Hyppää pääsisältöön

Mä haluun viihdyttää!

Seksikäs, kaunis ja ennen kaikkea rohkea Kikka

Artisti nimeltä Kikka nousi suomalaisen yleisön suosioon vuonna 1989 vasta 24-vuotiaana. Vihjailevien laulujensa ohella Kikka tunnettiin rohkeasta imagostaan. Kikka oli kuitenkin kunnianhimoinen viihdetaiteilija, joka korosti esiintyvänsä vain omana itsenään. Nuorena menehtyneen artistin menestyksekkäintä kautta kesti viitisen vuotta. Elävän arkiston koosteessa käydään laulajattaren uraa läpi Yleisradion ohjelmien ja musiikkiesitysten kautta.

Pikkutuhmat sanoitukset ja yltiöeroottinen esiintyminen olivat Suomen musiikkimarkkinoilla varsin uutta vielä 1980- ja 1990-lukujen taitteessa. Kikka eli Kirsi Viilonen (1964–2005) iski tähän markkinarakoon.

Ensimmäisen kerran artistin läsnäolo koettiin Ylen ohjelmissa vuoden 1986 Hittimittarissa, jossa kuultiin kappale Edes yhden kerran. Hittimittarin esityksessä konemaiseen musiikki-ilmaisuun yhdistettiin ajanmukaista pukeutumista.

Juontaja Mikko Alatalo mainitsee ohjelman sisäänjuonnossa Kikan kiinnittäneen kykyjenetsijöiden huomion jo reilua vuotta aiemmin.

Tuleeko lauluharrastuksesta Kikalle ammatti, aika näyttää. Tervetuloa kuitenkin yrittämään!― Mikko Alatalo esitteli Kikan Hittimittarissa 1986

Vaalea, kaunis ja vihjailevasti laulava nainen saavutti pikku hiljaa huomiota. Kikan imagoa rukattiin kuitenkin laulajattaren omilla ehdoilla. Vuonna 1989 ilmestynyt Mä haluun viihdyttää -single nosti Kikan vihdoin todelliseen kansansuosioon ja kappaleen mukaan nimetty esikoisalbumia myytiin lyhyessä ajassa yli 70 000 kappaletta.

Vuonna 1989 Valkeassa talossa tallennetussa Tiedän sen hyvää tekevän meille -esityksessä Kikan ulkoinen habitus oli jo muuttunut Hittimittarin farkkurotsi-uhosta melkoisesti.

Kikka nosti esikoislevyllään myös Mona Caritan laulaman 1980-luvun alun hitin On nuori ilta tää uudelleen eloon. Laulun tekijöinä toimivat Suomi-iskelmän mestarit Veikko Samuli säveltäjänä ja Juha Vainio sanoittajana.

Kikka tavattiin seuraavana keväänä 1990 myös Rockstopin haastattelussa, jossa laulaja kertoi haaveilleensa laulajan urasta lapsesta saakka ja tehneensä systemaattista työtä tavoitteensa eteen jo viiden vuoden ajan. Musiikkivideomainen esitys kappaleeseen Anna mulle raju hetki tallennettiin Rockstopin studiossa.

Nainen, jolla kaikki on hartioiden alapuolella

Ja muita loukkauksia

Pian etenkin miestoimittajat olivat kärkkäitä kysymään Kikalta tämän ulkoiseen olemukseen liittyviä kysymyksiä. Lähes poikkeuksetta haastattelun päätarkoituksena ei ollut musiikki, tai viihdetaiteilijan työ, vaan se kuinka paljon paljasta pintaa oli näkynyt tai kuinka seksikkäästi Kikka kulloinkin esiintyi.

Keväällä 1990 Ylen Sabatti-ohjelmassa ruodittiin kolmen menestyneen laulajan julkisuuskuvaa surullisella tavalla. "Kiltti perheenisä" Pasi Kaunisto, "valtiovallalle haistatteleva" Irwin Goodman sekä Kikka, "nainen jolla kaikki on hartioiden alapuolella", saivat kukin osansa toimittaja Tapani Ripatin höykytyksestä. Ankarimman hyökkäyksen kohteeksi valikoitui joukon ainoa nainen, Kikka, josta puhuttaessa viitattiin jatkuvasti seksiin.

Kuinka harkittu tällainen suklaarasia sä olet?― Toimittaja Tapani Ripatti Kikalta Sabatti-ohjelmassa

Artistin taustavoimista kysyttäessä toimittaja Ripatti uteli: "Kuka mies on sun alla tai päällä, vai teetkö jonkun naisen kanssa näitä hommia?" Kikan laulutaito taas kuitattiin haastattelussa olemattomaksi erään yleisökommentin perusteella. Ei ihme, että Kikka esiintyi koko keskustelun ajan selvästi kiusaantuneena.

Kikan kakkoslevy Kiihkeät tuulet ilmestyi kesällä 1990, ja sitä myytiin vielä ensilevytystäkin enemmän. Laulaja eli vuosikymmenen alussa suosionsa huipussa, eikä hittiputkelle näyttänyt tulevan loppua. Lauantai illan huumaa -ohjelmassa kuultu Kierrätä, pyöritä mua ilmestyi myös single-levynä. Kappaleen aihe, kierrätys, oli yhteiskunnallisesti ajan hermolla lama-Suomessa.

Parhaat puoleni

Yritys Eurooppaan ja nousu Suomen suosikiksi

Laulaja osallistui keväällä 1992 Eurovision laulukilpailun Suomen karsintoihin kappaleella Parhaat puoleni. Kilpailuesityksensä yhteydessä tallennetussa haastattelussa Kikka mainitsi esikuvikseen ulkomailla mm. Marilyn Monroen sekä Madonnan.

"Mä olen aika avoin, kauhean luonnollinen ihminen. Ihan samanlainen ihminen kuin kuka tahansa teistä. Ainut vaan, että olen saanut jotakin tiettyjä lahjoja, kuten laulunlahjoja ja ehkä vähäisen ulkonäköäkin", laulaja kuvaili parhaita puoliaan koululaisille.

Vauhdikas laulu jäi lopulta karsintalähetyksen semifinaaliin, kun jatkoon valittiin vain neljä kappaletta.

Sama Kikka mä olen sielläkin. Ihan samanlainen. Se aitous on se mun valttini juuri.― Kikka fanikysymykseen lavaimagonsa luonnollisuudesta

Vuosina 1993 ja 1994 Kikka toivottiin osaksi Suomen suosikit -ohjelmasarjaa. Ohjelman juontaja Olli Ahvenlahti kuvaili avaussyksynä kuultua kappaletta Tartu tiukasti hanuriin hengästyttäväksi.

Kappale oli laulajattaren neljännnen albumin suurimpia hittejä. Myöhemmin urallaan Kikka kuitenkin paljasti, ettei olisi halunnut levyttää tai esittää peittelemättömästi sanoitettua veisua.

Seuraavana keväänä laulaja esitti Suomen suosikeissa niin ikään hittikappaleensa Zoomaile mua, joka julkaistiin ensi kerran osana Kikan ensimmäistä kokoelmalevyä Parhaat puoleni.

Häipyy etäisyys

Lopulta roolinsa vanki

Kikan lahjakkuus tunnustettiin musiikkialalla myös muiden artistien puolesta. Muun muassa laulajalegenda Kari Tapio pyysi Kikan duetoimaan kanssaan kappaleen Häipyy etäisyys levylleen Laulaja vuonna 1994.

Parivaljakko kipusi samana vuonna myös Ylen Kansanhuvit-ohjelman lavalle tanssittamaan Suomen tanssilavakansaa. Tyylillisesti hidas balladi poikkesi Kikan omasta tuotannosta, mutta osoitti tämän kiistattomat taidot myös herkempien kappaleiden tulkitsijana.

Ensinnäkään mä en ottanut Kikkaa, vaan mä pyysin ja toivoin että hän tulisi laulamaan.― Kari Tapio kertoo yhteistyöstään Kikan kanssa

Astetta rauhallisempi on myös Tuttu Juttu Show'ssa saman vuoden jouluna tallennettu esitys Jos voisinkin anteeksi pyytää, joka päätyi Kikan Ota vaatteet pois -levylle.

Juontajapari Timo Koivusalo ja Joel Hallikainen utelivat esityksen jälkeen Kikalta tämän julkisuuskuvasta. Kaksikko kysyi suoraan miksi tähdestä kirjoitetut lehtijutut keskittyivät yksinomaan tämän ulkonäköön tai esiintymisasuihin. Laulaja oli kuitenkin saavuttanut tuolloin jo kaksi kultalevyä.

Kai tässä saa kiittää kaikkia ihmisiä tästä kannustuksesta. Sillä mie olen kyllä jaksanut.― Kikka Tuttu Juttu Show'n haastattelussa

Ota vaatteet pois -levyn jälkeen Kikalla oli kaikkiaan kuuden vuoden julkaisutauko. Levy jäi hänen toiseksi viimeiseksi studiolevykseen.

Herkut lisukkeineen

Uran myrskyisä loppuaika

Vaikka uusi levytyksiä ei syntynyt aiempaan tahtiin, pysyi Kikka julkisuuden valokeilassa vielä vuosien ajan. Vuonna 1995 kahden Kikka-fanin unelma toteutui, kun he pääsivät Hakupalojen ansiosta tapaamaan idoliaan ja osallistumaan lauluesityksen kuvauksiin.

Kappale Joka solullani huudan on Kikan neljänneltä Käyrä nousemaan -levyltä vuodelta 1993. Hakupaloissa näyttämönä toimii kuntosali, jossa miehet nostelevat rautaa ja Kikkaakin tämän laulaessa. Ohjelmaan kutsutut fanit Netta ja Maijukin pääsevät mukaan esitykseen.

Kikka palasi Tuttu Juttu Show'n lavalle uudella vuosituhannella. Laulaja esiintyi ohjelman haastattelussa silminnähden innoissaan ja puheli kääntäneensä urallaan uuden lehden. Ohjelmassa kuultiin uuden levyn nimikappale Herkut lisukkeineen.

Ihan koko kroppa. Ihan koko kroppa on mukana. Täysillä!― Kikka uudesta levystä ja esiintymisestään Tuttu Juttu Showssa vuonna 2000

Kikan uran viimeiset vaiheet olivat kuitenkin myrskyisät. Kesäkuussa 2003 hän perui keikan Vammalassa ja myöhemmin selvisi, että laulaja oli kiidätetty sairaalaan. Elokuussa 2004 hän ilmoitti lopettavansa esiintymiset toistaiseksi. Uransa loppuvaiheilla Kikka myönsi haastattelussa, että hänellä oli ollut ongelmia alkoholin sekä päihteiden käytössä. Laulaja kuitenkin raitistui ja yritti uutta tulemista jo vuonna 2005.

Kikka kuoli vuoden 2005 joulukuussa. 41-vuotiaana menehtyneen tähden kuolinsyy oli sydänkohtaus. Hän on yhä yksi kaikkien aikojen eniten levyjä myynyt suomalainen naisartisti.

Kun oli lama, tehtiin Käyrä nousemaan. Kun kierrätystouhut olivat esillä, tehtiin Pyöritä, kierrätä mua.― Sanoittaja Ilkka Vainio muisteli Ilta-Sanomille Kikan kuoleman jälkeen

Kirjailija Laura Gustafsson kirjoitti vuonna 2017 Kikasta näytelmän. Alapuolella käynnistyvässä Arkistovieraana-haastattelussa Gustafsson kertoo miksi ja miten Kikan elämä taipui näyelmäksi.

Artikkelia muokattu 15.12.2022: Korjattu ja poistettu väite, jossa kerrottiin Kikan esittäneen kappaleensa Edes yhden kerran ensimmäistä kertaa MTV:n Kevään säveln -kilpailussa.