Hyppää pääsisältöön

Klassikkokäräjien viidennen kesän uutuus – leikkaamaton uncut-versio Areenassa!

Juha Blomberg soittaa kitaraa.
Klassikkokäräjien juontaja Juha Blomberg itserakentamansa Telecasterin kanssa. Juha Blomberg soittaa kitaraa. Kuva: Yle Juha Blomberg,Klassikkokäräjät

Jo viidentenä kesänä peräkkäin on Radio Suomen lauantai-iltapäivien ilona arvioitu musiikkia otsikolla “Klassikkokäräjät”. Klo 13 jälkeen studiossa istuu kolme tuomaria pisteyttämässä kappaleita niin kotimaasta kuin ulkomailtakin, vuosikymmenten takaa aina suhteellisen lähelle nykyhetkeä.

Tuomaristossa on vuosien aikana istunut lukuisa joukko muusikoita, musiikkitoimittajia, musiikkituottajia ja myös ns. tavallisia musiikin kuluttajia.

Ile Kallio, Esa Eloranta, Katriina Honkanen, Timo Rautiainen, Mato Valtonen, Lasse Norres, Ninni Poijärvi, Kasmir, Selina Sillanpää, Knipi, Tommi Viksten, Krista Sigfrieds, Teemu Jokinen, Jake Nyman, Susanna Vainiola…. ja lista jatkuu.

Klassikon syvin olemus

Louis ArmstronginWhat A Wonderful World” on varmasti kaikkien mielestä klassikko, oikea klassikoiden klassikko, joka Klassikkokäräjillä vetäisi lähes täyden pistepotin.

Mutta onko Ed Sheeranin 10 vuoden takainen “The A Team” klassikko? Paikalla istunut tuomaristo ei edes tunnistanut artistia, mutta silti pisteytti kappaleen jakson voittajaksi.

Toto-yhtyeen “Africa” on monien mielestä kiistaton klassikko, Klassikkokäräjien tuomariston arvioinnissa se sai murskaavat 11 pistettä ja jäi jaksonsa viimeiseksi. Musiikista on kaikilla oma mielipiteensä ja se on aina yhtä oikea.

Knipi, Jan Noponen, Juha Blomberg ja Jore Marjaranta.
Knipi, Jan Noponen, Juha Blomberg ja Jore Marjaranta. Knipi, Jan Noponen, Juha Blomberg ja Jore Marjaranta. Kuva: Yle Klassikkokäräjät,Juha Blomberg,Knipi,Jan Noponen,Jore Marjaranta

Musiikkitarinat elävät

Klassikkokäräjillä on vuosien aikana kuultu hienoja tarinoita arvioitavista kappaleista, konserttikokemuksia, omaa elämää sivuavia muistoja sekä hyvin tarkkoja musiikkiteknisiä analyysejä.

On analysoitu, kuinka joku kappale on soitettu ja minkälaisia soittimia on äänityshetkellä käytetty. Onko laitettu kenties “snadisti dolbya”?

Kuvassa Juha Blomberg, Susanna Vainiola, Esa Eloranta ja Ile Kallio
Juha Blomberg, Susanna Vainiola, Esa Eloranta ja Ile Kallio Kuvassa Juha Blomberg, Susanna Vainiola, Esa Eloranta ja Ile Kallio Kuva: Olli Koski/Yle Klassikkokäräjät

Muusikkopiirien rakastama

Klassikkokäräjien suosiosta ja merkityksestä kertoo se, että muusikot suorastaan haluavat päästä mukaan tuomaroimaan musiikkia.

He myös kommentoivat tavatessaan ohjelmassa esiintymistä. Näin kävi Timo Rautiaiselle hänen ihmeteltyään ohjelmassa Pate Mustajärven tapaa laulaa “Pitkä kuuma kesä” -kappaleen kohtaa: “...kevyessä kesämekoSSAAN”. Eräällä festarilla viime kesänä Mustajärvi kommentoi Rautiaiselle asiaa ja kertoi kuuntelevansa Klassikkokäräjiä aina kun mahdollista.

Kitaristi Tommi Viksten oli eräänä kesänä kuunnellut bändikavereineen ohjelmaa keikkabussissa ja miettinyt ääneen, kuinka mukava olisikaan olla itse mukana. Ja seuraavana kesänä tuli hänen vuoronsa astua Klassikkokäräjien leivättömän, mutta musiikillisen pöydän ääreen.

Juha Blomberg, Juhani Kenttämaa, Niina Lahtinen ja Pekka Laine.
Juha Blomberg, Juhani Kenttämaa, Niina Lahtinen ja Pekka Laine. Juha Blomberg, Juhani Kenttämaa, Niina Lahtinen ja Pekka Laine. Kuva: Yle Klassikkokäräjät,Juha Blomberg,Niina Lahtinen,Pekka Tapani Laine,pekka laine

Viides tuotantokausi menossa

Klassikkokäräjiä on tehty jo viiden kesän aikana ja samalla tuotantoryhmällä. Juha Blomberg tuomaroi ja Jyrki Koskenseppä tuottaa. Musiikkivalinnat ja vieraslista on yhteistyön tulosta eikä aina ihan kivutonta.

Palautetta tulee paljon, kas kun mielipiteitä musiikin klassikkoudesta on yhtä paljon kuin on musiikin kuuntelijoitakin.

Uncut

Tänä vuonna Blomberg on leikannut (tai ollut leikkaamatta) äänitystilanteissa tallennetuista tarinoista Yle Areenaan ns. uncut-versiot, joissa mukana ovat kaikki herkulliset tarinat. Myös ne, jotka eivät radiosta kuultavaan versioon ole mahtuneet.

Pisimmät tarinatuokiot ovat näet kestäneet jopa lähes puolitoista tuntia, radiosta kuultava ohjelma on pituudeltaan maksimissaan 58 minuuttia.

Kuuntele Klassikkokäräjiä Areenassa

"Isä oli oikeessa, tää on ihan hyvä". Musiikkialan tuntemus kulttuurisena pääomana Ylen radio-ohjelmassa Klassikkokäräjät - Milla Muikun Pro Gradu -tutkielma Klassikkokäräjistä

Lisää ohjelmasta

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi