Hyppää pääsisältöön

Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

Amerikkalaissotilas soittaa kitaraa tovereilleen Vietnamin sodassa
Amerikkalaissotilas soittaa kitaraa tovereilleen Vietnamin sodassa Amerikkalaissotilas soittaa kitaraa tovereilleen Vietnamin sodassa Vietnamin sota,teeman historia

Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.
Teemalla 29.6.2019 alkaen lauantaisin noin klo 16, uusinnat torstai-iltaisin. Areenassa 30 päivää

Amerikkalaisen CNN:n tuottama dokumenttisarja kertoo populaarimusiikin kietoutumisesta aikamme historian tapahtumiin. Miten musiikki ja musiikintekijät vaikuttivat tapahtumien syntyyn ja kulkuun ja mitä musiikkia historian käännekohdat synnyttivät? Miten elämme uudestaan menneitä tapahtumia musiikin kautta?

Sarjan teemoja ovat naisten, mustien ja homoseksuaalien kansalaisoikeustaistelut, avaruuskilpailu, sodanvastaiset mielenosoitukset, Berliinin muurin murtuminen, WTC -terrori-iskut ja tuhoisa hurrikaani Katrina.

Osa 1. Out, Loud and Proud.
28.6.1969 New Yorkin poliisi teki väkivaltaisen ratsian Stonewall Inn -baariin. Taas kerran – ja viimeisen kerran, sillä siitä tuli Amerikan sateenkaarihistorian suuri käännekohta vielä nykyäänkin jatkuvalle kamppailulle homoseksuaalien oikeuksien puolesta. Artisteja ovat mm. Village People, Rod Stewart, Gloria Gaynor, Melissa Etheridge, Chely Wright ja Lady Gaga.

Osa 2: Martin Luther King ja mustien kansalaisoikeusliike
Ihmisoikeusaktivisti Martin Luther Kingin salamurha Memphisissä 4. huhtikuuta 1968 voimisti USA:n mustien kansalaisoikeustaistelua, joka jatkuu vielä tänäkin päivänä. Teemaan liittyviä keskeisiä artisteja ovat mm. Nina Simone, Sam Cooke, Peter Paul and Mary, Aretha Franklin Stevie Wonder, Public Enemy ja Kendrick Lamar.

Osa 3: Sukupuolten taistelu
Yksi naisten vapautusliikkeen suuria hetkiä koettiin 20. syyskuuta 1973.Tuolloin tennisammattilaiset Billie Jean King ja Bobby Riggs kohtasivat Houstonin Astrodome-areenalla. Valtavan mediasirkuksen taustalla oli entisen maailmanlistan ykkösen Riggsin uho, että hän pystyisi 55-vuotiaanakin peittomaan kenet tahansa naisen tenniksessä. Sovinistina tunnetuksi tullut Riggs kuitenkin hävisi 29-vuotiaalle Kingille suoraan kolmessa erässä. Feminismin nousu, tasa-arvopyrkimykset ja seksuaalinen vapautuminen ilmenivät myös musiikissa. Jakson artisteja ovat mm. Helen Reddy, Lesley Gore, Aretha Franklin, Loretta Lynn, Labelle, Dolly Parton, Pat Benatar, Kathleen Hanna ja Katy Perry.

Osa 4: Matka avaruuteen
"The Eagle has landed." 50 vuotta sitten 20.heinäkuuta 1969 ihminen laskeutui ensi kerran kuuhun. Apollo-ohjelman kautta Yhdysvallat otti Neuvostoliitolta etuaseman avaruuskisassa. Vuonna 1977 laukaistut miehittämättömät Voyager-luotaimet ovat matkanneet kauemmaksi kuin mikään muu ihmisen tekemä laite. Avaruussukkula Challengerin tuho tammikuussa 1986 oli kuitenkin valtava järkytys. Artisteja, joita avaruuden valloitus on inspiroinut, ovat mm. David Bowie, Gil Scott-Heron, Elton John, Sun Ra, George Clinton, John Denver, Peter Schilling ja Billy Bragg.

Osa 5: Kent State ja Vietnamin sota (12)
4. toukokuuta 1970 Yhdysvaltain Ohiossa sijaitsevan Kent State -yliopiston opiskelijat osoittivat kampuksella mieltään Vietnamin sotaa ja sen eskaloitumista vastaan. Paikalle komennettu kansalliskaarti avasi tulen: neljä opiskelijaa kuoli ja yhdeksän haavoittui. Tapahtumasta järkyttynyt Neil Young teki siitä nopeasti maineikkaan protestilaulun ”Ohio”. Yhdysvallat liittyi Vietnamin sotaan täysipanoisesti vuonna 1965. Musiikki näytteli merkittävää roolia sekä sota- että kotirintamalla. Jakson artisteja ovat mm. kersantti Barry Sadler, Nancy Sinatra, Phil Ochs, Buffalo Springfield, Country Joe McDonald, The Animals, Edwin Starr, Merle Haggard, Smokey Robinson ja Bruce Springsteen.

Osa 6: Hurrikaani Katrina (12)
Elokuussa 2005 Louisianan, Mississippin ja Alabaman osavaltiot joutuivat hurrikaanin uhriksi. New Orleansin suojapatojen murtuessa melkein 80 prosenttia kaupungista jäi veden alle. Kaikkiaan lähes 2000 ihmistä kuoli. Liittovaltiota ja presidentti Bushia arvosteltiin ankarasti hätääkärsivien afroamerikkalaisten unohtamisesta. New Orleans tunnetaan musiikkikaupunkina ja tragediasta toipumisessa musiikki näyttelikin olennaista osaa. Perinteinen Mardi Gras -karnevaalikin pidettiin. Artisteja mm. Louis Armstrong, Professor Longhair, Aaron Neville, Kanye West, Terence Blanchard, Allen Toussaint, Lil’ Wayne, Mary J. Blige ja U2.

Osa 7: Berliinin muuri murtuu
Osa 7/8: Berliinin muurin ja kommunismin murtuminen
Kylmän sodan symboli, vuonna 1961 nopeasti pystytetty Berliinin muuri, avautui dramaattisten vaiheiden jälkeen ilman verenvuodatusta 9.marraskuuta 1989. Vajaa vuosi myöhemmin, 3. lokakuuta 1990 Saksat yhdistyivät jälleen. Seuraavana vuonna Neuvostoliitto hajosi. Kylmän sodan aikana ja sen päättymisessä musiikilla oli voimaannuttava merkitys. Jakson keskeisiä aiheita ovat Nenan "99 Luftballons" vuodelta 1983, Billy Joelin konsertti Leningradissa 1987, David Bowien konsertti (ja Heroes-biisi) Länsi-Berliinissä muurin vieressä kesäkuussa 1989, David Hasselhoffin "Looking for Freedom" muurilla laulettuna uudenvuodenaattona 1989, Pink Floydin massiivinen "The Wall" heinäkuussa 1990 ja The Scorpionsin mahtiballadi "Wind of Change" jonka Klaus Meine kirjoitti muutama kuukausi ennen muurin murtumista.

Osa 8: 11. syyskuuta
Tiistaina 11. syyskuuta 2001 kaksi terroristien kaappaamaa lentokonetta ohjattiin päin New Yorkin World Trade Centerin kaksoistorneja, kolmas osui Pentagoniin ja neljäs putosi pellolle matkustajien ryhdyttyä vastarintaan. Kaikkiaan lähes 3000 ihmistä menehtyi iskuissa. Tapahtuma johdatti Yhdysvallat sotaan Afganistanissa ja Irakissa. Muusikot reagoivat tapahtumaan kohottamalla yhteishenkeä, tarjoamalla lohtua ja toisaalta nostattamalla uhmakasta kansallishenkeä. Teemaan liittyvää musiikkia ovay mm. Stingin ”Fragile”, Bruce Springsteenin ”The Rising”, Billy Joelin ”New York State of Mind”, Nile Rodgersin ”We are Family”, Brooks & Dunnin ”Only in America”, Alan Jacksonin ”Where Were You (when the world stopped turning)”, Toby Keithin ”Red,White and Blue”, Dixie Chicksin ”Not Ready to Make Nice”, Paul Simonin ”The Sound of Silence” ja Jay Z:n ja Alicia Keysin ”Empire State of Mind”.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa