Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Saudi-Arabian kahdet kasvot

Millainen on Saudi-Arabian tulevaisuus sotien repimässä Lähi-idässä?
Sarajevossa toimiva ja Saudi-Arabian rahoittama Kuningas Fahdin moskeija on Bosnian suurin Millainen on Saudi-Arabian tulevaisuus sotien repimässä Lähi-idässä? Kuva: Scr Copyright BBC 2017 Yle TV1,Ulkolinja: Saud-Arabian kahdet kasvot

TV1 torstaina 27.6.2019 klo 22.00 - 22.50, uusinta sunnuntaina 30.6. klo 22.50, Areenassa

Ošve on pieni vuoristokylä Itä-Euroopassa. Kylässä liehuu yllättäen jihadistien musta lippu. Bosnialaiskylän miehiä on taistellut Isisin riveissä Syyriassa.

Bosnian pääkaupungissa Sarajevossa sijaitsee 450 vuotta vanha Ali Pashan moskeija, jossa on vaalittu satojen vuosien ajan maltillista islamintulkintaa. Kaupungin toisella puolella sijaitsee hyvin erilainen moskeija. Saudi-Arabian rahoittama Kuningas Fahdin moskeija on Bosnian suurin.

Saudien hyväntekeväisyysjärjestöt ovat syytäneet rahaa Bosniaan 1990-luvulta asti. Niiden väitetään rahoittaneen yli sataa uutta moskeijaa. Yhdysvaltain Sarajevon-lähetystöstä vuodettujen tietojen mukaan ääri-islamistit keskittyivät uusiin moskeijoihin ja kouluihin.

Mohammed bin Salman håller ett anförande.
Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman. Mohammed bin Salman håller ett anförande. Kuva: YURI KOCHETKOV Muhammad bin Salman,Saudi-Arabia

Onko Saudi-Arabia aseistanut jihadisteja?

Saudi-Arabia rakennuttaa moskeijoita ympäri maailmaa levittämään vanhoillista islamin tulkintaa. Maa osallistui myös Bosnian sotaan sekä rahoittaa Syyrian ja Jemenin sotaa.

Vuosikymmenien ajan saudeja on syytetty terroristien tukemisesta. Saudi-Arabia on tukenut miljardeilla dollareilla ryhmiä, joita se kutsuu vapaustaistelijoiksi. Maa on kiistänyt aseistaneensa jihadisteja. Mikä on totuus?

Ulkolinjan brittiläinen dokumentti Saudi-Arabian kahdet kasvot kertoo muun muassa 1990-luvulla laaditusta Naton salaisesta raportista. Siitä käy ilmi, että Saudi-Arabian hallitus ja maan avustusjärjestöt rahoittivat ja aseistivat ulkomaisia taistelijoita.

Hallitsijasuvun ja vanhoillisen islamin liitto

Nykyinen Saudi-Arabia perustuu Saudien hallitsijasuvun ja vanhoillisen islamin tulkinnan kannattajien väliseen liittoon. Suuntausta kutsutaan nimellä wahhabismi. Se pyrkii palauttamaan islamin 600-luvun Arabian ja profeetta Muhammadin arvot.

Saudi-Arabian uskonnolliset tahot ovat uskollisia kuningas Salmanille. Vastineeksi kuningas puolustaa ja levittää wahhabismia ympäri maailmaa.

Saudien suku on pitänyt valtaa koko Saudi-Arabian olemassaolon ajan vuodesta 1932 alkaen. Se on suunnattoman rikas ja vaikutusvaltainen. Suvun tuhannet prinssit elävät ylellisesti, ja kuningashuoneella on suhteet suurvaltojen johtajiin.

Millainen on Saudi-Arabian tulevaisuus sotien repimässä Lähi-idässä?
CIA:n entinen pääjohtaja David Petraeus. Millainen on Saudi-Arabian tulevaisuus sotien repimässä Lähi-idässä? Kuva: BBC Yle TV1,David Petraeus,Ulkolinja: Saudi-Arabian kahdet kasvot

Tuleeko kruununprinssin uudistuksista pysyviä?

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman on luvannut viedä maata maltillisempaan suuntaan. Kruununprinssi lupasi lokakuussa 2017 tehdä lopun ääri-islamista Saudi-Arabiassa.

”Lausunnolla tunnustettiin, että saudien tukema erittäin vanhoillinen islamin suuntaus on ollut suvaitsevaisempi ääriliikkeitä kohtaan kuin maltillinen islamin tulkinta, johon prinssi haluaisi palata”, arvioi brittidokumentissa haastateltava CIA:n entinen pääjohtaja David Petraeus.

Petraeuksen mukaan nähtäväksi jää, ovatko uudistukset väliaikaisia vai johtavatko ne vallankumoukseen, jolla tuetaan maltillista islamin tulkintaa niin Saudi-Arabiassa kuin muuallakin maailmassa.

Millainen on Saudi-Arabian tulevaisuus sotien repimässä Lähi-idässä?

House of Saud. Tuotanto: BBC, Britannia, 2018.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.