Hyppää pääsisältöön

Prisma: Pysy nuorena – moni näyttää hyvinvoivalta, mutta elimistö kertoo toista tarinaa

Kolmiosainen dokumenttisarja paljastaa käytännön keinoja, joilla voi hidastaa kehon ikääntymistä.
Bella McTaggart haluaa huolehtia aivojensa hyvinvoinnista. Kolmiosainen dokumenttisarja paljastaa käytännön keinoja, joilla voi hidastaa kehon ikääntymistä. Kuva: Copyright BBC Yle TV1,Prisma: Pysy nuorena

TV1 keskiviikkoisin 3. - 17.7.2019 klo 19.00 - 19.55, uusinta sunnuntaisin klo 12.00 ja maanantaisin klo 22.50, Areenassa

Hyvän vanhenemisen tutkimus kiinnostaa nyt ympäri maailmaa. Nykyään tiedetään, että ihmisellä on kaksi ikää: kalenteri-ikä ja kehon ikä.

Moni näyttää hyvinvoivalta ja nuorekkaalta, mutta elimistö kertoo toista tarinaa. Kehon ikä kertoo elimistön ikääntymisestä. Elintapojen takia moni vanhenee ikävuosiaan nopeammin.

Dokumenttisarja paljastaa keinot, joilla hidastat vanhenemista.
Tutkimusprofessori Mike Trenell (vas.) sekä dokumenttisarjan juontajat, toimittaja Angela Rippon ja lääkäri Chris van Tulleken. Dokumenttisarja paljastaa keinot, joilla hidastat vanhenemista. Kuva: Sean Elliott Copyright BBC / BBC Studios Distribution Limited Yle TV1,Prisma: Pysy nuorena

Kehon ikääntymiseen voi vaikuttaa jo kolmessa kuukaudessa. Brittiläisessä dokumenttisarjassa Pysy nuorena seurataan, kuinka ryhmä vapaaehtoisia muuttaa elimistöä kuormittavia elämäntapoja ja yrittää hidastaa ennenaikaista vanhenemista.

Tutkimusta johtava professori Mike Trenell Newcastlen yliopiston ikääntymisen instituutista laatii ohjelman, jota noudattamalla testihenkilöt pyrkivät alentamaan kehonsa ikää. Onnistvatko he tavoitteissaan?

Stressi ja univaikeudet nakertavat elimistöä

Kolmiosaisen dokumenttisarjan aloitusjaksossa 51-vuotias Patrick Luckie näkee hätkähdyttävät tulokset siitä, miten roskaruokaa sisältävä ruokavalio on vaikuttanut hänen sydämeensä ja verisuoniin.

Onnistuuko 54-vuotias Harminder Balla pudottamaan kehon iästä vuosia, jos hän selättää kroonisesti kuormittavan stressin? Isosta leikkauksesta toipuva 47-vuotias Jennifer Tutty hyödyntää uutta tekniikkaa, jonka avulla hän yrittää päästä eroon uniongelmista.

Millainen on elintapojen vaikutus sydämen toimintaan ja krooniseen stressiin?

Kolmiosainen dokumenttisarja paljastaa käytännön keinoja, joilla voi hidastaa kehon ikääntymistä.
Viisikymppinen Rich Jones haluaa selvittää elimistönsä iän. Kolmiosainen dokumenttisarja paljastaa käytännön keinoja, joilla voi hidastaa kehon ikääntymistä. Kuva: Copyright BBC Yle TV1,Prisma: Pysy nuorena

Varttuneen keho tarvitsee vahvat lihakset

Voiko hyvä lihaskunto edistää terveyttä myös varttuneilla ihmisillä?

Sarjan toisessa jaksossa lihaskunnon merkityksen huomaa myös 57-vuotias Kamini Sohdi. 51-vuotias Tim Belton saa kuulla, että hänen ruokavalionsa on sekoittanut elimistön hormonitoiminnan. Miten se saadaan kuntoon? Viisikymppinen Alison Richards haluaa apua muistiongelmiin ja aivojen toimintaan.

Tutkijoiden mukaan koehenkilöt hyötyvät säännöllisestä harjoittelusta ja terveellisestä ruokavaliosta. Ne suojaavat ihmiskehoa sairauksilta ja jopa parantavat muistin toimintaa.

Kolmiosainen dokumenttisarja paljastaa käytännön keinoja, joilla voi hidastaa kehon ikääntymistä.
Ison leikkauksen jälkeen puhjenneet uniongelmat kuormittavat nelikymppisen Jennifer Tuttyn elimistöä. Kolmiosainen dokumenttisarja paljastaa käytännön keinoja, joilla voi hidastaa kehon ikääntymistä. Kuva: Copyright BBC Yle TV1,Prisma: Pysy nuorena

Aivojen hyvinvointi a ja o

Epäterveellinen ruokavalio nopeuttaa kehon vanhenemista, niin ulkoa kuin sisältä käsin. Sarjan kolmannessa jaksossa 45-vuotias Tina Collett saa huomata, miten ravinto vaikuttaa ihoon.

Entinen liikennepoliisi, 49-vuotias Rich Jones kuulee porukan hätkähdyttävimmät tulokset. Apua tilanteeseen löytyy yksinkertaisesta harrastuksesta, pyöräilystä. Aivojen hyvinvointiin kannattaa kiinnittää huomiota, sen tietää puolestaan 68-vuotias Bella McTaggart.

Kuinka elää terveempänä ja pidempään? Keho vanhenee koko ajan, mutta voiko sen kelloa kääntää taaksepäin omalla toiminnalla?

How To Stay Young. Tuotanto: BBC, Britannia, 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.