinen keikka

Yle Puhe klo 10.30 + Yle Areena
Viimeinen keikka -ohjelmasarja kertoo taiteilijoista, jotka ovat menehtyneet kesken esityksensä. Sarjaa toimittaa taikuri-mentalisti Pete Poskiparta. Sarjan ensimmäinen kausi kuultiin viime kesänä, ja nyt on tulossa kahdeksan uutta ohjelmaa. Ensimmäisessä paneudutaan metalliyhtye Panteran kitaristina tunnetuksi tulleen Dimebag Darrellin viimeiseen keikkaan v.2004. Pete Poskiparran kanssa keskustelevat toimittaja Klaus Flaming ja muusikko Jape Ylinikka.

Kerro äidille

Yle TV2 klo 20.00
(Out, Ranska 2018) "Äiti, kuuntele. Haluan kertoa jotain". Tässä dokumentissa nuoret tunnustavat ensimmäistä kertaa perheelleen olevansa homoja, lesboja tai transsukupuolisia. Tunnustus tapahtuu sosiaalisen median kautta ja samalla kuulemme läheisten, yleensä äidin, ensireaktiot. Ne vaihtelevat ilosta raivoon ja pettymyksestä yllätykseen. Palkitun ranskalaisdokumentin on ohjannut Denis Parrot. Yle Areena 90 päivää

Nainen ja poika halaavat toisiaan.
Kerro äidille. Nainen ja poika halaavat toisiaan. Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttiohjelmat,Kerro äidille

Carol - Pride-viikko!

Yle Teema klo 21.00
Patricia Highsmithin omaelämäkerralliseen romaaniin perustuvassa elokuvassa tavaratalon myyjätär ihastuu vanhempaan, naimisissa olevaan naiseen 1950-luvun New Yorkissa. Pääosissa Cate Blanchett ja Rooney Mara. Ohjaus Todd Haynes. Uusinta. Yle Areena 14 päivää

Therese (Rooney Mara) ja Carol (Cate Blanchett) elokuvassa Carol
Carol. Therese (Rooney Mara) ja Carol (Cate Blanchett) elokuvassa Carol Kuva: Wilson Webb Carol,teeman elokuvat

Perienglantilainen skandaali 1/3 - Pride-viikko!

Yle Teema klo 22.55, pe 28.6. klo 22.55 ja la 29.6. klo 23.05
Tosipohjainen, mustan humoristinen minisarja kertoo Britanniaa 1970-luvulla järkyttäneestä skandaalista ja oikeusjutusta, jossa menestyvää puoluejohtajaa epäiltiin miespuolisen rakastajansa murhan suunnittelusta. Hugh Grant on liberaalipuolueen johtaja Jeremy Thorpe, joka kulkee vaalivoitosta toiseen – ja pitää suhteensa nuoreen mieheen nimeltä Norman Scott (Ben Whishaw) visusti salassa, keinolla millä hyvänsä. Uusinta. Yle Areena 30 päivää

Kohuparista kertovan brittisarjan näyttelijät Hugh Grant ja Ben Whishaw ovat ehdolla Golden Globessa.
Perienglantilainen skandaali. Kohuparista kertovan brittisarjan näyttelijät Hugh Grant ja Ben Whishaw ovat ehdolla Golden Globessa. Kuva: BBC Pictures Yle TV1,Hugh Grant,Ben Whishaw,Perienglantilainen skandaali

PERJANTAI 28.6.

Tom of Finland (12) - Pride-viikko!

Teema klo 21.00
Touko Laaksonen (Pekka Strang) palaa jatkosodasta Helsinkiin ja saa työpaikan mainostoimistosta. Suomessa homoseksuaalisuus on lailla kielletty ja ilahduttaakseen itseään ja ystäviään Touko alkaa piirtää kuvia seksuaalisuudestaan ylpeistä miehistä. Piirroksetkin ovat Suomessa vaarallisia tekijälleen, joten Touko kätkee ne jopa siskoltaan Kaijalta (Jessica Grabowsky) siitä huolimatta, että sisarukset ovat hyvin läheisiä. Touko rakastuu uuteen vuokralaiseen Veli Mäkiseen (Lauri Tilkanen), mutta he joutuvat salaamaan suhteensa.

Veli kannustaa Toukoa etsimään piirroksilleen yleisön ja näin kuvat kuljettavat Toukon Berliinin kautta Los Angelesiin, jossa hän saa lopulta arvostusta töilleen. Tom of Finland -taiteilijanimellä signeeratut teokset nousevat suureen suosioon ympäri maailman ja Toukosta tulee yksi tunnetuimmista suomalaisista taiteilijoista. Rooleissa: Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky, Taisto Oksanen, Jakob Oftebro, Niklas Hoger, Seunas Sargent. Käsikirjoitus Aleksi Bardy. Ohjaaja Dome Karukoski. Tuotanto Helsinki filmi, 2017. Med svensk text. Uusinta. Yle Areena 30 päivää

Draamaelokuva taiteilija Touko Laaksosesta, joka nousee rohkeilla kuvillaan kansainväliseen menestykseen.
Tom of Finland. Draamaelokuva taiteilija Touko Laaksosesta, joka nousee rohkeilla kuvillaan kansainväliseen menestykseen. Kuva: Josef Persson / Helsinki-filmi Yle TV1,tom of finland

Yle Live: Biggest Weekend 1/3

Yle Teema klo 23.50 ja Yle Areena
BBC Radio Onen suuri festivaaliviikonloppu toukokuussa 2018. Koosteessa mukana Ed Sheeran, Noel Gallagher, Chvrches, Shawn Mendes, Liam Payne ja Emeli Sande. Tuotanto: BBC, Britannia (2018). Yle Areena 60 päivää

LAUANTAI 29.6.

Ässäluokka (S) - uusi sarja alkaa

Yle TV2 klo 8.24 ja Yle Areena
(Top Wing, 26 x 22 min.) Lintusaaren nelikko seikkailee vauhdikkaissa pelastustehtävissä. Tässä alle kouluikäisille suunnatussa toimintasarjassa neljä nuorta lintua, Pinja, Kake, Sisu ja Lenni, ovat päässeet kadeteiksi ja he yrittävät ansaita ylennyksen varsinaisiksi pelastuslentäjiksi. Seuraamme nelikon seikkailuja vaihtelevissa pelastustehtävissä, kun he auttavat saarensa lintuasukkaita.

Pinja on pingviini, joka on sukellusveneineen pinnanalaisen maailman eritysosaaja. Hänen tunnusvärinsä on pinkki. Sisu on sinitöyhtönärhi joka osaa lentää todella korkealle. Hänen tunnusvärinsä on oranssi. Lenni on lunni, joka rakastaa aaltoja. Hänen tunnusvärinsä on vihreä. Kake on kukko, joka on valmis ajamaan saarta ympäri maastoautollaan. Hän on porukan koomisin, ja tunnusvärinsä on punainen. Tehtävien myötä ystävykset oppivat tärkeitä taitoja ja pääsevät kehittämään omia erikoiskykyjään. Heillä on tukenaan ohjaajansa Vinha ja mekaanikko Piia.

Tuija Pehkosen saunapäivä

Yle Puhe klo 10.00 + Yle Areena
Millaisia saunahetkiä syntyy, kun Tuija kutsuu kanssaan saunomaan kiinnostavia suomalaisia naisia? Lauantaisin 29.6. - 27.7. lähetettävässä 5-osaisessa sarjassa ovat ensimmäisinä saunavieraina Lotta Näkyvä ja Noora Räty. Heinäkuun aikana saunan lauteilla tavataan myös Hanna Pakarinen, Martina Aitolehti, Rosa Meriläinen ja Marja Hintikka ja Anne Kukkohovi. Sarja on osa saunaa ja saunomista juhlistavaa Ylen Saunapäivä -kampanjaa.

Kuvassa Tuija Pehkonen.
Tuija Pehkosen Saunapäivä. Kuvassa Tuija Pehkonen. Kuva: Warner Finland Yle Puhe,Saunapäivä

Pride-kulkue - suora lähetys Helsingin humusta!

Yle Teema ja Yle Areena suorana klo 12.00
Lauantaina 29.6. Helsinki marssii jälleen yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta. Koko maailma juhlii New Yorkin historiallisten Stonewallin mellakoiden 50-vuotispäivää. Tule mukaan seuraamaan kulkuetta, joka starttaa Senaatintorilta klo 12.00. Pride-kulkueessa mukana ovat toimittajat Emma Karasjoki ja Essi Lamppu. Yle Areena 1 vuosi

Soundtracks: Musiikki elää ajassa 1/8 - Pride-viikko!

Yle Teema klo 15.45
(Soundtracks: Songs That Defined History, Yhdysvallat 2017) Dokumenttisarja siitä, kuinka populaarimusiikki on kytkeytynyt nykyhistorian merkittäviin tapahtumiin. Artisteja ovat mm. Village People, Rod Stewart, Gloria Gaynor, Melissa Etheridge, Chely Wright ja Lady Gaga. Yle Areena 30 päivää

Länkkärikesä: Les Cowboys (12)

Yle Teema klo 21.25
(Ranska 2015) Lännenklassikko Etsijöiden innoittama "moderni western" isästä ja pojasta, jotka vuosien ajan vaeltavat maailmalla etsien perheen teini-iässä kadonnutta tytärtä. Ohjaus: Thomas Bidegain. Uusinta. Yle Areena 30 päivää

Isä ja poika etsivät muslimiksi kääntynyttä tytärtä modernissa eurooppalaisessa "westernissä" Les Cowboys (2015).
Les Cowboys. Isä ja poika etsivät muslimiksi kääntynyttä tytärtä modernissa eurooppalaisessa "westernissä" Les Cowboys (2015). Rakkautta ja anarkiaa,elokuvat,Teemalauantai,The Cowboys,Thomas Bidegain,Les Cowboys

50 Shades of Gay - Pride-viikko!

Yle Teema klo 00.05
Homoseksuaalisuus laillistettiin Iso-Britanniassa puoli vuosisataa sitten. Brittinäyttelijä Rupert Everett pohtii dokumentissaan mitä on saavutettu ja mitä menetetty, kun homoseksuaalit ovat tulleet kaapista ulos. Everettin mielestä homoudesta on hävinnyt kapina ja tilalle on astunut mukautuminen osaksi valtavirtaa. Uusinta. Yle Areena 90 päivää

Rupert Everett lähikuvassa.
50 Shades of Gay. Rupert Everett lähikuvassa. Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttiohjelmat,50 Shades of Gay

SUNNUNTAI 30.6.

Yleisurheilu: Keihäskarnevaali

Yle TV2 klo 14.25
Pihtiputaan perinteiset Keihäskarnevaalit järjestetään jälleen 26.-30.6. Yle näyttää tapahtuman pääkilpailut sunnuntaina 30.6. Areenassa ja TV2:ssa. Miesten ja naisten kisassa kohtaavat Suomen kärkiheittäjät ja joukko ulkomaisia huippuja. Yle Areena 30 päivää

Radioteatteri esittää: Wunderbar!

Yle Radio 1 klo 15.00 + Yle Areena
Uusinta vuodelta 2013. Kirjailija Riikka Pulkkisen ensimmäinen radiodraama, tiiviinä yhteistyönä ohjaajan, näyttelijän, äänisuunnittelijan ja säveltäjän kanssa syntynyt Wunderbar! on riemukas ja fantastisen rönsyilevä yhden naisen odysseia. Kaikki roolit näyttelee monipuolinen Krista Kosonen.

Kuunnelma yhdistää hurmaavalla tavalla lähihistorian todellisia tapahtumia täysin sepitettyihin legendoihin. Wunderbar! vilauttelee niin historian kauhukuvia kuin kiiltokuviakin. Se on pidättelemätön aikamatka, seikkailu joka koettelee vapauden, seksuaalisuuden ja kuoleman rajoja. Ohjaaja: Hilkka-Liisa Iivanainen, äänisuunnittelija Tiina Luoma, säveltäjä Lasse Kurki. Kuunnelma sijoittui toiseksi Prix Europa -festivaaleilla Berliinissä lokakuussa 2013.

Radio Variaatio: West Coast Sensibility

Yle Radio 1 klo 18.00 + Yle Areena
Uusinta vuodelta 1989. Hannu Kariston, Pertti Salomaan ja Tuomo Talven radiodokumentti on kollaasi elämisen mallista Amerikan mantereen länsirannalla. Aineisto on kerätty syyskuussa 1988 Vancouverissa, Seattlessa ja San Franciscossa. Äänessä ovat Vancouverin meriakvaario, kuvanveistäjä ja kirjailija Bill Reid, Jorge Perez, perulainen muusikko, entinen huumeiden käyttäjä ja taksikuski. Lisäksi tavataan Darrell de Tienne, sisustusarkkitehti, San Francisco ja Noel, alkoholisti ja koditon San Franciscon kaduilta - ja Richard, hiv-tartunnan saanut San Franciscosta. Tekninen toteutus: Ari Mursula ja Helena Heistman.

Pirjo - uusi kausi!

Yle TV2 klo 20.50 alkaen
Komediasarja Pirjo saa uuden herkullisen tuotantokauden! Sarjan ensimmäinen kausi sai supersuosion Yle Areenassa, jossa sarja on saanut yli kolme miljoona latausta!Toisella tuotantokaudella pohditaan, voiko toista ihmistä kehua liikaa, saako lahjoja kierrättää ja miten toimia kun lounaspaikkauskollisuus rikotaan.

Pirjo on nainen, joka ajautuu usein kiusallisia mittasuhteita saaviin tilanteisiin. Pirjo on mukava ihminen, joka tahtoo muille hyvää, mutta täysin arkipäiväiset kohtaamiset saavat Pirjon kohdalla kuitenkin odottamattomia käänteitä ja katastrofaalisia lopputuloksia. Pirjo törmää omiin ennakkoluuloihinsa ja joutuu avaamaan niitä pyrkiessään ratkaisemaan (olemattomia) ongelmia arkisissa tilanteissa. Hän pyrkii olemaan kiva ja suvaitsevainen, mutta joutuukin paikkailemaan, että tulisi ymmärretyksi – kaivaen samalla itselleen yhä syvempää kuoppaa.

Pirjo-sarjan on käsikirjoittanut koomikko Pirjo Heikkilä yhdessä ohjaaja Lauri Nurksen kanssa. Kaikki sarjan kohtaukset ovat syntyneet arkielämän havainnoista. Napakat jaksot on nautittavissa Areenasta jokaisen omaan parhaaseen katseluaikaan. Jaksot eivät ole suoraan jatkumoa toisilleen, vaan ne voi katsoa Yle Areenassa vapaavalintaisessa järjestyksessä. Pirjo-sarjan on Ylelle tuottanut Aito Media.

Pirjo-sarjan nimihenkilöä esittävä Pirjo Heikkilä.
Pirjo. Pirjo-sarjan nimihenkilöä esittävä Pirjo Heikkilä. Kuva: Yle/Aito Media/Annamaria Palsi-Ikonen Pirjo Heikkilä,Pirjo

Elokuva: Elämää se vain on (12)

Yle Fem klo 21.00
(Leva livet, Ruotsi, 2001, 96') Vuokratalon asukkailla on täysi työ saada elämänsä järjestykseen. Kaikkien juonenkäänteiden keskelle ilmestyy pölynimurikauppias, joka on parempi kuuntelemaan kuin myymään pölynimureita. Ohjaus: Mikael Håfström. Pääosissa: Fares Fares, Carina Johansson ja Kjell Bergqvist. Uusinta. Yle Areena 30 päivää

Lue myös - yle.fi:stä poimittua