Hyppää pääsisältöön

Mistä puhuisit, jos sinulle tarjottaisiin radiossa tunti aikaa?

Kuvassa Kutsuvieras-radiosarjan 20 vierasta, kasvokuvat
Kuvassa Kutsuvieras-radiosarjan 20 vierasta, kasvokuvat Kutsuvieras,radio-ohjelmat

Kutsuvieras on uusi radiosarja, jossa tunnetut suomalaiset puhuvat itseään koskettavasta teemasta valitsemansa musiikin kera. Sarja lähetetään heinäkuussa Radio Suomessa arkipäivisin klo 13.02.

Ajatuksena on oppia tuntemaan päivän Kutsuvieras aivan uudella tavalla. Kutsuvieras itse valitsee musiikin ja suunnittelee puheensa sisällön; toimittajan ääntä ei kuulla. Näin kuuntelija saa olla aivan kahden Kutsuvieraan kanssa. Ohjelmassa musiikki ja puhe vuorottelevat – sisällöstä löytyy samaan aikaan syvyyttä ja keveyttä.

Puheenvuoroja monista teemoista

Neljän viikon aikana ehditään kuulla kaksikymmentä mielenkiintoista, antoisaa ja toisistaan täysin poikkeavaa puheenvuoroa.

Huippusuosittu näyttelijä Mimosa Willamo kertoo muun muassa siitä kuinka hän ajautui näyttelijäksi vahingossa. Muusikko ja kirjailija Kauko Röyhkä ottaa kuulijat mukaan nuoruutensa maagiseen kesään, jolloin luonnossa seikkaileminen kietoutui musiikilliseen ja seksuaaliseen heräämiseen.

Suomen musiikkimoguli Pekka Ruuska käsittelee omassa puheessaan pärjäämistä. Laulaja Saara Aalto kertoo valloittavasti vakavista, hulluista ja leijailevista unelmistaan.

Kirjailija Salla Simukka puhuu itse valitusta yksinäisyydestä, yritysjohtaja Mika Anttonen ympäristöstä, öljystä ja ystävyydestä. Dubain prinsessan pakoyrityksen järjestänyt Tiina Jauhiainen kertoo uskomattomasta seikkailustaan ja siitä, miten hänen elämänsä muuttui sen jälkeen täysin.

Kosmologi Kari Enqvist tähyää ihmisyyden ytimeen ja oman elämänsä taitekohtiin. Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen pohtii sattuman osuutta elämässään ja asemaansa julkisena keskustelijana.

Poliitikko Maarit Feldt-Ranta puhuu elämästä, kuolemasta ja muistojen laatikon pakkaamisesta lapsenlapselle.

Löytöretkeilijä Pata Degerman vie kuulijat maailmanympärimatkalle. Yhteiskunnallinen vaikuttaja Päivi Lipponen muistuttaa länsimaisten arvojen ylläpitämisestä ja Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann tarjoilee ajatuksia valmentamisesta ja vanhemmuudesta.

Tanssija-koreografi Minna Tervamäki ottaa kuulijat mukaan hetkeen ennen balettiesitystä. Kirjailija Miki Liukkonen pohtii, miksi boheemius häntä kiehtoo ja Heli Vaaranen muistelee nuoruusvuosia ja ystävyyttään pop-taiteilija Andy Warholin kanssa.

Arkkiatri Risto Pelkonen kertoo kuinka hänen tiensä kulki sodan jaloista kohti sielun sivistystä. Kirjailija Sirpa Kähkönen puhuu häpeästä sekä isovanhempiensa kohtalosta historian puristuksissa. Pappi ja tietokirjailija Hilkka Olkinuora käsittelee ikääntymistä.

Sarjan päättää yrittäjä Peter Vesterbacka kertomalla muun muassa siitä, miltä tuntui opiskella kiinaa täysipäiväisesti kahdeksan viikon ajan.

Vihdoinkin suomeksi

Kutsuvieras-sarjan esikuva on 1950-luvun lopulta lähtien tehty ruotsalainen Sommar i P1 (Kesä P1 kanavalla). Ruotsissa Sommar i P1-ohjelmat ovat olennainen osa kesänviettoa ja huippusuositun sarjan vieraslistan julkistus on iso mediatapahtuma. Vieraat julkistetaan suorassa tv-lähetyksessä. Ohjelmat ovat jatkuvasti olleet Ruotsin kuunnelluimpia ohjelmia ja keräävät aina yli miljoona kuuntelijaa. Sarja kokoaa ruotsalaiset yhteen ja tarjoaa yhteisen puheenaiheen.

Reilut 10 vuotta sitten sarja alkoi Sommarpratare-nimisenä Yle Vegassa ja nyt tämä erinomaiseksi osoittautunut ohjelma laajenee Kutsuvieras-nimisenä myös Radio Suomeen.

Lähetysajat

Kutsuvieras lähetetään Radio Suomessa arkisin, maanantaista perjantaihin 1.–26.7.2019 klo 13.02, toinen lähetys klo 00.02. Yle Areenassa ohjelmat on kuunneltavissa samanaikaisesti radiolähetyksen kanssa ja tallenteena ilman musiikkia.

Kutsuvieraat 2019

Ma 1.7. Pekka Ruuska, musiikkimoguli
Ti 2.7. Saara Aalto, kansainvälinen laulaja
Ke 3.7. Maarit Feldt-Ranta, poliitikko, testamentin tekijä
To 4.7. Jari Sinkkonen, lastenpsykiatri
Pe 5.7. Salla Simukka, kirjailija

Ma 8.7. Mika Anttonen, yritysjohtaja, ilmastonpuolustaja
Ti 9.7. Sirpa Kähkönen, kirjailija, mikrohistorioitsija
Ke 10.7. Kari Enqvist, kosmologi
To 11.7. Tiina Jauhiainen, prinsessa Latifan ystävä, ihmisoikeusaktivisti
Pe 12.7. Miki Liukkonen, kirjailija

Ma 15.7. Minna Tervamäki, tähtitanssija, koreografi
Ti 16.7. Pata Degerman, löytöretkeilijä, tiiminrakentaja
Ke 17.7. Päivi Lipponen, yhteiskunnallinen vaikuttaja, kirjailija
To 18.7. Henrik Dettmann, Susijengin päävalmentaja
Pe 19.7. Heli Vaaranen, psykoterapeutti, Andy Warholin ystävä

Ma 22.7. Risto Pelkonen, arkkiatri
Ti 23.7. Mimosa Willamo, näyttelijä, lauman jäsen
Ke 24.7. Kauko Röyhkä, muusikko, kirjailija
To 25.7. Hilkka Olkinuora, pappi, tietokirjailija
Pe 26.7. Peter Vesterbacka, visionääri ja suomalaisen koulutuksen puolestapuhuja

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi