Hyppää pääsisältöön

”Kaikki tietävät, että idea tulee Suomesta!” – toimittaja Wali Hashin unelmasta kasvoi Anteeksiannon päivä Somaliaan

Pakolaisena Suomeen saapunut Wali Hashi haaveili miltei 30 vuotta, että sotatila Somaliassa vihdoin päättyisi.
Wali Hashi ja hänen isänsä Hassan Hashi (kesk.) kotikaupungissa Dhuusamarreebissä Keski-Somaliassa. Pakolaisena Suomeen saapunut Wali Hashi haaveili miltei 30 vuotta, että sotatila Somaliassa vihdoin päättyisi. Kuva: Dahir Abdi Wali / Wali Media Production Center Yle TV1,Anteeksianto

TV1 sunnuntaina 30.6.2019 klo 14.30 - 15.00, uusinta keskiviikkona 31.7. klo 16.20 ja maaanantaina 5.8. klo 14.30, Areenassa

Rauhallisen Dhuusamarreebin kaupungin asukkaat Keski-Somaliassa valmistautuvat juhlimaan Anteeksiannon päivää. Juhlapäivää perjantaina 28.6. viettää koko Somalia sekä somaliyhteisöt eri puolilla maailmaa.

Ajatuksena on, että väärin tehneet pyytävät tekojaan julkisesti anteeksi ja vääryyttä kokeneet antavat anteeksi.

Anteeksiannon päivän juuret ovat Suomessa.

Päivän on ideoinut Dhuusamarreebissä syntynyt, suomensomalialainen toimittaja Wali Hashi. Hashi palasi juhannuksen alla entisestä kotimaastaan, jossa hän osallistui juhlallisuuksien valmisteluihin.

”Olen kokenut, että minulla on velvollisuus tehdä jotain. Halusin, että ihmisillä olisi Somaliassa edes yhtenä päivänä hetki, joilloin he voivat ajatella positiivisesti. Sodan kauheudet unohdetaan, ja koko maa viettää juhlapäivää.”

Toista kertaa järjestettävää Anteeksiannon päivää Hashi seuraa tänä vuonna suorana somalialaiselta tv-kanavalta – Suomessa. Idean isä vietti juhlapäivää ensimmäisellä kerralla vuonna 2018 Mogadishussa.

Anteeksiantamisen kulttuuria julkisuuden avulla

Somalian levottomuudet ovat jatkuneet 30 vuotta. Konfliktia on yritetty ratkaista monin tavoin, ja tilanne on nyt ehkä parempi kuin koskaan aikaisemmin.

Somalian politiikka on edelleen sekavaa, koska naapurimaat ja kansainvälinen yhteisö ovat ohjailemassa hajaantunutta, klaanien valtataisteluihin perustuvaa järjestelmää. Tavallisten somalialaisten, ja varsinkaan klaanien välistä vuoropuhelua ei ole edistetty.

Pakolaisena Suomeen saapunut Wali Hashi unelmoi kymmenien vuosien ajan siitä, että sotatila Somaliassa päättyisi. Hashi uskoo, että toimittajana hän voi vaikuttaa asioihin ja auttaa tuomaan rauhaa maahan.

Pakolaisena Suomeen saapunut Wali Hashi haaveili miltei 30 vuotta, että sotatila Somaliassa vihdoin päättyisi.
Wali Hashi Ylen juttukeikalla Mogadishussa vuonna 2011. Pakolaisena Suomeen saapunut Wali Hashi haaveili miltei 30 vuotta, että sotatila Somaliassa vihdoin päättyisi. Kuva: Jussi Käkkis Arhinmäki / Wali Media Production Center Yle TV1,Anteeksianto

Hashi käynnisti Somaliassa yhdessä kollegoidensa kanssa Cafis (anteeksianto)-kampanjan vuonna 2017. Hashi sai idean kampanjaan, kun hän koulutti somalialaisia toimittajia suomalaisen Viestintä ja kehitys -säätiön hankkeessa.

”Olen ollut kouluttamassa 800 toimittajaa ympäri maata. Huomasin, että toimittajat voivat omalla ammattitaidollaan auttaa rakentamaan rauhaa ja vaikuttaa ihmisten asenteisiin.”

Kampanjan avulla on tarkoitus elvyttää anteeksiantamisen kulttuuria erityisesti tiedotusvälineiden ja julkisuuden avulla.

Televisiossa keskusteluja Ylen tyyliin

Somalialaisten elämää hallitsevat tarinat väkivallasta, kostosta, terrorismista ja valtataisteluista. Maassa on vasta viime vuodet keskusteltu siitä, miksi kansa oikeastaan sotii ja pitäisikö vääryydet antaa anteeksi.

Anteeksiannon päivän suosio on yllättänyt Hashin itsensäkin.

”Jonossa on 103 ihmistä, jotka haluavat päästä kertomaan julkisesti televisiossa, radiossa ja sosiaalisessa mediassa oman henkilökohtaisen tarinansa sekä pyytää ja antaa anteeksi”, hän kertoo.

Tarinansa haluavat kertoa niin tavalliset somalialaiset, entiset terroristit kuin klaanipäällikötkin, jotka ovat valmiita sovintoon.

”Näillä puheenvuoroilla olemme onnistuneet luomaan kannustavan ilmapiirin ja anteeksiannon kulttuurin, jossa ihmiset voivat näyttää tunteitaan ja tuoda esille myönteisiäkin asioita.”

”Olen lainannut Somalian telkkariin keskusteluohjelman idean suoraan Ylen A2:n teemaillasta. Ohjelmissa on keskusteltu isolla porukalla naisten ja vähemmistöjen oikeuksista ja etsitty sisällissodan syitä”, Wali Hashi kertoo.

Kahden klaanin päälliköt tekivät sovinnon

Sisällissodasta kärsinyt Somalia tarvitsee Hashin mielestä anteeksiannon lisäksi muutakin.

”Pelkät poliittiset ratkaisut eivät riitä, vaan rinnalle tarvitaan laajempaa kulttuurista muutosta. Sovinto, asennemuutos ja anteeksianto kulkevat käsi kädessä. Ihmisten on ymmärrettävä, mitä on tehtävä tulevaisuudessa toisin.”

Hashin ja hänen kollegoidensa työ on tuottanut tulosta. Anteeksiannon päivän toiminta on vaikuttanut rauhan rakentamiseen Somaliassa.

”Juuri äskettäin kaksi klaania on tehnyt sovinnon, eivätkä ne taistele enää keskenään. Päälliköt ovat henkilökohtaisesti pyytäneet anteeksi toisiltaan”, Hashi kertoo tyytyväisenä.

”Ihmiset ovat väsyneitä sotimaan ja he haluavat elää rauhassa. He tarttuvat pieneenkin mahdollisuuteen elää parempaa elämää. Nyt on myös helpompaa jatkaa toimintaa, kun ei enää tarvitse vakuuttaa maan hallitusta ja tavallisia ihmisiä.”

”Sitä paitsi kaikki Somaliassa tietävät, että Anteeksiannon päivä on alkanut Suomesta!”

Lapsuus loppui yhdeksänvuotiaana

Anteeksiantamisen merkitystä on toimittaja Wali Hashi joutunut miettimään omassa elämässäänkin.

Hashi ja hänen sisaruksensa olivat vielä pieniä, kun perheen isä lähti yllättäen omille teilleen. Äidillä oli vaikeuksia elättää perhettä, sillä hänellä ei ollut rahaa, ei lampaita – eikä muutakaan karjaa.

”Meillä oli vain yksi kameli, ja senkin isä vei mennessään. Olin todella vihainen ja surullinen”, Hashi muistelee.

Pakolaisena Suomeen saapunut Wali Hashi haaveili miltei 30 vuotta, että sotatila Somaliassa vihdoin päättyisi.
Wali Hashi ja ystävänsä Ali Bashir teini-ikäisinä. Pakolaisena Suomeen saapunut Wali Hashi haaveili miltei 30 vuotta, että sotatila Somaliassa vihdoin päättyisi. Kuva: Wali Media Production Center Yle TV1,Anteeksianto

Esikoispoikana Hashin oli pakko lähteä maalta kaupunkiin etsimään töitä, jotta hän pystyisi elättämään äidin ja sisarukset. Lapsuus loppui ja yhdeksänvuotiaasta pojasta tuli kengänkiillottaja.

Hashi eli kaupungissa katulapsena, jolla ei ollut asuntoa, ruokaa eikä vanhempia, jotka olisivat pitäneet huolta. Työstään saamilla vähillä rahoilla hän osti maissia ja sokeria, jotka hän lähetti äidille ja sisaruksille. Hashi on pitänyt siitä lähtien huolta perheestään.

”En ikinä vaihtaisi kokemuksiani, sillä kova alku elämälle on ollut minulle sellainen potku, että minusta on tullut vahva ihminen ja pystyn sopeutumaan kaikkiin olosuhteisiin. Jos en olisi ottanut vastuuta perheestäni, en olisi saavuttanut sitä, mitä minulla on nyt:”

”Ihmisistä oppii koko ajan uutta”

Somaliassa syttyi sisällissota 1990-luvun alussa. Nuorten miesten kohtalona oli joutua taistelijaksi sissien riveihin tai hallituksen joukkoihin. Setä päätti lähettää 17-vuotiaan Walin turvaan ja pakolaiseksi Venäjälle, josta matka jatkui Suomen rajalle.

Nuoren miehen tarkoitus oli mennä Ruotsiin, jossa hänellä oli sukulaisia. Hashi muistaa rajavartijan, joka kehotti hakemaan turvapaikkaa Suomesta. ”Olen siitä kiitollinen hänelle. Nyt olen viettänyt Suomessa 29 vuotta.”

Hashi näki täällä television ääressä, kuinka Mogadishu ja Somalia tuhoutuvat. Kotimaan tilanne painoi nuoren miehen mieltä ja vei yöunet. Hän huomasi, miten toimittaja voi vaikuttaa työllään ja oma ura sai selvän suunnan.

”Parasta työssä on se, että oppii koko ajan uutta ihmisistä”, sanoo mies, joka on kiertänyt toimittajana yli 40 maassa.

Demokratiaa Somaliaan, perhearvoja Suomeen

Kahden kotimaan väliä sukkuloiva Wali Hashi vie Suomesta entiseen kotimaahansa Somaliaan pohjoismaista demokratiaa, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia. Somaliasta suomalaiset voisivat puolestaan ottaa mallia perheen hyvinvoinnissa ja arvostamisessa.

Hashi on seurannut surullisena suomalaista vanhustenhuoltoa. Kahden maan välillä on iso ero siinä, miten omia ikääntyneitä vanhempia kohdellaan ja mitä vanhuudesta sekä vanhuksista ajatellaan.

”Somaliassa ei tulisi kuuloonkaan, että vanhus laitettaisiin hoivakotiin. Siellä on totuttu ajattelemaan, että lapsilla on velvollisuus huolehtia iäkkäistä vanhemmistaan. Laitoksessa puuttuu perheen ja sukulaisten rakkaus. Uskon, että iäkkäät vanhemmat haluavat Suomessakin elää ja viettää aikaa läheistensä kanssa”, Wali Hashi tuumaa.

Anteeksiannon päivää vietetään perjantaina 28.6.2019.

Dokumentti Anteeksianto on tarina toimittaja Wali Hashin elämästä, Suomesta ja Somaliasta. TV1 sunnuntaina 30.6.2019 klo 14.30, uusinnat keskiviikkona 31.7. klo 16.20 ja maaanantaina 5.8. klo 14.30. Katsottavissa Areenassa.

Lisää ohjelmasta

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.