Hyppää pääsisältöön

Avaruusromua: Mistä se tuli?

Hehkulamppu
Hehkulamppu hehkulamput

"Ajattelepa vaikka seuraavaa mieleesi juolahtavaa ajatusta. Mistä se tuli? Päätitkö ensin vapaasti ajatella sen ja vasta sitten ajattelit sen?"

Näin kysyy historiantutkija, professori Yuval Noah Harari kirjassaan 21 oppituntia maailman tilasta ja vastaa: "Et todellakaan".

Hän muistuttaa meitä siitä, että me emme hallitse ulkopuolellamme olevaa maailmaa. "Minä en päätä, milloin sataa", hän sanoo ja toteaa, että me emme myöskään hallitse sitä, mikä tapahtuu ruumiimme sisällä.

"En hallitse verenpainettani", hän sanoo ja jatkaa, että me emme hallitse edes omia aivojamme. "Minulla ei ole sananvaltaa siihen, milloin neuronit tulittavat", hän toteaa tässä Jaana Iso-Markun suomentamassa kirjassaan.

Yuval Noah Harari sanoo, että tämän kaiken ymmärtäminen voi auttaa meitä suhtautumaan vähemmän pakkomielteisesti mielipiteisiimme, tunteisiimme ja haluihimme.

"Meillä ei ole vapaata tahtoa", hän painottaa ja sanoo, että me toki voimme edes hieman vapautua oman tahtomme tyranniasta. Hän sanoo ihmisten yleensä pitävän omia halujaan niin tärkeinä, että he yrittävät hallita ja muokata koko maailmaa näiden halujen mukaan.

"Tavoitellessaan haluamiaan asioita ihmiset lentävät Kuuhun, käyvät maailmansotia ja horjuttavat koko ekosysteemiä", hän sanoo.

"Minä teen suhteellisen primitiivistä musiikkia, mutta aidoilla soittimilla ja aidoilla tunteilla", sanoo artisti ja diy-tuottaja Огни.

Meidän on parempi oppia tuntemaan itsemme, mielemme ja halumme kuin yrittää toteuttaa mikä tahansa haave, joka päähämme pälkähtää. Tätä mieltä on historiantutkija, professori Yuval Noah Harari kirjassaan 21 oppituntia maailman tilasta.

Mikael Saastamoinen tekee musiikkiaan nimellä Perussastamala. Hänen ensilevynsä oli erikoinen ja omalaatuinen soolobassolevy. Nyt toisella albumillaan hän on hieman seesteisempi. Levyn julkaisija puhuu jopa maalailevasta ambient-kuvastosta. Uusi albumi on nimeltään May Queen ja toden totta, se on edellistä seesteisempi ja mietiskelevämpi, mutta mitä ilmeisimmin yhtä lailla improvisoitiin omaa näkemykseen nojaava. Mukana musiikissa on myös saksofonisti Jussi Kannaste.

"Meinasi erilaisten kommervenkkien seurauksena ilmestyä sellainen kylähulluus, että pitäisi jollakin tapaa nostaa sävellysten tasoa". Näin kirjoittaa Ville Vokkolainen ja toteaa että jo pelkkä ajatus kuulosti täysin järjettömältä. Kaikeksi onneksi tilanne hellitti ja lopputuloksena oli - mitäs muutakaan kuin musiikkia: EP-julkaisu nimeltä Spring Song.

Tomplex on eräs Thommy Öhmanin käyttämistä taiteilijanimistä. Toukokuussa hän julkaisi kaksi maksisingleä: Å / Ä / Ö ja X / Y / Z. Elektronista, kiteytynyttä, voisi sanoa jopa minimalistista musiikkia.

Satowhite on jyväskyläläisen musiikintekijän Sami Siivolan eräs musiikkiprojekti. Musiikista sanotaan, että se on minimalistista kelluvaa kosketinsoitin-ambientia tai viileää pohjoista ambientia.

Ambientin yhteydessä puhutaan usein myös drone-musiikista, eikä sillä tarkoiteta mitään kauko-ohjattaviin lentäviin pienoiskoptereihin liittyvää musiikkia, vaan jotakin ihan muuta.

Musiikissa drone-käsitteellä on jo pitempi historia. Englanninkielen sana drone tarkoittaa hurinaa, hyminää tai surinaa. Ja ambient-musiikin yhteydessä dronella on tarkoitettu erittäin minimalistista, tasaista ja jollakin tapaa horisontaalista musiikkia. Musiikkia joka on tietyllä tapaa vaakasuoraa, joka etenee lähes eleettömästi kohti horisonttia.

Drone on laajojen maisemien ja mietiskelevän mielen musiikkia. Se on musiikkia, joka todella antaa tilaa ajattelulle. Se on musiikkia, joka ei kiirehdi mihinkään. Se on musiikkia, joka ei hätäile.

"Drone-musiikki on kulkenut pitkän tien", toteaa italialainen Eight Tower Records netissä. Yhtiö haluaa kunnioittaa drone-musiikin perinteitä ja on julkaissut kansainvälisen kokoelman nimeltä Drone Islands - Land Raising. Julkaisulla 12 artistia uppoaa dronen syvimmän olemuksen äärelle. Albumin suomalaisedustus on kaksikko HLER ja raita nimeltä Lovi Segment 1.

BONUS! Огни live at Retriitti III, Metsä 01.09.2018:

AVARUUSROMUA 30.6.2019 - OHJELMAN MUSIIKKI:
SIGURDUR RÖGNVALDSSON: Intimidation (Harmonic Tremor)
ОГНИ: A53_4 (live-äänitys)
SÄRÖLLÄ: Micro (Singulariteetti)
SÄRÖLLÄ: Singulariteetti (Singulariteetti)
PERUSSASTAMALA: Romance - Table Fan in 29C (May Queen)
VILLE VOKKOLAINEN: Spring Song - osa - (Spring Song)
TOMPLEX: Ö - Mil-Fra-Hel (Å/Ä/Ö)
TOMPLEX: Z - Lector (X/Y/Z)
ECLECTIC MAYBE BAND: Socle De Gouache (Reflection In A Moebius Ring Mirror)
SATOWHITE: Vicky (Dekadi)
HLER: Lovi Segment 1 (Drone Islands - Land Rising -kokoelma)

 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Viime vuoden lokakuussa etsin työhuoneellani musiikkia työntekoni taustalle. Kuulun siihen puolikkaaseen ihmiskuntaa, joka pitää musiikin kuuntelusta lukemisen tai työnteon taustalla. Mutta kun työssäni käytän sanoja, etenkin suomeksi lauletun musiikin kuunteleminen on aivan mahdotonta.

 • Painettu runo on vääjäämättä myös kuva, toteaa Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja, runoilija Anja Erämaja

  Anja Erämajan puhe Kajaanin Runoviikolla.

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Anja Erämajan puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2019. Merkillinen talvi ja kevät, niin paljon kirjapaketteja. Niin monta maailmaa ja tapaa sanansa asettaa. Ja tämä mahdoton tehtävä, oli otettava kantaa, valittava. Oli kestettävä se, että valitsemalla yhden jättää toisen valitsematta.

 • Avaruusromua: Löylyn hengessä!

  Löylyssä on voimaa, henkeä ja sielua.

  Mikael Agricola käytti sanaa "löyly" jo 475 vuotta sitten. Löyly on sanana ja käsitteenä sitäkin vanhempi. Löyly-sana tulee kaukaa, ajalta jolloin saunatkaan eivät olleet sellaisia kuin nykyisin. Vanhimmat saunat olivat maakuoppia, joiden kattona oli eläimen nahka. Alun perin löyly ei tarkoittanut vain saunan kiukaan sihahtelua ja kuumaa vesihöyryä. Löyly tarkoitti henkeä, henkäystä tai sielua. Eikä se ollut sattumaa. Löylyssä on edelleen voimaa, henkeä ja sielua, kuten suomalaisessa musiikissakin. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Suomi vs USA – Viisi havaintoa stand up -keikoilta koomikon näkökulmasta

  Millainen on stand up -scene Yhdysvalloissa?

  ”Stand up ei toimi Suomessa” on vuosikymmeniä toisteltu hokema, jota kuulee edelleen. Yleensä niiden suusta, jotka eivät käy katsomassa stand up -keikkoja. Mutta mikä on sitten paremmin lajin syntysijoilla Yhdysvalloissa? Stand up -koomikko Kaisa Pylkkänen teki kiertueen USA:n länsirannikon komediaklubeilla ja yllättyi.

 • Teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom: Ooppera on lapsen näkökulmasta äärimmäisen tylsää

  Taiteilijaperheen esikoinen kasvoi johtajaksi.

  Oopperan maailmassa ja sen taikapiirin keskellä kasvanut teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom on aina ollut rohkea mielipiteissään. Elämänintoa ja uteliaisuutta riittää edelleen kuin kaksikymppisellä, vaikka nuorekas boheemi olemus kätkeekin jo kuusikymppisen. Teattereita, oopperoita ja festivaaleja johtanut Erik Söderblom on monien visioiden mies.

 • Avaruusromua: Mistä se tuli?

  Mistä tuli ajatus?

  Mistä tuli ajatus? Tätä pohtii historiantutkija, professori Yuval Noah Harari. Hän muistuttaa meitä siitä, että me emme hallitse ulkopuolellamme olevaa maailmaa. Hän toteaa, että me emme myöskään hallitse sitä, mikä tapahtuu ruumiimme sisällä. Me emme myöskään hallitse omia aivojamme, hän sanoo ja huomauttaa, että tämän kaiken ymmärtäminen voi auttaa meitä. Miten tämä liittyy taiteelliseen luomiseen? Liittyykö tämä musiikkiin? Toimittajana Jukka Mikkola.