Hyppää pääsisältöön

Kaunista taidetta vai eläinrääkkäystä - härkätaistelu jakaa mielipiteet

Alejandra Oliver seisoo härkätaisteluareenan edessä
Alejandra Oliver Madridin Las Ventas -areenalla. Alejandra Oliver seisoo härkätaisteluareenan edessä Kuva: Jyrki Palo härkätaistelut

Madridin Las Ventas on maailman tunnetuin härkätaisteluareena. Sen vuosittainen kohokohta on juuri päättynyt, kun pyhän Isidron päivästä alkaen Las Ventas –areenalla on nähty yli kuukauden ajan joka ilta härkätaistelu.

Yli 800 000 tauromagian ystävää on taas saanut nauttia näytöksestä, jota he kuvaavat ainutkertaiseksi ja kauniiksi taidenäyttelyksi, jonka härkä ja torero yhdessä muodostavat.

Vaikka maan pääkaupungissa perinne on edelleen voimissaan, härkätaistelut on lopetettu monissa osin Espanjaa. Eläinsuojeluyhdistykset kampanjoivat taistelujen kieltämiseksi ja syyttävät niitä eläinrääkkäyksestä. Aihe on Espanjassa jälleen ajankohtainen, sillä vaalimainoksessaan taisteluhärän kesyttämisellä kampanjoinut eläinsuojelijoiden puolue Pacma oli lähellä saada oman edustajansa parlamenttiin.

Myös härkätaistelujen puolustajat ovat aktivoituneet. Pari vuotta sitten Espanjaan perustettiin taisteluhärkäsäätiö, jonka tavoite on puolustaa kaikkea härkätaisteluihin liittyvää. Säätiön tiedotuspäällikkö Alejandra Oliver ei ole huolissaan kovaäänisestä härkätaistelujen vastustuksesta.

Härkätaistelun vastustajia on ollut aina.― Alejandra Oliver

- Taistelut on kielletty monta kertaa, mutta härät ovat aina palanneet, koska ihmiset ovat jatkaneet pelehtimistä niiden kanssa. Härkätaistelut eivät ole kulttuuria siksi, että joku sanoo sen olevan sitä vaan ne ovat kansamme tapa ilmaista itseään. Ne ovat tapamme juhlia.

Eläinsuojelijoiden jatkuvat kieltovaatimukset ovat synnyttäneet Espanjassa vastareaktion ja hiljattain säädettiin laki, jolla härkätaistelut on turvattu osana espanjalaista kulttuuriperintöä. Työnsä puolesta härkätaisteluita puolustava Alejandra Oliver on tyytyväinen lakiin.

Espanjassa teurastetaan 1 400 eläintä joka minuutti.― Alejandra Oliver

- Areenalla härkä kuolee, kuten kaikki eläimet, jotka me syömme. Onko ongelma siinä, että näemme kuoleman? Näytös on verinen eivätkä kaikki pidä sellaisesta, mutta härkätaistelu esittää elämää. Vaikka yhteiskunnassa on vallalla suuntaus, että kaiken pitää olla vain pumpulia ja sokeria, niin myös tuska ja kuolema ovat osa elämää. Härkätaistelu viestii, että voit kohdata elämässäsi pahoja kuoppia ja valtavia esteitä, mutta voit kasvaa niiden edessä ja voittaa.

 • Jumalanpalvelukset elokuussa

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset elokuussa 2021

  Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 ortodoksisen liturgian kanssa vuorottelevat vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.

 • Hartauspuhujat elokuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat elokuussa 2021

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta). Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Kun tutuista poluista tulee pyhiä – kesän aikana Yle Radio1:llä kaksi kaupunkipyhiinvaellusta

  Kesän radiokirkoissa kuljetaan kaupunkipyhiinvaelluksilla.

  Kesän radiojumalanpalveluksissa 13.6. ja 8.8. kello 10 Yle Radio1:llä matkataan pyhiinvaelluksilla. Kesäkuun Pyhiinvaelluskirkon reitti kulkee Tampereella ja elokuun pyhiinvaellusreitti Helsingin Seurasaaressa. Molemmilla pyhiinvaelluksilla liikutaan tutuissa, melko urbaaneissa ympäristöissä. - Halusimme näillä Pyhiinvaelluskirkoilla välittää ajatusta, että pyhiinvaeltaminen onnistuu myös tutuissa maisemissa. Ei ole pakko lähteä kauas nähdäkseen lähelle, Tampereen Pyhiinvaelluskirkon toimittaja Kristiina Hyppölä kuvaa.

 • Afroamerikkalainen ja muu musta musiikki kuuluu Radio 1:ssä

  Yle Teeman ja Yle Radio 1:n kesäkokonaisuus

  Musta kesä tuo yhteen mustan elämän kokemuksia ja musiikkia Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta. Siirtolaisuuden vaikutuksia ja seurauksia käsitellään useissa eri ohjelmissa Yle Teemalla ja Yle Radio 1:ssä. Radio 1:ssä Musta kesä kuuluu musiikkiohjelmissa.