Hyppää pääsisältöön

Viimeinen perversio - Onko meillä oikeus olla haluamatta?

yksi päähenkilöistä
yksi päähenkilöistä Kuva: YLE / Minna Lusa radio-ohjelmat

Onko meillä oikeus olla haluamatta? Ehdottomasti on - ainakin jos aseksuaalilta kysyy.

Kun ihminen huomaa, että on yhdessä elämämme keskeisimmäksi oletetussa asiassa erilainen kuin muut, se on kriisi. Uudessa podcast-sarjassa kuullaan kahdeksan tarinaa omannäköisestä, aseksuaalista elämästä - oikeudesta olla haluamatta, edes seksiä.

Ei mulla ole mitään sitä vastaan että jos jollakulla on halua. Kunhan sitä ei tarvihe kyseenalaistaa mun kohdalla, että miks mulla ei sitä ole.― Lotta

Siitä on jo aikaa, mutta se tunne ei unohdu. “Laura” käveli pitkin Jyväskylän kävelykatua ja tunsi olevansa täysin erilainen kuin kukaan muu - outo ja viallinen.

- Ajattelin olevani joku kosminen vitsi. Mietin, että miksi mun pitää olla näin isossa asiassa erilainen kuin kaikki muut.

“Laura” ei tunne seksuaalista vetoa muihin ihmisiin. Hän ei halua tässä jutussa käytettävän omaa nimeään. Hän on aseksuaali - ja tätä nykyä oikein tyytyväinen sellainen. Termin löytäminen oli “Lauralle” käänteentekevä kokemus.

- Ajattelin pitkään olevani hetero, jossa on jotain pahasti vialla. Kun mä sen aseksuaalisuuden löysin, tajusin heti että tällainen minä olen, ja että minussa ei ole ole mitään vikaa. Se oli valtava helpotus.

Vaikka kaikkia aseksuaaleja yhdistää tuo ydinkokemus eli että he eivät koe seksuaalista vetovoimaa, aseksuaalisuutta on monenlaista. Aseksuaalit puhuvatkin a-spektristä, eli aseksuaalisuuden kirjosta. Sen sisälle mahtuu ihmisiä, joita jo ajatuskin seksistä kavahduttaa, mutta myös heitä, joita seksi kiinnostaa vain tavallista vähemmän. Joillain on voimakas libido, toisilla ei. Joillain on takana pitkiä seksuaalisia parisuhteita, toiset ovat neitsyitä.

- Vaikka mä en tunne seksuaalista vetovoimaa muita ihmisiä kohtaan, ni kyllä mulla silti seksuaalisia tarpeita on. Ja sitten mä kykenen ihan itse ne tarpeet tyydyttämään ja hoitaamaan, että mä en siihen muita ihmisiä tarvitse.

Ei heteron tarvi kokeilla seksiä tietääkseen, että on hetero. Miksi ihmeessä mun pitäis kokeilla tietääkseni, että olen aseksuaali.― Lotta

Aseksuaalisuus antaa luvan olla haluamatta - edes seksiä

Kun reilu parikymppinen Matilda löysi aseksuaalisuuden, elämästä lähti paitsi poikaystävä myös perinteiset ihanteet onnellisesta elämästä ja parisuhteesta.

- Seurustelin toista kertaa elämässäni. Aluksi se tuntui ihanalta, mutta vähitellen suhde rupesi ahdistamaan ja seksistä karisi kaikki viehätys. Ensin huolestuin, että onko tämä normaalia. Kun törmäsin aseksuaalisuuteen, tajusin, että tämähän on just sitä, mitä mulla päässä liikkuu.

yksi päähenkilöistä
yksi päähenkilöistä Kuva: YLE / Minna Lusa radio-ohjelmat

Matilda ei koe luopuvansa mistään kun luopuu parisuhteesta tai seksistä. Päinvastoin, hän tuntee vapautuneensa jostain, mikä ei ole oikein häntä itseään.

- En tarvi enkä halua parisuhdetta tai seksiä omaan elämääni. Se, että rakastaisin sillä tavalla jotakuta, tuntuu nykyään jo ihan abstraktilta ja oudolta ajatukselta. Se on maailma, jossa en oikein osaa olla, enkä enää haluakaan osata. En tee sillä yhtään mitään.

Läheisille aseksuaalisuudesta kertominen ei ollut ihan helppoa.

- Mää vähän pelkäsin sitä etukäteen että mitä vanhemmat sanoo, kun meillä on välillä vähän vanhanaikaista se meininki. Mutta mä oon uskomattoman helpottunu miten se loppupeleissä käänty.

Matilda kuvailee olleensa aseksuaalisuuden kanssa kaapissa parisen vuotta. Kaapin hän räjäytti Helsinki Pridessä 2018, jossa hän ensimmäistä kertaa marssi aseksuaalien joukossa, heilutti aseksuaalien lippua ja kantoi ylpeänä pinssiä. Päivän päätteeksi hän kirjoitti Facebookiin päivityksen, jossa kertoi aseksuaalisuudestaan. Siitä alkoi uusi elämä omana itsenä - avoimesti aseksuaalina.

- Voisin kuvitella että jollekin joku hääpäivä tai lapsen syntymä on samanlainen kokemus. Se oli kuin uudestisyntymä.

Rakkautta voi olla ilman seksiä

Matilda ja “Laura” ovat molemmat aromanttisia aseksuaaleja. Se tarkoittaa, että he eivät halua seksiä muiden kanssa, eivätkä he myöskään tarvi romantiikkaa tai parisuhdetta. Romanttiset aseksuaalit taas kaipaavat elämäänsä rakkautta ja parisuhdetta - toki ilman seksiä. Pelialalla työskentelevä Sofia määrittelee itsensä lesboromanttiseksi aseksuaaliksi, hän tuntee romanttista vetoa naisiin.

Seksiäkö? En usko että meidän parisuhde koskaan siihen päätyis.― Sofia

Sofia sai sinkkuelämästä tarpeekseen reilut kymmenen vuotta sitten. Hän laittoi lehteen deitti-ilmoituksen, jossa kertoi olevansa aseksuaali ja hakevansa nimenomaan elämänkumppania.

Hän on elänyt puolisonsa kanssa seksittömässä liitossa kymmenkunta vuotta.

- Maailman kohtaaminen yhdessä toisen kanssa on mun mielestä paljon merkittävämpää kuin se että heiluuko lakanat vai ei. Mun parisuhteessa on aitoa elämänkumppanuutta ja yhdessä päätösten tekoa, yhdessä asioiden kokemista ja toiseen ihmiseen sitoutumista.

Seksittömässä parisuhteessa elämästä uskalletaan rakentaa omanlaista, tavallaan on pakkokin, se kun ei kuitenkaan ns. normimuottiin sovi, Sofia tuumii. Pariskunta esimerkiksi nukkuu eri huoneissa. Samassa sängyssä nukkumistakin kokeiltiin, mutta kun toinen kuorsaa ja pyörii ja molemmat nukkuivat huonosti, niin siinä ei ollut mitään järkeä.

Sofia toteaa, ettei tietenkään osaa verrata omaa suhdettaan sellaiseen, jossa seksiä on, koska sellaista suhdetta hänellä ei koskaan ole ollut.

- En tiedä, johtuuko se mun persoonasta vai siitä että ei ole seksiä niin on tavallaan mahdollisuus keskittyä toisessa ihmisessä siihen henkiseen puoleen. Mua myös hirvittävästi kiinnostaa tehdä arjesta sellaista, että toisen olis mahdollisimman mukava olla. Välillä tuntuu, kun katsoo alloseksuaalisten kavereiden suhteita, että ajatteleekohan ne näin, että parisuhteessa oma velvollisuus on olla tiimi sen puolison kanssa.

Rehellisesti sanottuna en voi sanoa himoinneeni koskaan ketään.― Lotta

Seksitöntä elämää ei helposti hyväksytä

Aseksuaalisuudesta on olemassa aika vähän tieteellistä tutkimusta ja tuloksia vaivaa se, ettei aseksuaalisuudesta ole olemassa yhteistä tieteellistä määritelmää. Joissain tutkimuksissa aseksuaalisuus määritellään niin, ettei ihminen ole koskaan tuntenut seksuaalista halua. Toisissa, ettei ihminen ole esimerkiksi viimeisen vuoden aikana tuntenut vetoa toisiin ihmisiin. Joka tapauksessa tutkimuksista on pääteltävissä, että arviolta 1 - 5 % ihmisistä olisi aseksuaaleja.

yksi päähenkilöistä
yksi päähenkilöistä Kuva: YLE / Minna Lusa radio-ohjelmat

Tästä huolimatta aseksuaalina saattaa törmätä tilanteeseen, jossa seksitöntä elämää pidetään omituisena tai jotenkin epänormaalina. 35-vuotias Henri sai ystävältään tylyn vastaanoton kun kertoi asiasta.

- Hän ei oikein tykännyt ja kommentoi, että ei ihminen ole sellainen. Kehotti jättämään moiset ajatukset kokonaan. Läheisetkään eivät oikein ole asiaa hyväksyneet ja ovat varmaan yrittäneet unohtaa sen puolen minusta.

Henri on tohtorikoulutettava it-alalla ja määrittelee itsensä heteroromanttiseksi apothiseksuaaliksi, eli hän kaipaisi jonkinlaista romanttista ihmissuhdetta, mutta seksiin hän suhtautuu torjuvasti, jopa hieman pelokkaasti.

- Ensisuudelma on koettu, mutta meni vähän myöhäseen, ikäkin alkoi jo kolmosella. Se oli oikeastaan sellainen aika neutraali kokemus, mutta oli ihan kiva kokea.

Tulevaisuudelta Henri kaipaisi tyttöystävää, jonka kanssa voisi keskustella itselle tärkeistä asioista, esimerkiksi ihmisoikeuksista ja tieteestä.

- Vois vaikka pari kertaa kuussa tavata. Käydä syömässä ja katsoa elokuvia. Pitää kädestä ja vaikka pussailla.

Muilta ihmisiltä hän toivoisi mieluummin avointa uteliaisuutta kuin tuomitsemista.

- Voi vaikka kysyä, että mitä se aseksuaalisuus on, etten ymmärrä. Toivon, että ihmisten asenteet pikkuhiljaa muuttuu kun tieto lisääntyy.

yksi päähenkilöistä
yksi päähenkilöistä Kuva: YLE / Minna Lusa radio-ohjelmat
Olen onnellinen kun teen omia mielenkiintoisia asioita, enkä mene siihen muottiin, jota yhteiskunta mulle antaa.― Marianne

Onko sinun seksielämäsi sellaista kuin itse haluat vai tavoitteletko muiden määrittelemää ideaalia?

- Tajusin, etten halua seksiltä samaa kuin mun kumppani. Se konflikti oli vaan liian iso… Siitä lähti se pohdinta että mitä sitä oikeesti itse haluaa.

Näin kertoo vajaa nelikymppinen, korkeakoulutettu “Emilia”, joka ei tässä jutussa halua esiintyä oikealla nimellään. Hänellä on takana pari pitkää heteroparisuhdetta.

- Ensimmäisen aikaan sitä yritti vaan mahtua siihen normiin, ja mietin, että mikä mussa on vikana, kun tää seksielämä on niin vaikeeta. Toisen parisuhteen aikana sitä oli jo sen verran kasvanu ihmisenä, että oli valmis kyseenalaistamaan näitä asioita.

Aseksuaalisuuteen herääminen on ollut hänelle pitkä prosessi, ja oman seksuaalisuuden hahmottelu on vieläkin osin kesken.

- Missä ne omat rajat esimerkiksi fyysisen läheisyyden suhteen menee, en ole ihan varma.

Miten siitä pääsee siitä haavekuvan tavoittelusta?― Emilia

Aina ei ole helppoa erottaa, mikä on omaa aitoa halua tai itselle sopivaa elämää, ja mikä niin sanotusti ylhäältä annettua, normaalin elämän oletuksen tuomaa kaavaa ja mallia, “Emilia” pohtii. Tarina suuresta rakkaudesta ja siihen olennaisesti liittyvästä seksistä jonkinlaisena onnellisen elämän ainoana kuvana elää vahvana.

- Omat kokemukset parisuhteesta jättää pohtimaan, kuinka moni vaan elää sitä perusoletuselämää, vaikka se ei itselle sopisi. Minäkin olen yrittänyt tavoitella sitä täydellistä elokuvien ja kirjojen luomaa ideaalia. Ja se ei vaan ollu se, mitä itse halusi, enkä varmasti oo ainoa.

Seksi vaan ei oo ollu mun juttu.― Tuula

Viimeinen Perversio -podcastissa kahdeksan aseksuaalia kertoo oman tarinansa.


Tietoa aseksuaalisuudesta:
https://aseksuaalisuus.fi/
https://www.asexuality.org/
https://www.sinuiksi.fi/selaa-kysymyksia/aseksuaalisuus


Lisää ohjelmasta