Hyppää pääsisältöön

Maa yläilmoista – Tervetuloa lennolle halki Norjan!

Luontodokumenttisarja Norjan upeista maisemista ilmasta käsin.
Luonto on muokannut Valldalenin jylhiä maisemia. Luontodokumenttisarja Norjan upeista maisemista ilmasta käsin. Kuva: NRK Norja,Yle TV1,Maa yläilmoista

TV1 lauantaisin 29.6. - 27.7.2019 klo 10.05 - 10.55 ja 31.7. klo 12.20, Areenassa

Tervetuloa lennolle halki Norjan! Ei välilaskuja, mutta näköalat ovat ensiluokkaiset.

Norjalainen dokumenttisarja Maa yläilmoista tarjoaa jylhän maan upeita maisemia ilmasta kuvattuina. Sarja näyttää ihmisten ja eläinten luontoon jättämiä jälkiä, luonnontuhojen aikaansaannoksia ja näyttäviä luonnonilmiöitä.

Luonnonvoimat muokkaavat maisemaa

Sarjan aloitusjaksossa seurataan, kuinka Jotunheimin vuoristoalueella kootaan porotokkaa. Matka jatkuu Stabbursdalenin eli Rautusvuoman kansallispuistoon Finnmarkin läänissä. Nordjordissa nähdään komeita tunturimuodostelmia.

Toisessa jaksossa tähyillään ilmasta käsin luonnonvoimien muovaamia maisemia, joissa vuorottelevat syvät vuonot, jyrkät vuorenharjat ja nopeasti virtaavat joet. Sunnmøressa harrastetaan ylämäkijuoksua, ja Valldalissa sekä Ottadalenissa lasketaan koskea.

Luontodokumenttisarja Norjan upeista maisemista ilmasta käsin.
Altan maisemia. Luontodokumenttisarja Norjan upeista maisemista ilmasta käsin. Yle TV1,Maa yläilmoista

Ilmamatkan kolmas reitti suuntaa kalastusreissulle Lofooteille, Hedmarkkin ja Opplandiin. Jaksossa lennetään myös Stavangerin öljykaupungin yllä.

Pohjois-Euroopan korkein vuori ilmasta käsin

Neljännellä matkalla nähdään Länsi-Norjan vuoristoa ja Opplandin suuria jokia, tutustutaan Trollveggeniin ja Folgefonnaan sekä koetaan upea Jotunheimenin jäätunneli.

Norjan maantiet ja rautatiet mutkittelevat erityislaatuisessa maastossa ja risteilyalukset halkovat merta. Sarjan viides ilmamatka vie Telemarkin kautta Galdhøpiggeniin, Norjan ja Pohjois-Euroopan korkeimmalle vuorelle.

Sodat ja vaikeat ajat ovat muovanneet Norjaa sellaiseksi kuin se on nyt. Ilmamatkan päätösosuudessa maisemia katsellaan historian näkökulmasta. Toisessa maailmansodassa palvellut Alta Rosa -alus on mukana juhlimassa kansallispäivää.

Landet frå lufta. Tuotanto: NRK, Norja, 2016. Sarja on esitetty edellisen kerran Yle Fem -kanavalla 2018.

Keskustele