Hyppää pääsisältöön

Miksi synnyttäneet eivät kerro näistä? Kamalimmat lasten saamisen jälkeiset vaivat jäävät jakamatta

Päärynä, johon on lentänyt amorinnuoli. Päärynässä on haavoja, jotka vuotavat verta. Päärynä symboloi vulvaa.
Päärynä, johon on lentänyt amorinnuoli. Päärynässä on haavoja, jotka vuotavat verta. Päärynä symboloi vulvaa. Kuva: Seera Rytkölä / Yle päärynä,emätin,synnytys,Vulva

Verta, hikeä ja kyyneleitä ja ihanista ihanin vauva – kaiken tämän moni synnyttänyt on valmis jakamaan kokemuksestaan, mutta vähemmän puhutaan siitä, mitä kaikkea keho käy läpi synnytyksen jälkeen. Yllätyksiä voi tulla vastaan niin vessanpöntöllä istuessa kuin kumppanin kanssa rakastellessakin.

Kysyimme Facebookin vauva-ryhmissä mitkä asiat yllättivät tuoreet äidit synnytyksen jälkeisissä viikoissa. Vastauksista kävi ilmi, että moni äiti yllättyi todellisuudesta, jonka kohtaa vauvan maailmaan saapumisen jälkeen. Vauvantuoksuun sekoittuukin pissa-, kakka- ja seksiyllätyksiä, joista naisten saunailloissa ei kukaan puhunut!

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Johanna Hautala ja yksityisenä kätilö-terveydenhoitajana työskentelevä Elsa Markkinen kertovat, millaisia mullistuksia tuoreella äidillä on edessään vielä synnytyksen jälkeenkin.

Supistukset eivät lopu synnytykseen

Kun vauva on saapunut maailmaan, huokaisee äiti helpotuksesta. Kivuliain vaihe on ohi ja nyt sitten vain nautitaan äitiydestä. Kunnes imetyksen myötä supistukset ja kivut alkavat uudelleen.

– Kohtu supistuu synnytyksen jälkeen, jotta se varmasti tyhjenee raskauden jäänteistä ja verestä. Jälkisupistukset voivat olla todella kipeitä ja niitä voi tulla useampana päivänä synnytyksen jälkeen erityisesti uudelleen synnyttäjillä, kertoo erikoislääkäri Johanna Hautala.

Yleensä imetys laukaisee jälkisupistukset, koska silloin kehoon vapautuu mielihyvähormoni oksitosiinia, joka saa kohdun supistelemaan.

Renkaat alle ja jäitä housuun

Piirros, jossa tuolin päällä on kaktus. Vieressä lattiassa uimarengas ja sen yläpuolella kolme rasvatuubia.
Piirros, jossa tuolin päällä on kaktus. Vieressä lattiassa uimarengas ja sen yläpuolella kolme rasvatuubia. Kuva: Seera Rytkölä / Yle synnytys

Vieraat tungeksivat katsomaan vastasyntynyttä pienokaista, mutta samalla äiti miettii missä voisi istua.

Synnytyksessä välilihaan, emättimeen, häpyhuuliin ja lantionpohjan lihaksiin voi tulla pieniä nirhaumia.

Väliliha voidaan myös joutua leikkaamaan vauvan maailman tulon nopeuttamiseksi. Välilihan leikkaus tehtiin Suomessa vuonna 2017 viidesosalle synnyttäjistä.

Eriasteiset repeämät ovat harvinaisempia. Niiden paranemista odotellessa istuminen on mietittävä uusiksi.

– Sairaaloissa käytetään kottikärryn sisärengasta, jonka päällä voi istua, lääkäri Johanna Hautala kertoo.

– Kotiutumisen jälkeen toisella kankulla istuminen on usein riittävä helpotus. Ensimmäisinä viikkoina repeämän jälkeen suositellaan, ettei äiti istuisi pitkään, jotta alueen verenkierto ja paraneminen ei hidastuisi.

Laita jäinen side pikkuhousuun. Kylmä laskee turvotusta.― Elsa Markkinen

Helpotusta leikkaus- ja repeämähaavojen turvotukseen ja kipuihin saa särkylääkkeistä. Kätilö-terveydenhoitaja Elsa Markkinen vinkkaa muitakin konsteja.

– Kastele kuukautisside ja pistä se pakastimeen. Ja laita jäinen side pikkuhousuun. Kylmä laskee turvotusta.

Ensikakka jännittää

Vauvan ensimmäistä kakkaa odotetaan ja ihastellaan tuoreiden vanhempien ja hoitohenkilökunnan voimin synnytysairaalassa, mutta äidin ensikakka synnytyksen jälkeen voi sekin olla jännittävä tapahtuma.

Miten homma hoituu, jos alapää tuntuu turvonneelta, mahdolliset leikkaushaavat ja tikit kiristävät, eikä lantiopohjanlihaksia saa jännitettyä kuten ennen?

– Ensisijaisesti suosittelisin erityyppisiä suolen sisältöä lisääviä ummetuslääkkeitä. Nämä eivät myöskään sotke suolen omaa toimintaa. Myös peräruiskeita voi käyttää, mutta niiden teho voi olla varsin voimakas ja kivulias, Johanna Hautala kertoo.

– Vatsaa voi pehmittää syömällä luumuja tai tarvittaessa suolen sisältöä pehmittävillä lääkkeillä.

Äitikin tarvitsee vaippoja

Kohtu tyhjenee synnytyksen jälkeen jopa useiden viikkojen ajan. Tätä kutsutaan jälkivuodoksi.

Jälkivuodon ensimmäinen vaihe kestää tavallisesti muutamista päivistä puoleentoista viikkoon. Vuoto saattaa silloin olla runsaampaa kuin kuukautisten aikana.

Suojaksi Johanna Hautala suosittaa mieluummin sidettä kuin tamponia.

– Synnytyksen jälkeen kohdunsuu on auki ja riski tulehduksille on suurempi kuin normaalisti.

Heti synnytyksen jälkeen jälkivuoto on kirkkaan punaista ja mukana saattaa tulla verihyytymiä. Vähitellen vuoto muuttuu ruskeaksi ja lopulta vaaleaksi ja loppuu ennen jälkitarkastusta, joka tehdään 8-12 viikkoa synnytyksen jälkeen.

Maito ei heru kuten elokuvissa

Piirroskuva, jossa nainen istuu puhalletun renkaan päällä ja imettää vauvaa. Naisella on yllään vain vaippa. Taustalla ruusu, josta roikkuu onnittelukortti.
Piirroskuva, jossa nainen istuu puhalletun renkaan päällä ja imettää vauvaa. Naisella on yllään vain vaippa. Taustalla ruusu, josta roikkuu onnittelukortti. Kuva: Seera Rytkölä / Yle synnytys,imetys,äitiys,Vauva

Moni äiti tuskastuu synnytyksen jälkeen, kun maito ei suihkuakaan saman tien rinnoista niin kuin elokuvissa. On kuitenkin normaalia, että maidon nousuun menee muutama päivä.

– Raskauden aikana estrogeeni ja keltarauhashormoni estävät maidontuotannon. Maito ei siis nouse ennen kuin nuo hormonit ovat puhdistuneet elimistöstä, Elsa Markkinen muistuttaa.

Vastasyntyneellä ei kuitenkaan yleensä ole hätää: tulitikkuaskin kokoinen mahalaukku ei kaipaa suuria määriä ravintoa ensimmäisinä päivinä.

– Vauvalla on kyllä vararavintoa siihen asti, että maito nousee kunnolla. Vauva saa rinnasta pieniä tippoja todella rasvaista ja proteiinipitoista kolostrumia eli ternimaitoa ennen maidon nousua, Markkinen selventää.

Imetys sattuu - vaikka ei pitäisi

Imetyksen alku on monelle tuoreelle äidille vaikea: uuteen kuppikokoon pompanneita rintoja pakottaa, vauvan imu tuntuu epämiellyttävältä, jopa sattuu. Nännit kipeytyvät ja aristavat.

Kivut saatetaan kuitata sanomalla, että se kuuluu asiaan, mutta Elsa Markkinen on eri mieltä.

– Imetyksen ei kuulu sattua. Jos sattuu, silloin esimerkiksi vauvan imuotteessa voi olla jotain ongelmaa ja sen korjaamiseksi saa kyllä apua.

Rintojen pitäisi tottua uuteen rasitukseen noin viikossa.

Tarjolla maistiaisia vaihdevuosista

Imetyshormonit vaikuttavat naisen elimistöön täysin toisin kuin raskaushormonit. Imetyksen aikana hormonitoiminta on nimittäin lähellä vaihdevuosia läpi käyvän naisen hormonitoimintaa.

Tämä johtuu siitä, että synnytyksen yhteydessä raskaudenaikainen estrogeeni- ja keltarauhashormonipitoisuus romahtaa imetyshormonien eli prolaktiinin ja oksitosiinin vaikutuksesta.

Kun imettää, emätin voi olla ihan jäätävän kuiva ja arka.― Johanna Hautala

– Kun imettää, emätin voi olla ihan jäätävän kuiva ja arka senkin jälkeen, kun se on parantunut synnytyksestä, erikoislääkäri Johanna Hautala kertoo.

– Avuksi voi ottaa apteekista ilman reseptiä saatavan paikallisestrogeenin. Saman jota käytetään vaihdevuosien aikana.

Estrogeenin lisäksi synnyttäneen hyvä seuralainen sänkyyn, rakkaan kumppanin lisäksi, onkin liukuvoide.

Imettäjä saa kaupan päälle rasvaimun

Piirroskuva, jossa nainen makaa kyljellään. Naisen vatsassa ja reisissä on raskausarpia. Naisen päällä on pantteri, joka raapii ihoa. Taustalla ja etualalla on piikikkäitä kaktuksia.
Piirroskuva, jossa nainen makaa kyljellään. Naisen vatsassa ja reisissä on raskausarpia. Naisen päällä on pantteri, joka raapii ihoa. Taustalla ja etualalla on piikikkäitä kaktuksia. Kuva: Seera Rytkölä / Yle synnytys,Raskausarvet,nainen,äitiys

Uskomuksista huolimatta odottava äiti ei tarvitse ruokaa kahden edestä. Imettävä äiti sen sijaan saa totutella tuhdimpaan syömiseen.

– Imetys lisää äidin energiantarvetta yhden lämpimän ruuan verran eli n. 500 kilokaloria päivässä. Raskaus lisää energiantarvetta loppuvaiheessakin vain yhden maitolasin ja voileivän verran, Johanna Hautala kertoo.

Kun imetys sujuu, se onkin todellinen luonnon rasvaimu.

Kovia kokenut pimppi kaipaa hierontaa

Haavojen umpeuduttua leikkaus- tai repeämä-arvet saattavat kiristää ja hangata. Kun tikit ovat sulaneet ja haava parantunut, arpea voi kokeilla ja venytellä puhtailla sormilla.

– Hierominen auttaa arpikudosta paranemaan ja muuttumaan samalla tavalla vetreäksi kuin muukin kudos, Elsa Markkinen kertoo.

Yhdyntä on hyvää hoitoa haavoille, koska se venyttää niitä. Samalla hoitoa saavat myös lantionpohjanlihakset.― Elsa Markkinen

Seksikin voi edistää synnytyksestä toipumista.

– Yhdyntä on hyvää hoitoa haavoille, koska se venyttää niitä. Samalla hoitoa saavat myös lantionpohjanlihakset, Elsa Markkinen vinkkaa.

– Omaa alapäätä kannattaa tutkia peilillä jo ennen synnytystä ja myös sen jälkeen. Peilin kanssa näet miltä näytät ja paraneeko haava hyvin.

Vaakamambo sallittu - jos siltä tuntuu

Lemmenleikkeihin voi synnytyksen jälkeen hypätä yleensä heti, kun itsestä siltä tuntuu.

– Niin kauan, kun jälkivuoto on veristä, on hyvä odottaa. Ruskean vuodon aikaan seksille ei ole estettä, mutta silloin kannattaa kiinnittää huomiota hygieniaan. Vuodon aikana kohdunsuu on auki ja riski kohtutulehdukseen suurempi. Sama pätee kuukautisten aikana, Johanna Hautala muistuttaa.

Erillistä seksilupaa lääkäriltä ei siis tarvitse odottaa. Seksi ei kuitenkaan suju välttämättä heti samalla tavalla kuin ennen synnytystä. Suurimmalle osalle ensimmäinen yhdyntä on kivulias.

– Kannattaa miettiä, kuka on tilanteessa ”pomo”, ettei naisen tarvitse jännittää miten yhdyntä sujuu ja kuinka kivuliasta se on.

Himohormonit hukassa

Aina seksi ei kiinnosta vielä silloinkaan, kun kroppa tuntuu kivuttomalta ja enemmän entiseltään. Sekin on täysin normaalia, imetys voi nimittäin laskea halukkuutta.

– Elimistössä jylläävien maitohormonien vuoksii munasarjat tuottavat vähemmän testosteronia, mikä on tällainen himohormoni, kertoo Johanna Hautala.

Alapään lisäksi seksiä voi siis vastustaa myös yläpää.

Orgastisia maitosuihkuja

Piirroskuvassa kaksi rintaa, joista suihkuaa maitoa. Rinnat on aseteltu kuvaan siten, että ne näyttävät suihkulähteiltä.
Piirroskuvassa kaksi rintaa, joista suihkuaa maitoa. Rinnat on aseteltu kuvaan siten, että ne näyttävät suihkulähteiltä. Kuva: Seera Rytkölä / Yle rinnat,imetys,maito,synnytys

Orgasmin saaminenkin voi olla aiempaa vaikeampaa, koska lantionpohjan lihakset ovat kokeneet suuren rasituksen raskaudessa ja synnytyksessä.

Kun seksi jälleen tuntuu nautinnolliselta, voi se johtaa kosteaan yllätykseen.

– Mielihyvähormoni oksitosiini, joka seksin ja orgasmin aikana erittyy, puristaa maitoa rinnoista ulos, kertoo Elsa Markkinen.

Seksi ja orgasmi saattavat saada maidon suorastaan suihkuamaan rinnoista.

Pimpille uusi, muhkeampi elämä

Vaikka suurin osa synnytyksen aiheuttamista rakenteellisista muutoksista palautuu ajan myötä, kaikki ei ehkä palaa ennalleen.

– Synnyttäneet naiset kokevat usein, että kiihottuessa heidän alapäänsä turpoaa enemmän kuin ennen raskautta, erikoislääkäri Johanna Hautala kertoo.

Syynä tähän on ulkosynnyttimien, klitoriksen ja emättimen verenkierron muuttuminen. Sekin on normaali fysiologinen muutos, jota ei kannata ihmetellä.

Menossa mukana peräpukama

Valitettavasti peräpukamat eli laajentuneet peräaukon laskimot ovat tuttuja seuralaisia synnyttäneille.

– Usein pukamat tulevat jo viimeisen raskauskolmanneksen aikana, joillakin vasta synnytyksen jälkeen. Ummetus on hyvin yleistä raskauden aikana ja sen hoitaminen voi vähentää pukamien tuloa, Johanna Hautala kertoo.

Pukamat eivät välttämättä häviä koskaan, mutta usein ne jäävät oireettomiksi.― Johanna Hautala

Peräpukamat voivat aiheuttaa kutinaa ja epämiellyttävää tunnetta. Joskus ne kipeytyvät voimakkaasti ja vuotavat verta.

– Pukamat eivät välttämättä häviä koskaan, mutta usein ne jäävät oireettomiksi, Johanna Hautala lohduttaa.

Oireettomat pukamat ovat lähinnä hygieniahaitta, jos tuntuu, ettei peräpäätä saa puhdistettua kunnolla.

Ei virtsatippa tapa, mutta suututtaa

Virtsankarkailu ponnistelujen tai aivastuksen yhteydessä on synnyttäneille varsin yleinen riesa. Lantionpohjan lihakset kuormittuvat raskauden aikana muun muassa vauvan painosta. Lisäksi raskausajan hormoni relaksiini ylläpitää kudosten löysyyttä.

Vaiva paranee yleensä itsestään, mutta se voi viedä aikaa. Pysyväksi tilaksi housuun pissaamisen ei pitäisi jäädä.

Toipumista voi kuitenkin myös nopeuttaa itse.

– Virtsankarkailuun pitäisi havahtua ja treenata lantionpohjanlihaksia, koska se on inhottava vaiva, kätilö-terveydenhoitaja Elsa Markkinen sanoo.

Myös imetyksestä johtuva emättimen limakalvojen ohuus altistaa virtsankarkailulle. Helpotusta voi saada lihasjumpan lisäksi estrogeenipuikoista tai -geelistä.

Artikkelia korjattu 26.6.2019 klo 14:48. Imetys lisää äidin energiantarvetta n. 500 kilokaloria päivässä. Ei noin 800 kilokaloria päivässä kuten artikkelissa luki aiemmin.

Lue myös:

Raskaus ei pääty synnytykseen

Kun aika ei kultaakaan muistoja – synnytys voi olla joskus traumaattinen kokemus

Moni kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – tunnista erkauma ja treenaa lantionpohja kuntoon

Nainen, näin outoja kehostasi on uskottu: jos et saa orgasmia, et tule raskaaksi

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!

Edit 2.2.2023: Päivitetty otsikkoa ja ingressiä. Muokattu tekstiä huomioimaan paremmin sukupuolen moninaisuuden.