Hyppää pääsisältöön

Tänä kesänä Radio 1:ssä on Uuden maailman heinäkuu

Uuden maailman heinäkuu
Uuden maailman heinäkuu Kuva: Mathias Heinänen / Yle Kanada,Pohjois-Amerikka,Yhdysvallat

Sydänkesällä vietetään Uuden maailman heinäkuuta Yle Radio 1:ssä. Teemakuukausi tutkii Kanadan ja Yhdysvaltojen arkea ja historiaa. Yhdysvallat on paljon enemmän kuin Trump tai Hollywood, ja Kanadassa on muutakin kuin metsiä, nuorekas pääministeri ja punapukuisia ratsupoliiseja. Kuuntele radiota Uuden maailman heinäkuussa ja ylläty!

Uuden maailman heinäkuun ohjelmia kuullaan Yle Radio 1:ssä eri aikoina koko heinäkuun ajan.
Tarkista tästä heinäkuun runsaan tarjonnan Areena-kooste!


Radio-oppaasta löydät esim. meneillään olevan päivän ohjelmatiedot, joissa heinäkuun teema kulkee mukana otsikoissa.

Poimintoja Uuden maailman heinäkuun ohjelmista:


Sinisen nuotin rapsodia
Uuden maailman kauaskantoisin musiikkituote jazz ei jättänyt ketään kylmäksi. 1920- ja 30-luvuilla sen kohtaamisesta klassisen musiikin kanssa tuli Sinisen nuotin tarina. Neliosainen sarja, toimittajana Tatu Tamminen. Torstaisin klo 11.00, toinen lähetys sunnuntaisin klo 17.10. Muista myös Sinisen nuotin jatkot!

Suuret orkesterit

Suuret orkesterit -ohjelmasarjassa tutustutaan Yhdysvaltain viiteen legendaariseen kärkiorkesteriin, joista käytetään yhteisnimitystä Big Five. Toimittajana Klaus Pylkkänen. Yle Radio 1 tiistaisin klo 14.00.

Jättiläisaskeleet - Jazzin ihmevuosi 1959

MIksi Vuosi 1959 mullisti jazzin? 1950-luvun lopussa jazz oli monien huippumuusikoiden mielestä kriisissä, ja niinpä he etsivät ja löysivät kukin oman ratkaisunsa ongelmaan. Toimittaja Pasi Heikura ja jazztietäjä J-P Vuorela tutkivat levyjä, joiden jälkeen jazz ei ollut entisensä. Yle Radio 1 keskiviikkoisin klo 17.10.

Amerikan ääni

Amerikan ääni on Pekka Laineen toimittama henkilökuvasarja, jossa amerikkalaisten ikonisten tähtihahmojen kautta hahmotetaan kuvaa heidät synnyttäneestä kulttuurista ja yhteiskunnasta. Yle Radio 1 keskiviikkoisin ja torstaisin klo 10.00.

Soulin syvyyksissä

Topias Tiheäsalon esittelemät afroamerikkalaisen musiikin tuntemattommat laulajat tekivät kauneinta ja väkevintä, kuolematonta musiikkia. Mutta miten heidän levytyksiinsä liittyy Dave Godin – valkoihoinen, työväenluokkainen britti? Yle Radio 1 torstaisin klo 17:30.Tunnuskuva Yle Radio 1:n sarjasta Uuden maailman tekijät
Tunnuskuva Yle Radio 1:n sarjasta Uuden maailman tekijät Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle Yle Radio 1

Uuden maailman tekijät

Toimittaja Satu Kivelä on muutoksen jäljillä. Kirjailija ja ohjaaja Saara Turunen, muusikko, kirjailija Astrid Swan, kuvataiteilija ja pedagogi Katriina Haikala, väitöskirjatutkija Taija Roiha ja kansalaisaktivisti Riikka Karppinen kertovat inspiroivista esikuvistaan. Joka jaksossa myös opettaja, kirjailija ja väitöskirjatutkija Minja Koskela on haastateltavana. Yle Radio 1 tiistaisin klo 10.00, toinen lähetys tiistaina klo 22.05.Neljä kasvokuvaa
Neljä kasvokuvaa Kuva: Mathias Heinänen / Yle Kanada,kanadalaiset,Suomi

Kanadan kasvatit

Marja Vehkanen tapaa neljä Kanadassa varttunutta, Suomessa jo useamman vuoden asunutta henkilöä. Yle Radio 1 torstaisin klo 12.40, toinen lähetys lauantaina klo 10.40.

Nojatuolimatka Kanadaan

Kun toimittaja Tina Cavén huomasi, ettei hän tiedä Kanadasta juuri mitään, hän päätti ottaa selvää oppaina kirjat, kuvat ja ääniarkistojen aarteet. Yle Radio 1 tiistaisin klo 17.10, toinen lähetys lauantaina klo 15.30.

Kirjakerhon erikoisjaksot

Lukemalla uuteen maailmaan! Amerikkalaisen käännöskirjallisuuden nimiä ovat heinäkuussa Stephen King, Elizabeth Strout ja Ken Kesey. Yle Radio 1 perjantaisin klo 10.00, toinen lähetys perjantaina klo 22.05.

Monilla Yle Radio 1 -kanavan jatkuvaluonteisilla sarjoilla on omat Uuden maailman heinäkuun käsittelytapansa: Ykkösaamu, Kulttuuriykkönen, Tiedeykkönen, Narrin aamulaulu (Outi Paanasen minisarja "Maanpakolaiset paratiisissa"), Keinuva talo, Aamusoitto, Klassista kahteen ja Faunin iltapäivä.Radio-oppaasta löydät lisää tietoa Radio 1:n teemakuukauden ohjelmista.
Voit myös valita teemakuukauden suosikkiohjelmiasi Yle Areenan Uuden maailman heinäkuu -sivulta.
 • Musiikkitoimittajalta: Klassisen musiikin ohjelmia ovat tehneet yli 90 vuoden ajan kaltaiseni henkilöt, ja asian on aika muuttua!

  Miten ja miksi syntyi ohjelmasarja Sinisen nuotin rapsodia?

  Yksikään ilmiö ei ole saari, sanotaan. Valitettavasti tuon filosofian todeksi eläminen ei tapahdu musiikkipuheessa. Ei ainakaan julkisessa puheessa, ei kovin onnistuneesti eikä siinä alati kiihtyvässä tahdissa, jollaista koko muu todellisuutemme velvoittaisi. Genre, jota nimitetään klassiseksi musiikiksi, on meriaiheisista metaforista pikemminkin yksi yhteinen vene.

 • Taiteilijoiden rohkeus rakentaa tilan poliittiselle vapaudelle

  Book Forum Mosul -radioessee Yle Areenassa 13.7.2019 alkaen

  Radioessee Book Forum Mosul kertoo taiteen vapauttavasta voimasta ja siitä, miten ihmisyys säilyy myös totalitarismin keskellä. Siinä kuuluvat Irakin Mosulissa Isis-hallintoa arjessaan vastustaneiden ihmisten äänet. Book Forum on taidekahvila, jollaiseen voisi törmätä minkä tahansa eurooppalaisen kaupungin boheemissa korttelissa.

 • Hartauspuhujat syyskuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat syyskuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.